Прокурори підозрюють, що нардеп з ОПЗЖ Ісаєнко хотів заволодіти державною землею у Києві

Прокурори підозрюють, що нардеп з ОПЗЖ Ісаєнко хотів заволодіти державною землею у Києві

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату у спробі незаконно заволодіти землею та майном Державного будівельного комбінату. На ділянці мав знаходитися парк, однак у чиновників був план вивести землю з державної власності та забудувати її житловою нерухомістю. Що відомо про цю історію — читайте в Інформатор Гроші.

За даними слідства, у 2020 році народний депутат України змовився з керівником «Держбудкомбінату» і керівником Управління справами Апарату ВРУ. Вони вирішили незаконно та без погодження Верховної Ради виставити на аукціон земельну ділянку площею 8 га у Києві, де розміщена виробнича база «Держбудкомбінату». На цій ділянці, згідно зі стратегічним планом розвитку Києва, мав би бути парк та зони відпочинку. Але народний депутат хотів збудувати там житловий комплекс, отримавши землю за майже вдвічі меншою ціною, кажуть у НАБУ.

За даними слідства, перемогу на аукціоні отримала компанія, пов’язана з депутатом. В укладеному інвестиційному договорі розмір пайової участі держпідприємства визначили у близько 300 млн грн. Натомість за даними слідчих, реальна вартість ділянки та майна становила понад 525 мільйонів гривень. Згодом підозрювані планували знести будівлі й знищити майно комбінату нібито через їх застарілість і несправність, а також скоротити працівників держпідприємства. Їхнім планам завадив накладений у серпні 2021 року за клопотанням НАБУ і САП арешт на земельну ділянку. Завдяки цьому її забудові вдалося запобігти.

За даними слідства, підозрювані намагались уникнути відповідальності, коли довідалися про початок досудового розслідування. Зокрема, планували звернутись до прокуратури із заявою про злочин та провести «необхідні» експертизи, які підтвердили б відсутність складу злочину. Це призвело б до закриття провадження, яке розслідують детективи НАБУ.

[embed][/embed]

У повідомленні не вказується прізвище нардепа, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, йдеться про Дмитра Ісаєнка. У провадженні фігурує компанія ТОВ «Ніка ЛТД», засновницею якої була дружина Ісаєнка Наталія. НАБУ також опублікувало майже 15 хвилин записів розмов фігурантів, де ті обговорювали оборудку. У ньому згадується співрозмовник «Дмитро Валерійович», що збігається з ім'ям та по батькові нардепа Ісаєнка. Серед  підозрюваних у справі про землю Державного будівельного комбінату слідчі називають:

  • народний депутат України IX скликання (чинний) – ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України;
  • екс-заступник керівника Апарату Верховної Ради України – керуючий справами – ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України (його місцеперебування не встановлене), за повідомленням ЗМІ це Едуард Багдасарян;
  • колишні директор та працівник ДП «Державний будівельний комбінат Управління справами Апарату Верховної Ради України» («Держбудкомбінат») – ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України та ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Дмитро Ісаєнко – народний депутат України з 2019 року від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». У квітні 2022 року вийшов з забороненої ОПЗЖ і увійшов до депутатської групи «Відновлення України». Депутат – член парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. До свого депутатства у 2007-2015 роках працював заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Журналіст Дмитро Гнап з’ясував, що Ісаєнко жив у маєтку у престижному селищі Козин, що у 25 км від Києва.

Будинок у Козині. Фото передачі Слідство.Інфо
Будинок у Козині. Фото передачі Слідство.Інфо

Зазначимо, що згідно з законодавством України особа не вважається винною, доки її провина не доведена у суді. Раніше ми писали, яке Дмитро Ісаєнко має відношення до будівництва ЖК «Новий Поділ» у Києві. Також ми писали, що близька до Ісаєнка фірма зруйнувала під час повномасштабної війни 120-річну пам’ятку архітектури та історії — колишній казенний винний склад №2 на Деміївці. Замість історичної будівлі планується зведення ЖК «Riverdale» не раніше 2024 року. Також ми писали, що прокуратура Київської області повернула державі земельну ділянку у Козині, яка належала фірмі батька народного депутата Нестора Шуфрича.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.