Громаді Києва повернули ділянку на 40 мільйонів: подробиці справи

Громаді Києва повернули ділянку на 40 мільйонів: подробиці справи

Таке рішення прийняв господарський суд столиці. Подробиці читайте в Інформатор Гроші.

Київська міська прокуратура відсудила на користь громади землю вартістю понад 40 млн грн. Про це йдеться в офіційному повідомленні.

«Рішенням господарського суду міста Києва задоволено позов прокурора про скасування державної реєстрації права власності та витребування земельної ділянки вартістю 40 млн гривень на вул. Саперно-Слобідській у Голосіївському районі міста Києва, - повідомили в прокуратурі. - Установлено, що спірна земельна ділянка незаконно вибула з комунальної власності поза волею власника – Київської міської ради та була об’єктом договору купівлі-продажу між суб’єктами господарювання».

Через це прокуратура звернулася до суду з позовом про скасування державної реєстрації права власності та витребування ділянки.

«Суд погодився з доводами прокурора про порушення відповідачами майнових прав територіальної громади столиці, скасував реєстрацію незаконно набутого права власності на вказану земельну ділянку та витребував її на користь Київської міської ради», - повідомили в прокуратурі.

Через те, що це рішення суду першої інстанції, рішення може бути оскаржено.

До кого позивалися

У судовому реєстрі ми знайшли справу за позовом Печерської окружної прокуратури до столичної фірми «Буд Девелопмент Груп» та приватного підприємства «Ремонтник-Юг».

Відомо, що 27 травня 2021 року за «Ремонтник-Юг» була зареєстрована ділянка 0,8343 га (кадастровий номер 8000000000:82:085:0002) по вул. Саперно-Слобідська, 37В у Голосіївському районі Києва. Потім, вона перейшла до «Буд Девелопмент Груп».

В прокуратурі вважали, що державний акт на ділянку, на основі якого відбувалася реєстрація, департаментом земельних ресурсів Київської міськради «не реєструвався та не видавався».

«Київська міська рада не приймала рішення щодо передачі вказаної земельної ділянки у приватну власність, відтак, відповідачі не набули права власності на спірну земельну ділянку. За таких обставин, з огляду на те, що спірна земельна ділянка вибула з володіння територіальної громади міста Києва поза її волею, вона підлягає витребуванню у ТОВ «Буд Девелопмент Груп» на користь Київської міської ради», - йдеться в матеріалах справи.

Що відомо про фірми

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма «Буд Девелопмент Груп» була зареєстрована трохи більше року тому – напочатку червня 2021 року. Основний вид діяльності – купівля-продаж нерухомості.

Керівником, засновником та бенефіціаром є одна людина – мешканець столиці Сергій Петрик.

YouControl про нього відомо те, що він подавав декларацію як начальник одного з відділів комунальної організації «Інститут Генерального плану міста Києва».

Про підприємство «РЕМОНТНИК- ЮГ» відомо, що його спочатку зареєстрували у селі на Миколаївщині, а потім змінили «прописку» на Київ. Її основний вид діяльності - виробництво продукції розплідників.

Обидві фірми пов’язані – «РЕМОНТНИК- ЮГ» був серед засновників «Буд Девелопмент Груп» в червні минулого року.

Дізнатися про те, як Київ втратив 10 мільйонів гривень через недбалість чиновниці БТІ можна за посиланням.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.