Заради нового ЖК у Києві фірма нардепа Дмитра Ісаєнка зруйнувала 120-річну споруду

Заради нового ЖК у Києві фірма нардепа Дмитра Ісаєнка зруйнувала 120-річну споруду

В столиці на місці пам’ятки історії – казенного винного складу будують новий житловий комплекс. Навіть попри війну знищення історичних місць не зупинилося. З початку війни в Києві було знищено більше 10 історичних об’єктів. З них в результаті ворожих обстрілів – жодного. Про це написав юрист Дмитро Перов.

В столиці на місці пам’ятки історії – казенного винного складу будують новий житловий комплекс. Навіть попри війну знищення історичних місць не зупинилося. З початку війни в Києві було знищено більше 10 історичних об’єктів. З них в результаті ворожих обстрілів – жодного. Про це написав юрист Дмитро Перов.

В Києві заради будівництва нового ЖК знищили 120-річну пам’ятку архітектури та історії - колишній казенний винний склад №2 на Деміївці. Про це у соцмережі повідомив києвознавець Антон Короб.

Заради нового ЖК у Києві фірма нардепа Дмитра Ісаєнка зруйнувала 120-річну споруду 1

Заради нового ЖК у Києві фірма нардепа Дмитра Ісаєнка зруйнувала 120-річну споруду 2

«У 1896 році на місці винокурні було влаштовано 2-ий казенний винний склад для зберігання спирту та горілки (перший розміщено на Кудрявській вулиці), проекти корпусів якого замовлено Володимиру Ніколаєву. Архітектор запроектував також і численні складські, виробничі, конторські та побутові приміщення, які було зведено протягом 1897-99 рр., - написав у повідомленні Антон Короб. - З початком 1-ї світової війни з ініціативи київського підприємця і громадського діяча В. Демченка 1915 на Деміївці створено снарядний завод Головного артилерійського управління для забезпечення боєприпасами діючої армії».

За словами києвознавця, у 1920-х роках на території снарядного заводу розташовувався завод «Київкаучук». У 1931 році він став називатися «Червоний гумовик». Вже у 2008 році підприємство змінило назву на «Київгума».

Заради нового ЖК у Києві фірма нардепа Дмитра Ісаєнка зруйнувала 120-річну споруду 3

«Справжньою окрасою заводу стала брама, зведена для Казенного винного складу архітектором В. Ніколаєвим. Брама являє собою цегляну арку на 3/4 окружності з хрещатими пілонами й потужним завершенням у вигляді тупого щипця», - написав Короб. Він зазначив, що будівлі потрапили до списку пам’яток, але це не вберегло їх від зносу.

Юрист та активіст незалежної організації «Мапа Реновації» Дмитро Перов зазначив, що навіть охоронний статус не зміг врятувати 120-річну споруду. «Це вже друга небойова втрата за місяць. Загалом з початку війни в Києві було знищено більше 10 історичних об’єктів, з них в результаті ворожих обстрілів – жодного», - написав Перов.

Хто забудовник

За інформацією Дмитра Перова, казенний винний склад на Деміївці знищили заради ЖК «Riverdale» компанії Perfect group. Юрист пов’язує її з нардепом Дмитром Ісаєнком.

На будівельних сайтах вказано, що замовниками будівництва житлового комплексу зареєстровані дві фірми: «МІГ ДЕВЕЛОПМЕНТ» та «ІНТЕР-ЕНЕРГО ІНВЕСТМЕНТ». Ділянки під комплексом на проспекті Голосіївському, 6 знаходяться у власності чи субаренді цих компаній.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, серед засновників «МІГ ДЕВЕЛОПМЕНТ» є компанія «СПЕЦБУДІНВЕСТ-17», яку вказав у своїй декларації нардеп Дмитро Ісаєнко. На неї оформлена торгівельна марка Perfect Group.

Згідно з офіційною інформацією на сайті забудовника, ЖК «Riverdale» мають добудувати у третьому кварталі 2024 року. В комплексі має бути 2 тис. 834 квартири, а загальна площа всього ЖК має скласти 99 тис. 539 м кв. На середину вересня 2022 року будівництво виглядало ось так

Заради нового ЖК у Києві фірма нардепа Дмитра Ісаєнка зруйнувала 120-річну споруду 4

Проте, це не найкраще місце для проживання. «У плані екології - дуже невдале місце ... фабрика Roschen, маргаринка, залізниця ... І, вишенька на тортику, Байковий цвинтар з цілодобово працюючим крематорієм ... Але, ті хто це будують, там жити не планують ...»,- такий коментар під презентацією проєкту рік тому залишила користувачка соцмережі Наталі Борисенко.

Те, що промзона, хоча і стародавня, не найкраще місце для життя вважає і Антон Короб. «Маємо на місці міцної прекрасної споруди купу цегли та запланований новий масив житлової забудови без інфраструктури біля цвинтаря, промзони, залізниці. Транспортне та інфраструктурне навантаження не витримають Деміївка та Либідська. За умови продовження забудови це буде ще та клоака з постійними заторами та жахливим повітрям», - написав києвознавець.

Що відомо про нардепа

За даними руху ЧЕСНО, до обрання у парламент Дмитро Ісаєнко у 2006-2007 роках був директором департаменту будівництва та відчуження фондів міністерства оборони України. У 2006 році був обраний депутатом Київської міської ради за списком «Громадського Активу Києва».

Дмитро Ісаєнко
Дмитро Ісаєнко

В офіційній біографії нардепа сказано, що він все життя працював службовцем та чиновником. І жодного дня в бізнесі. Проте, у 2013 році задекларував понад 20 млн грн доходу. Журналіст Дмитро Гнап з’ясував, що Ісаєнко жив у маєтку у престижному селищі Козин, що в 25 км від Києва.

Будинок, де жив Ісаєнко згідно із розслідуванням 2015 року
Будинок, де жив Ісаєнко згідно із розслідуванням 2015 року

З 2007 до 2015 року Ісаєнко був заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Проте у січні 2015 року його звільнили з посади заступника міністра за незаконне отримання статусу учасника АТО.

Навіть після цього, Ісаєнко став народним депутатом. У 2019 році він профінансував партію «ОПЗЖ» на 1,6 млн грн. І обрався до парламенту від цієї політсили. Але після великого вторгнення у квітні 2022 року вийшов з фракції ОПЗЖ і вступив у новоутворену депутатську групу «Відновлення України».

Більш за все депутат проявив себе у будівельній сфері. Пов’язана із ним Perfect Group причетна до незаконної забудови берегової лінії столичного Подолу.

Інформатор Гроші писав, як у Києві «Альфа-Банк» Фрідмана продав історичну пам’ятку.

Олена Скобцева

ФОТО – Дмитро Перов, Антон Короб, сайт perfect-group.ua

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.