Землю за 34 млн грн на Печерську у Києві через суд повернули місту: хто нею володів

Землю за 34 млн грн на Печерську у Києві через суд повернули місту: хто нею володів

Північний апеляційний господарський суд у повному обсязі задовольнив позовну заяву Київської міської прокуратури та витребував з незаконного володіння земельну ділянку історико-культурного призначення на Печерську вартістю понад 34 млн гривень. Про це повідомили у прес-службі столичної прокуратури. Детальніше – у матеріалі.

«Установлено, що земельна ділянка на вул. Миколи Гайцана включає в себе прибудинкову територію будинку, розташованого по вул. Михайла Омеляновича-Павленка, а також сам будинок, який є пам’яткою історії та культури 20 сторіччя та пам’яткою архітектури», – йдеться у релізі прокуратури. Мова йде про будинок на вул. Омеляновича-Павленка (колишня Суворова), 14/12. Цю будівлю зведено у 1912 році за проєктом архітектора Євгена Єрмакова, там раніше знаходився прибутковий будинок.

Історична будівля за проєктом архітектора Єрмакова. Фото - прокуратура Києва
Історична будівля за проєктом архітектора Єрмакова. Фото - прокуратура Києва

Також зазначається, що земельна ділянка знаходиться в центральній планувальній зоні, історичному ареалі міста, зоні регулювання забудови першої категорії на землях історико-культурного призначення. Разом із тим, земельна ділянка незаконно вибула з комунальної власності та неодноразово перепродавалася. Нові власники незаконно змінили її цільове призначення та планували звести офісно-житлову прибудову до будинку – пам’ятки. Враховуючи те, що земельна ділянка історико-культурного призначення вибула з комунальної власності всупереч волі територіальної громади, з метою недопущення її забудови та збереження пам’ятки архітектури, Київська міська прокуратура звернулася до суду з позовною заявою в інтересах держави (громади Києва).

Прибутковий будинок 1912 року побудови
Прибутковий будинок 1912 року побудови

Згідно з судовими документами, земельна ділянка площею 0,1743 га по вул. Миколи Гайцана, 12/14 у Печерському районі вибула з власності громади Києва поза її волею. У жовтні 2021 року прокатура Києва у Господарському суді Києва попросила арештувати ділянку та заборонити ТОВ «Дніпрекс-Україна» (яке володіло ділянкою) вчиняти з нею будь-які дії, у т.ч. продавати.

У 2005 році Київрада (за часів мера Олександра Омельченка) погодила передачу земельної ділянки ВАТ «Укртурінвест» для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-житлової прибудови до будинку по вул. М. Гайцана, 12/14. Дозвіл на наявність прибудов був отриманий ще у 2001 році за рішення Київради. У 2006 році Київрада передала всю земельну ділянку «Укртурінвесту» в оренду. У 2007 році Київрада ухвалила рішення пропродаж ділянки «Укртурінвесту» за 3 млн 312,7 тис. грн (порівняно з тими 34 млн грн, які ця земля коштує нині). Фірмі було видано державний акт на право власності на земельну ділянку.

А от вже у грудні 2011 року у Шевченківському районі Києва договір про продаж землі було скасовано. У 2015 році у Господарському суді Києва за позовом ОСББ мешканців будинку на вул. М. Гайцана, 12/14 державний акт власності на землю, виданий покупцеві у 2007 році, визнали недійсним, договір розірвали. У 2017 році Київський апеляційний господарський суд скасував попереднє рішення Господарського суду міста. У квітні 2018 року Верховний суд скасував постанову апеляційному суду та відправив справу на новий розгляд. У червні 2019 року апеляційний суд залшив в силі постанову 2015 року.

У прокуратурі зазначили, що фірма ВАТ «Укртурінвест» у 2013 році, щоб не повертати землю громаді міста, продала її ТОВ «Борекс Інвест». А у травні 2021 року ТОВ «Борекс Інвест» продало землю фірмі ТОВ «Дніпрекс-Україна». Такі дії свідчать про бажання ухилитися від повернення земельної ділянки місту.

Тож 18 жовтня 2021 року ділянка була заарештована за ухвалою Господарського суду Києва. 14 червня 2022 року прокуратура попросила стягнути ділянку на користь громади Києва, натомість у Господарському суді Києва навіть зняли з неї арешт. Перший заступник прокурора Києва подав апеляцію. Судові засідання відкладали на лютий 2023 року. І тепер у Північному апеляційному господарському суді, вочевидь, прокурори повернули землю місту, яка вже понад 7 років як мали бути повернена.

Що відомо про дійових осіб

ВАТ «Укртурінвест» засноване у 1995 році у Києві. Фірма «Укртурінвест» мало профіль на управлінні будівництвом. Імена власників не розкриваються.У 1997-2006 роках керівником був Володимир Голотяк, у 2006-2021 роках – Петро Карпухно, який є партнером Якима Корнілова у ТОВ «Доброінвест» (а Корнілов у Верховній Раді минулого скликання 2014-2019 був помічником народного депутата Василя Петьовки). А ще Карпухно з 2007 року партнер Олега Цвілія у ТОВ «Сігма Навігатор», Цвілій був помічником народного депутата Миколи Присяжнюка у 2007-2012 роках.

ТОВ «Борекс Інвест», за даними аналітичної платформи YouControl, засноване у Києві у 2001 році. У 2004-2014 роках ним керував Олександр Сергеєв, у 2014-2016 роках – Юрій Вдовенко, у 2016-2021 роках – Анатолій Супрун (нинішній керівник «Укртурінвесту), з жовтня 2021 року – Олександр Кравчук. У 2006-2015 роках власниками були брати Сергій та Олександр Сергеєви. З кінця 2018 року власники Олександр Кравчук (70%), Віталій та Олександр Пилипенко (по 15%). Віталій Пилипенко – президент футбольного клубу «Система-Борекс» (Бородянка) та один з бенефіціарів Бородянського машинобудівного заводу. Основний вид діяльності «Борекс Інвест» – оптова торгівля сільськогосподарськими машинами та устаткуванням.

ТОВ «Дніпрекс-Україна» засноване у Києві у 2020 році. Керівник – громадянин Польщі Антон Новак, він же і власник на 35%. Ще 35% належить Катерині Говорусі з Чернігова та і 30% Людмилі Дорош з Києва. Основний профіль діяльності підприємства – купівля та продаж нерухомості. Людмила Дорош також має з екс-директором ТОВ «Борекс Інвест» Юрієм Вдовенком спільне підприємство – ТОВ «Глобалпромторг».

Нагадаємо, кияни можуть підтримати петицію про створення музею архітектури в історичній Садибі Дмитрієва на Подолі. Також завдяки рішенню суду можлива забудова околиць музею Пирогово у Києві. Також Київрада під керівництвом Віталія Кличка віддала ділянку на Оболоні в оренду за 565 доларів на місяць для створення зони відпочинку.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.