На Оболоні з’явиться нова висотка «Дона Карлеоне»: рішення влади Києва

На Оболоні з’явиться нова висотка «Дона Карлеоне»: рішення влади Києва

Депутати підтримали будівельника попри протести киян. Але у суді триває спір щодо детального плану території, який дав «зелене світло» забудові набережної.

На місці автостоянки на вул. Північній, 1 збудують багатоповерхівку. Таке рішення прийняли депутати міської ради Києва на останній сесії. Але цього може і не статися: на заваді стане судовий процес.

З пояснювальної записки відомо, що фірма «АВВА-СЕРВІС» довгий час орендувала ділянку у 1,2 га під автостоянку. У лютому цього року, до початку повномасштабного вторгнення, компанія попросила про землевідвід і зміну призначення землі. Замість обслуговування відкритої автостоянки фірма хотіла отримати право на будівництво житлового комплексу. І отримала.

Але у проєкті рішення юридичний департамент міськради попередив, що у суді розглядається справа, яка може стати на заваді будівництва. За даними судового реєстру, Людмила Микитюк подала позов проти рішення Київради «Про затвердження детального плану території в межах вул. Північна, просп. Оболонський, вул. Прирічна, просп. Героїв Сталінграду, Маршала Малиновського у Оболонському районі м. Києва».

Суд став розглядати позов наприкінці минулого року. Це може зайняти не один рік, враховуючи те, що справи ходять по інстанціям і їх можуть відправляти на новий розгляд. Саме така невизначеність «підвішує» плани забудовника, які базуються на затвердженому детальному плані Оболонського району.

Саме погодження цього плану дало старт забудові одного з районів Києва. Земельна комісія міськради підтримала проєкт детального плану ще у 2018 році. Але кияни виступили проти і Київрада відправила його на доопрацювання за пропозицією мера Віталія Кличка.

Крім того, рішення щодо землевідводу втратить чинність за рік, якщо за цей час не буде укладено договір оренди. Такий пункт є у договорі, хоча українське законодавство не передбачає термін дії рішень місцевих рад.

Що відомо про забудовника

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма «АВВА-СЕРВІС» була зареєстрована більше 26 років тому у Києві. Розмір статутного капіталу – 375 грн.

Засновниками є кияни Людмила Оскрет, Алла Бородавка  та Володимир Коломєєць. З реєстру Мінюсту відомо, що Бородавка є керівником та одним із засновників «ФІНАНСОВОЇ КОМПАНІЇ «ПРІМІНВЕСТ». Іншим засновником вказаний Олександр Антонов, який є також керівником будівельного холдингу «Молодіжний житловий комплекс «Оболонь». ЗМІ писали, що багато років ця компанія забудовує набережну елітними хмарочосами, найчастіше позбавляючи оболонців парків та інших зон відпочинку.

Інформатор Гроші писав, що в Олександра є брат – Василь Антонов. Він був депутатом Оболонської райради та головою Оболонської районної державної адміністрації при Януковичі.

«Василь Іванович – дуже відома особистість на Оболоні. Заслужений будівельник України та член Партії Регіонів, якого до Революції Гідності називали оболонським Доном Карлеоне. За час його керівництва (Оболонською РДА – ред.) сталося безліч будівельних скандалів, і Оболонь навіть набула статусу самого криміногенного району Києва. Причому ці скандали були пов’язані саме із забудовами МЖК Оболонь», — писали ЗМІ.

Прочитати про те, як пов’язане банкрутство «Спецжитлофонду» та екс-депутат Київради Павло Тарасюк можна за посиланням.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.