Прокуратура повернула землю військового містечка у Києві на 137,8 млн грн

Прокуратура повернула землю військового містечка у Києві на 137,8 млн грн

Військова прокуратура в апеляційному суді відстояла землю у столиці, яка перебувала у володінні приватного підприємства з 2006 року. Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону. Суд визнав договір передачі землі недійсним.

Як повідомляють у прокуратурі, у 2006 році, між державним та приватним підприємствами укладено договір, за умовами якого передбачалась зміна цільового призначення та в подальшому вилучення земельної ділянки військового містечка у місті Києві площею 3,1 га. При цьому це робилося всупереч вимогам Земельного кодексу України, Закону України «Про використання земель оборони». Прокурори Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону з метою захисту інтересів держави звернулися з позовною заявою до Господарського суду міста Києва.

Суд першої інстанції погодився з позовними вимогами спецпрокуратури щодо визнання вказаного договору недійсним, проте відмовив у їх задоволенні. Суд помилково зробив висновок про сплив строку позовної давності. Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, прокурори спецпрокуратури Центрального регіону звернулись зі скаргою до суду апеляційної інстанції.

2 лютого 2023 року за результатами апеляційного перегляду, постановою Північного апеляційного господарського суду скасовано рішення суду першої інстанції. Апеляційну скаргу та позовні вимоги спецпрокуратури задоволено у повному обсязі. Завдяки органам прокуратури попереджено незаконне вибуття з державної власності 3,1 га земель оборони оціночною вартістю 137 мільйонів 863 тисяч 532,75 гривні.

До цього  25 січня 2023 спецпрокуратура регіону запобігла відчуженню землі іншого військового містечка в Києві вартістю у 59 мільйонів 897 тисяч 150,7 гривні також площею 3,1 га. Також договір було укладено у 2006 році з порушенням вимог законодавства.

За матеріалами прес-служби

Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері

Центрального регіону

P.S. По обох справах ситуація аналогічна. Проте у судовому реєстрі ми, на жаль, не знайшли згадки про фірми, з якими були укладені дані договори. Можливо, це інформація з обмеженим доступом. Як тільки дізнаємося подробиці, обов’язково їх повідомимо.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд конфіскував Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат у Синельниківському районі Дніпропетровської області у російського олігарха Міхаіла Шелкова. Це підприємство постачало у росію руду, яка використовувалася для виготовлення військової техніки – ракет, гелікоптерів, систем ППО тощо. А яке майно держава отримала від забороненої Соціалістичної партії України, очолюваної подільниками екс-нардепа та держзрадника Іллі Киви – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.