Квартири і автопарк: яке майно Україна конфіскувала у забороненої Соціалістичної партії

Квартири і автопарк: яке майно Україна конфіскувала у забороненої Соціалістичної партії

Фонд держмайна України у січні почав управляти активами, конфіскованими у Соціалістичної партії України. У 2022 році одна з найстаріших партій була заборонена за рішенням суду. Що Україна отримала від цієї колись впливової партії та чому її заборонили – дізнайтеся у матеріалі Інформатор Гроші.

Наприкінці жовтня 2022 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу «Соціалістичної партії України» та остаточно заборонив її діяльність у нашій країні. За даними СБУ, рішення про заборону функціонування «Соціалістичної партії України» прийняте на підставі указу Президента та рішення РНБО (яке ухвалили 20 березня 2022 року). Партія демонстративно підтримувала та популяризувала агресивну антиукраїнську політику росії як на рівні керівництва, так і «звичайних» членів цього партійного об’єднання.

Яке майно залишилося у СПУ?

Соціалістична партія України (СПУ) була заснована у 1991 році. З моменту заснування до 2010 року її очолював Олександр Мороз, який встиг побути народним депутатом України з 1990 по 2007 роки, був Головою Верховної Ради України у 1994-1998 та 2006-2007 роках. До 2007 року партія була представлена у Верховній Раді. Після цього окремі партійні організації працювали на місцях, але не дуже успішно, а відомі політику боролися за керівництво над партією.

Олександр Мороз - перший голова СПУ
Олександр Мороз - перший голова СПУ

Згідно з законодавством майно заборонених партій стає власністю держави. Попри свою багаторічну історію та парламентську діяльність у минулому, СПУ залишили по собі не такий і багатий «спадок». Це об’єкти нерухомості і транспорт. У 2020 році партія оцінювала свої активи у щонайменше 3 млн 673,7 тис. грн. Їх держава зможе здавати в оренду або продати. Майно партії складається з:

  • 9 автомобілів Dacia Logan 2007 року випуску (залежно від стану такі атомобілі продають за 2,5-6 тис. доларів за кожен);

Dacia Logan
Dacia Logan

  • 1 ВАЗ 2107 2003 року випуску (може коштувати від 650 до 2 тис. доларів);
  • 1 ГАЗ 31105 2005 року випуску (в окупованому Луганську);
  • Квартира у місті Чернівці на вул. Івана Котляревського, 20 площею 89,5 кв. м (зараз коштує близько 1,8 млн грн);

У цій будівлі у Чернівцях знаходиться "офіс" СПУ
У цій будівлі у Чернівцях знаходиться "офіс" СПУ

  • Квартира у місті Миколаїв на вул. Спаській, 14 площею 70 кв. м (зараз така коштувала б 1,1 – 2,6 млн грн);

"Офіс" Соціалістичної партії знаходиться у будинку по центру фото, місто Миколаїв
"Офіс" Соціалістичної партії знаходиться у будинку по центру фото, місто Миколаїв

  • Нежитлове приміщення у місті Суми на вул. Соборній, 19 площею 89 кв. м (може коштувати від 30 тисяч доларів);

Приміщення Соціалістичної партії у Сумах знаходиться у чотириповерховій будівлі (між Приватбанком та багатоповерхівкою)
Приміщення Соціалістичної партії у Сумах знаходиться у чотириповерховій будівлі (між Приватбанком та багатоповерхівкою)

  • Вбудоване приміщення №2 в окупованому Луганську за адресою площа Героїв ВВВ, будинок 4а.

За що заборонили Соціалістичну партію України?

У 2012 році головою СПУ обрали Петра Устенка. Вже через рік з’їзд обрав новим головою на той момент народного депутата України від Партії регіонів та екс-міністра транспорту Миколу Рудьковскького. У 2014 році Рудьковський втік з України, у квітні 2018 року був затриманий у Дубаї за підробним паспортом Іраку, а у вересні 2018 року був заарештований у москві за «розкрадання майна посольства росії в Україні у 2014 році». Водночас у реєстрах з 2012 по 2017 рік головою партії був вказаний Петро Устенко. Натомість з 2015 року головою партії був Микола Садовий.

У 2017 році народний депутат Сергій Каплін пробував очолити СПУ, але невдало. Партія в результаті розкололася. Реальним керівником став на той момент радник голови МВС Ілля Кива. Він очолював партію до червня 2019 року, балотувався як її представник на посаду Президента України. А влітку обрався народним депутатом України від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». Після зміни партійної приналежності Кива раптово став українофобом. Вітав з днем народження президента росії. А незадовго до початку повномасштабної війни втік з Україні. Зараз Ілля Кива мешкає у москві, підтримує окупантів та постійно виступає на пропагандистських ток-шоу з антиукраїнськими позиціями. У березні 2022 року Верховна Рада позбавила його мандату народного депутата.

Як розповідає провідний аналітик Руху «ЧЕСНО» Ігор Фещенко, доводи СБУ та Мін’юсту проти СПУ полягали в антиукраїнській і проросійській діяльності та висловлюваннях останніх трьох керівників партії, передовсім — Іллі Киви. Зокрема згадувалося про привітання Кивою володимира путіна з днем народження, ідеалізування його діяльність, а також про справу щодо державної зради Киви. На думку СБУ, хоч Кива з 2019 року не є офіційним керівником партії, він і надалі здійснює вплив на неї. Зокрема, у матеріалах справи цитувалися публікації з посиланням на партійний сайт, в яких входження Киви до ОПЗЖ подавалося як делегування від СПУ.

Ілля Кива
Ілля Кива

Після приходу Киви на посаду голови партії її Херсонську регіональну організацію очолив наприкінці 2017 року провокатор і шахрай Кирило Стремоусов. У січні Стремоусова виключили з СПУ за стрілянину в офісі херсонської газети «Новий День». У 2020-2021 роках підтримував рухи антивакцинаторів. З початку повномасштабної війни росії проти України Стремоусов став заступником голови російської окупаційної адміністрації на Херсонщині. У листопаді 2022 загинув в автоаварії. Детальніше про цього персонажа – читайте тут.

Кирило Стремоусов
Кирило Стремоусов

Саме антиукраїнська поведінка Іллі Киви та його наступників і соратників стала причиною подальшої заборони партії. Після Киви з червня 2019 року по квітень 2020 року партією керував його соратник з Полтави Сергій Чередніченко. До цього він очолював з 2018 року Полтавську міську організацію СПУ.  У 2018 році Чередніченко побив заступника мера Полтави Андрія Ляміна. Останнього зі струсом мозку забрала у лікарню швидка. За це Чередніченко був у розшуку МВС. За неофіційними даними, переховувався на території окупованого Криму.

Квартири і автопарк: яке майно Україна конфіскувала у забороненої Соціалістичної партії 8

У лютому 2020 року, на початку пандемії коронавірусу, у селі Нові Санжари на Полтавщині розпочались масові заворушення через те, що у санаторій на території селища, поселили на карантин українців, яких евакуювали з Уханя, міста, в якому пандемія розпочалась. Паніка розпочалась з посту у Facebook Сергія Чередниченка. 20 лютого 2020 року група агресивно налаштованих людей закидала камінням колону автобусів з українцями і іноземцями, евакуйованими з Китаю.

Квартири і автопарк: яке майно Україна конфіскувала у забороненої Соціалістичної партії 9

У 2022 році в окупованому росіянами Херсоні Чередніченко став колаборантом та очолив «фонд майна Херсонської області». Детальніше про Чередніченка можна дізнатися тут. Після нього головою партії став Віктор Заїка, який також очолює Міжнародний благодійний фонд Іллі Киви. Також в Україні заборонили діяльність й інших проросійських партій, зокрема:

  • «Опозиційний блок»,
  • Комуністична партія України,
  • «Соціалісти»,
  • партія «Справедливості та розвитку»,
  • «Наші»,
  • «Держава»,
  • «Блок Володимира Сальдо»,
  • «Ліва опозиція»,
  • «Партія Шарія»,
  • «Союз лівих сил»,
  • «Опозиційна платформа – За життя»,
  • «Прогресивна соціалістична партія України»,
  • «Русь Єдина» (колишня Партія політики путіна),
  • «Щаслива Україна» (колишня «Успішна країна»),
  • Робітнича партія України (марксистсько-ленінська).

Раніше ми писали про те, яке майно перейшло державі від забороненої Комуністичної партії України. Як політичний проєкт Наталії Вітренко боровся за своє існування у судах та чому її партію ПСПУ заборонили – читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.