Суд почав банкрутство Кузні на Рибальському Сергія Тігіпка: що відбувається з підприємством

Суд почав банкрутство Кузні на Рибальському Сергія Тігіпка: що відбувається з підприємством

Розташоване у Києві підприємство з будівництва і ремонту кораблів тепер перебуває у стані банкрутства. Процедуру розпочав Господарський суд Києва. Ще у 2019 році новий власник Сергій Тігіпко заявляв, що планує на місці придбаного у Петра Порошенка та Ігоря Кононенка заводу збудувати житловий квартал то торгівельно-розважальний комплекс. Подробиці судової справи – читайте у матеріалі.

Згідно з ухвалою Господарського суду Києва справа про банкрутство розпочата за заявою «Прокторемо Інвестментс Лімітед». За даними, наданими суду, підприємство ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» заборгувало іноземній компанії 83 млн 300,37 тис. грн. (у т.ч. 83  млн 215 тис. 260 грн основного боргу). Мова йде про купівлю акцій «Кузнею» іншого підприємства у «Прокторемо».

03 жовтня 2018 року між «Прокторемо Інвестментс Лімітед» (продавець) та Приватним акціонерним товариством «Завод «Кузня на Рибальському» (покупець) укладено договір купівлі-продажу частини частки у Статутному капіталі ТОВ «Ленд Девелопмент ЛТД Плюс». На той момент завод ще належав Петру Порошенку та Ігорю Кононенкові. Наразі у підприємстві «Кузні» належить 70% статутного капіталу. Загалом вартість частки у ТОВ «Ленд Девелопмент ЛТД Плюс» складало 152 млн 461,4 тис. грн. З них 60 млн грн були сплачені у 2019 році. Решту у 92,461 млн грн потрібно було сплатити до 29 червня 2024 року.

Додатками до договору про купівлю акцій було передбачено, що якщо курс долара різко змінюється на 7% до гривні (як на підвищення, так і на пониження), то продавець може вимагати сплатити решту суми зі знижкою у 10% протягом 7 днів. Таке правило було закладено ще коли завод контролювався Петром Порошенком на початку 2019 року.

Дочекавшись активної фази російсько-української війни, 21 листопада 2022 року «Прокторемо Інвестментс Лімітед» вирішило скористуватися своїм правом, передбаченим договором. ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» зазначив, що наразі не має коштів для виплати такої значної суми. Між сторонами ведуться перемовини щодо врегулювання ситуації з заборгованістю. Таким чином, борг наразі становить 83 млн 300,37 тис. грн, термін для погашення вже минув.

Згідно з ухвалою суду, 19 грулня відкрито провадження у справі про банкрутство. Вимоги іноземної компанії визнані як борг «Кузні на Рибальському». Судом введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розпорядником майна призначили Сергія Боярчукова. Завод та його керівникам, власникам і управителю заборонено приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави. 27 лютого 2023 вілбудеться  попереднє засіданні у справі про банкрутство.

Що було раніше

Згідно з повідомленнями в ЗМІ, ще в 2012 році Київрада продала «Кузні» земельну ділянку площею 8,18 га на перетині вулиць Жилянська та Петлюри за 190 млн гривень під будівництво ТРЦ. В лютому 2018 року згідно з даними Держземкадастру, ця ділянка була оформлена саме на «Ленд Девелопмент ЛТД Плюс». «Кузня на Рибальському» (раніше «Ленінська Кузня») – суднобудівний завод в Києві, що спеціалізувався в тому числі і на виготовлені і ремонті військових катерів та військової техніки. До середини листопада 2018 року основним акціонером ПрАТ з пакетом у 73,9067% акцій приватизованого у 1995 році суднозаводу виступало ПАТ ЗНКІФ «Прайм Ессетс Капітал» (раніше – «Фонд Петра Порошенка», Київ), другим за величиною акцій виступав ПАТ «ВІК», який сконцентрував активи тодішнього народного депутата Ігоря Кононенка. Завод існує з 1862 року.

Щодо власника «Прокторемо», то зараз ним вказаний номінальний директор-кіпріот Родула Ачілліду, але до березня 2018 року в якості власника значився Петро Порошенко. Вірогідно, договір про продаж «Ленд Девелопмент» був часткою угоди про продаж "Кузні на Рибальському". Восени 2018 року, незадовго до президентських виборів 2019 року Петро Порошенко продав завод «Кузня на Рибальському» Сергію Тігіпко за 300 мільйонів доларів. Тігіпко контролює 94,03% акцій заводу.

У вересні 2019 року на нерухоме майно та корпоративні права заводу було накладено арешт. Тоді слідчі підозрювали підприємство у легалізації, відмиванні незаконних доходів і несплаті податків. А у жовтні 2021 року слідчий експеримент підтвердив невідповідність бойових катерів виробництва ПрАТ «Кузня на Рибальському» вимогам Збройних Сил України та Міноборони – завод виготовляв катери для ВМФ України за державним замовленням. У жовтні 2021 року з «Кузні» стягнули штраф 47,3 млн грн за невиконання державного контракту від 2017 року на ремонт і оновлення фрегата «Гетьман Садайдачний».

У лютому 2019 року новий власник Сергій Тігіпко заявив, що на місці «Кузні на Рибальському» у майбутньому з’являться житловий квартал і торгівельно-офісний центр: «Ось на цій території ми і плануємо розпочати найближчим часом масштабний будівельний проект. Швидше за все, це буде житловий масив - зі школами, дитячими садами, комерційною нерухомістю», - зазначив бізнесмен.

За словами Тігіпка, він розглядав «Кузню на Рибальському» не тільки як промисловий, але й як комплексний девелоперський проект. Він також додав, що виробництво заводу переноситися не буде. У той же час, на його думку, великі площі на Рибальському півострові не задіяні у виробничих цілях і використовуються неефективно. Зазначимо, що у 2016 році компанія-девелопер SAGA Development Андрія Вавриша почала будівництво житлового комплексу Rybalsky поруч із «Кузнею».

Як писали ЗМІ у минулому році, Сергій Тігіпко збирався реалізувати проєкт Lipki Island разом з девелоперською компанією City One Development Валерія Кодецького на Рибальському півострові за рахунок звільнення територій від частини промзони «Кузні». Валерій Кодецький понад 10 років працював з іншим відомим забудовником Василем Хмельницьким. Вартість проєкту майбутньої забудови оцінювали у суму від 600 мільйонів до 1 мільярда доларів. На ділянці, що знаходиться на території Рибальського півострова, планується збудувати 36 будинків поверховістю від 2 до 30 поверхів на 6,2 тис. квартир, а також офісні центри та готелі. Планується, що у новому районі проживатиме 15,4 тис. осіб.

Візуалізація житлового кварталу від Тігіпка і Кодецького. З сайту Lipki Island
Візуалізація житлового кварталу від Тігіпка і Кодецького. З сайту Lipki Island

Нагадаємо, під Києвом виставили на продаж Кулінарний центр МХП мільярдера Юрія Косюка.

Тимофій Нагорняк

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.