Мін’юст України планує конфіскувати заводи російського олігарха Дерипаски: про що йде мова

Мін’юст України планує конфіскувати заводи російського олігарха Дерипаски: про що йде мова

Міністерство юстиції України подав позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про стягнення майна російського мільярдера Олега Дерипаски. Йдеться про те майно, яке знаходиться в Україні. Зазначається, що бізнесмен є одним з найбагатших людей у росії та входить до близького оточення президента рф володимира путіна. А ще підприємства Дерипаска забезпечували ресурсами російські оборонні заводи. Що збирається конфіскувати Мін’юст – дізнайтеся у матеріалі.

Олег Дерипаска контролює або володіє значними частками груп компаній «Русал» (один із найбільших світових виробників алюмінію), «Базовий елемент», «Ен+ груп». Володіє військово-промисловою компанією, яка здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку. Мін’юстом отримано інформацію, що група металургійних підприємств «Об’єднана компанія «Русал» постачає алюмінієву продукцію російським підприємствам оборонного комплексу, які безпосередньо здійснюють розробку, виробництво і постачання для потреб збройних сил рф військової техніки, зброї та боєприпасів. При цьому частину алюмінієвої продукції виготовляють із сировини українського походження, а саме виробництва ТОВ «Миколаївський глиноземний завод». За даними Міністерства, прямо чи опосередковано Олег Дерипаска володіє частками та/або контролює такі підприємства:

  • ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» (с. Галицинове, Миколаївська область),
  • ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» (Сумська область),
  • ПрАТ «Хустський кар’єр» (Закарпатська область),
  • ПрАТ «Жежелівський кар`єр» (Вінницька область),
  • ТОВ «Гуардон України» (Київ),
  • ТОВ «Компанія «Алюміній України» (Київ),
  • ТОВ «Сервісний центр «Металург» (м. Миколаїв),
  • ТОВ «ЧАС ІТ» (с. Галицинове, Миколаївська область),
  • ТОВ «Охорона МГЗ» (с. Галицинове, Миколаївська область),
  • ТОВ «Центр обліку Миколаїв» (с. Галицинове, Миколаївська область),
  • Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм»,
  • ТОВ «Запоріжалюмінторг» (м. Запоріжжя),
  • АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (Запоріжжя).

Також олігарху та його компаніям належать численні об’єкти нерухомості, техніка, устаткування і обладнання.

«До Олега Дерипаски застосовано санкції як Україною, так і США, ЄС, Великою Британією, Польщею, Швейцарською Конфедерацією, Австралією та Новою Зеландією. Із отриманих відповідей на запити Мін’юсту та згідно з міжнародними санкціями вбачається, що підсанкційна особа є громадянином рф, підтримує путінський режим, оскільки залучена до одержання вигоди від уряду росії та виробництва бронетехніки, яка застосовується країною-агресором у війні проти України. Міністерством юстиції України зібрано достатню доказову базу для звернення до ВАКС щодо стягнення його активів в Україні у дохід держави», - зазначила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

У 2019 році журналісти програми «Схеми» провели розслідування щодо бізнесу Олега Дерипаски в Україні. Зокрема, олігарх видобував кварцит під Глуховим на Сумщині, з якого потім виготовлявся кремній. Кремній – один із основних елементів у металургії, електротехніці, радіоелектроніці та напівпровідниках. Він – основа для сонячних батарей. Йому немає заміни в автомобільній, медичній, авіаційній, військовій та космічній промисловостях. А понад 90% своєї продукції Глухівський кар’єр постачав саме на територію росії. В той самий час Україна імпортувала кремній з Китаю.

З алюмінію та його сплавів, виробленого заводами Дерипаски, роблять літаки, броню для танків та артилерії, двигуни, кораблі, частини ракет, стрілецьку зброю. У Миколаєві на підприємстві росіянина виготовляють глинозем – сировину для алюмінієвих заводів російського олігарха. З 2006 року Олег Дерипаска був основним власником Запорізького алюмінієвого комбінату, ще частина належала державі. За кілька років стратегічне підприємство було доведено до банкрутства. У Запоріжжі виробляли і алюміній і кремній. У 2011 році держава повернула 60% акцій заводу, але активної роботи він не веде, тривала багаторічна судова тяганина.

У травні 2018 року російського олігарха внесли до санкційного списку РНБО. Дерипасці заборонений в’їзд до України, заблоковано його активи на її території та заборонено виводити з них гроші. Під санкції потрапили і частина його підприємств, але не на Сумщині, Запоріжжі і Миколаївщині. Стосовно глиноземного заводу на Миколаївщині правоохоронцями було відкрито кілька справ щодо ухилення від сплати податків та екоциду. Олег Дерипаска навесні 2022 року прокоментував повномасштабне вторгнення російських військ до України, заявивши, що «мир важливий, і треба якомога швидше почати переговори».

Нагадаємо, екс-депутат держдуми росії Володимир Крупчак передав свій Київський картонно-паперовий комбінат інвесторам з Австрії, щоб його не конфіскувала держава.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.