Депутати Київради пропонують заборонити продаж алкоголю у столиці: коли та де саме

Депутати Київради пропонують заборонити продаж алкоголю у столиці: коли та де саме

З такою ініціативною виступили депутати Віталій Нестор, Денис Москаль та Алла Шлапак. Вони хочуть обмежити продаж алкогольних напоїв у столиці та заборонити продавати їх на розлив. Детальніше про антиалкогольну ініціативу депутатів від «Батьківщини» – у матеріалі Інформатор Гроші.

У своєму проєкті рішення троє депутатів хочуть заборонити торгівлю пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, столовими винами у Києві у стаціонарних об’єктах торгівлі, у кіосках (МАФах), тимчасових спорудах, окрім закладів харчування (кафе, бари, ресторани та інші). А суб’єкти торгівлі мають інформувати покупців про нові правила. Такі рішення мають стосуватися тих бізнесменів, хто має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Згідно з пропозиціями депутатів припинити продавати алкоголь мають:

  • З 23:00 до 10:00 ранку у цих точках (не стосується закладів громадського харчування);
  • На розлив у зазначених закладах (тобто у кафе/ресторанах/барах та інших громадських закладах харчування спиртні напої зможуть продавати на розлив);
  • На відстані до 200 метрів від будівель, в яких знаходяться заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної, фахової передвищої, спеціалізованої освіти та дитячі спортивні заклади всіх типів і форм власності. При цьому якщо площа місць торгівлі становить понад 40 квадратних метрів, то їм дозволятиметься продаж алкогольних напоїв.
  • На День знать (1 вересня). Відповідно 1 вересня можна буде придбати алкоголь лише у барах, кафе, ресторанах, бістро тощо.

Як зазначають депутати, на цей момент у час воєнного стану багато людей вживає алкогольні напої, що призводить до «збільшення негативних наслідків». Продаж алкоголю поруч з закладами освіти і спорту призводить до того, що на території таких установ знаходяться нетверезі особи, які можуть поводитися агресивно, створювати реальну небезпеку і загрозу для дітей і підлітків. Також близькість точок з продажу алкогольної продукції створює спокуси у дітей старшого віку до вживання алкогольних виробів, що особливо небезпечно для їхнього здоров’я у такому віці.

Як вважають автори документа, заборона продажу алкогольних напоїв у торгових точках поблизу закладів освіти та спорту спрямована на досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту інтересів окремої особи на підприємницьку діяльність, закріпленими у тому числі у Конституції України. Даний проєкт спрямований на створення сприятливих умов для навчання і розвитку дітей, захисту дітей під час їхнього перебування на території закладів освіти від негативних наслідків споживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв, у тому числі на запобігання небажаних контактів з особами, які перебувають у нетверезому стані на території закладів освіти та спорту. Мета ухвалення такого рішення – збереження здоров’я населення, зменшення шуму (створюваного сп’янілими громадянами), зниження рівня злочинності. При цьому всі ці позитивні результати не потребуватимуть додаткових витрат з боку міського бюджету.

Нагадаємо, група депутати Київради раніше запропонувала безкоштовно передати з балансу міста електрогенератори бізнесу для створення «Пунктів незламності». А «Київпастранс» збирається витратити 31 млн грн на обслуговування зупинок громадського транспорту у 2023 році.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.