У Київраді пропонують передати бізнесу генератори для пунктів незламності

У Київраді пропонують передати бізнесу генератори для пунктів незламності

У Київраді зареєстрували декілька документів, пов’язаних з  роботою «пунктів незламності». На минулому засіданні Київради вже затвердили запропоновані Віталієм Кличком одноразові виплати для тих, хто працює у пунктах незламності. Проєкти рішень можуть розглянути на майбутніх засіданнях Київської міської ради. Детальніше про ініціативи – у нашому матеріалі.

Пункт незламності – ініційований у листопаді 2022 року проєкт на фоні варварських обстрілів росіянами енергетичної інфраструктури України. У таких місцях передбачені тепло, вода, електрика, мобільний зв’язок, інтернет, місце для відпочинку, аптечки, приміщення для мам з дітьми. У Києві подібних пунктів понад 400. Зокрема, багато таких пунктів обігріву облаштували у комунальних закладах освіти (передусім, у школах). Адреси пунктів незламності доступні на онлайн-мапі. Місто організувало для пунктів обігріву 400 генераторів, ще 100 – надали волонтери.

Генератори – бізнесу

Група депутатів запропонувала допомогти облаштувати бізнесу «пункти незламності». У документі пропонується дозволити районним адміністраціям Києва передати електрогенератори від 10 кВт за договорами оренди бізнесу на період опалювального сезону 2022/2023 років. При цьому бізнес звільнять від сплати за оренду устаткування, якщо вони облаштують пункти обігріву («пункти незламності»). При цьому районні адміністрації прийматимуть від суб’єктів господарювання документи в електронному вигляді для отримання генераторів. Документи будуть перевіряти протягом 3 календарних днів. У разі позитивного рішення протягом 3 днів після його ухвалення буде передано генератор(и) з актом передачі. У разі відмови – протягом доби про це повідомлять та зазначать причину. Протягом тижня після отримання генератора районна адміністрація встановить, чи використовується він за призначенням у «пункті незламності».

Як зазначає Ксенія Семенова, авторка проєкту часто у «пунктах незламності» під час аварійних чи планових відключень електроенергії не працюють деякі електрогенератори, які обліковуються на балансі районної адміністрації міста. Це може бути пов’язане з нестачею пального або з відсутністю організаційної спроможності облаштувати пункт обігріву. Можливо, у таких випадках бізнес зможе налагодити краще роботу окремих пунктів. Тому і пропонується відповідний проєкт.

Упорядкування роботи «пунктів незламності»

Група депутатів від «Слуги народу» запропонувала унормувати роботу «пунктів незламності» на рівні документів Київської міської ради. Однак до проєкту були застереження в управління правового забезпечення. Тому секретар Київради Володимир Бондаренко подав доопрацьований варіант документа.

Згідно з запропонованим визначенням, «пункт незламності» - це спеціальний об’єкт, який функціонує на постійній основі і призначений для тимчасового перебування осіб, які перебувають на території Києва у випадку настання критичних ситуацій, у т.ч. тривалої відсутності електропостачання (т.зв. «блекаут»), відсутності мобільного зв’язку, опалення, водопостачання, водовідведення. «Пункти незламності» мають працювати цілодобово у випадку відсутності енергопостачання і мобільного зв’язку, опалення, водовідведення протягом понад 36 годин. Якщо такий випадок не настав (вказаних послуг немає менше ніж 36 годин), «пункти незламності» мають працювати за режимом підприємств/установ, у яких вони знаходяться.

Рішення про запуск роботи «пунктів незламності» у разі відсутності енерго- та теплопостачання у житлових будинках ухвалюватиме Рада оборони Києва або Віталій Кличко. Ця Рада і затверджує адресний перелік «пунктів незламності». Частково «пункти незламності» можуть бути підтримані з бюджету міста, частково – бізнесом, волонтерами, благодійними організаціями, органами самоорганізації населення. Бізнес або інші недержавні організації можуть самостійно розгорнути «пункт незламності», узгодивши це з Департамент муніципальної безпеки КМДА та відповідною районною адміністрацією. Керує «пунктом незламності» керівник установи/закладу/організації, у якому такий пункт розташовано. Порядок у пунктах забезпечується поліцією, «Муніципальною охороною», добровольчими формуваннями Києва.

«Пункти незламності» розраховані на 10 діб безперервної роботи. Також має бути освітлювальний прожектор потужністю 10-20 Вт. На місці мають бути павербанки, модеми, роутери, подовжувачі для розеток. Для обігріву – булер’яни або буржуйки, теплові пушки чи обігрівачі. За можливості «пункти незламності» мають бути обладнані супутниковим інтернетом зі Starlink. У пунктах облаштовані меблі, запас води (по 2 літри на особу на добу), ємності для питної і технічної води, вогнегасники, медичні аптечки, ковдри, засоби приготування напоїв (термоси, термопоти, чайники), одноразовий посуд (за можливості), засоби особистої гігієни.

У «пунктах незламності» можна знаходитися необмежену кількість часу. Але заборонено вживати алкогольні напої або перебувати у стані алкогольного (наркотичного) сп’яніння, вживати тютюнові та наркотичні засоби, залишати без догляду дітей віком до 14 років, порушувати громадський порядок, розпалювати відкритий вогонь, самовільно вмикати/вимикати електроприлади.

Гроші – працівникам бюджетних установ за роботу у «пунктах незламності»

При цьому більша частина «пунктів незламності» працює цілодобово без вихідних, а трудові колективи закладів освіти туди залучають як волонтерів на безкоштовній основі. У частині випадків директори шкіл призначають вчителів чергувати у позаробочий час у «пунктах незламності», зокрема і вночі.

Ухвалений на сесії міськради проєкт Віталія Кличка носить назву «Про питання оплати праці працівникам закладів освіти комунальної власності територіальної громади міста Києва в умовах воєнного стану». Цей документ передбачає запровадження додаткових одноразових виплат працівникам комунальних закладів освіти Київради. Їх отримають ті, хто виконував додаткову роботу у період воєнного стану, зокрема пов’язану з пунктами обігріву у Києві (так званими «пунктами незламності»). Функції виплати таких заохочень будуть покладені на районні у місті адміністрації.

Метою даного проєкту є відзначення співробітників шкіл і дитячих садочків за виконання соціально значущих для міста заходів в умовах воєнного стану. Про розмір таких премій не говориться. Проте зазначається, що їй виплатять в рамках передбачених у міському бюджеті на 2022 рік коштів у галузі «Освіта». Тобто між працівниками освітніх установ можуть розподілити ті гроші, які залишилися у бюджеті на галузь станом на грудень 2022 року. Депутатка Київради Ксенія Семенова 15 грудня підкреслила, що

«У випадку надзвичайної ситуації там (у «пунктах незламності») можна зігрітися, випити чаю, підзарядити телефони, отримати необхідну допомогу. Для забезпечення безперебійної роботи цих пунктів місто залучило працівників шкіл та співробітників інших закладів соціальної сфери, в яких вони розміщені. І ми розуміємо, що ці люди працюють на благо міста у свій позаробочий час, допомагають киянам, тому мають отримати за це фінансову винагороду», - підкреслив мер столиці. За словами мера, столиця закупила та отримала від міжнародних партнерів і благодійників електрогенератори, зроблені запаси пального, води та всього необхідного, щоб ці пункти приймали людей.

Депутатка Ксенія Семенова у своєму проєкті рішення запропонувала доручити Департаменту освіти і науки КМДА підвищити зарплати працівникам комунальних закладів освіти, у яких влаштовані «пункти незламності». При цьому оплачувати роботу освітян будуть за рахунок передбачених коштів у бюджеті. При цьому, на відміну від проєкту Кличка, тут не йдеться лише про 2022 рік, тобто підвищену зарплату можуть отримувати і у 2023 році за волонтерську діяльність. Її пропозиції включили як правки до проєкту, запропонованому Кличком, але вже на 2023 рік – відповідно виплати будуть не єдиноразовими.

За посиланням є перелік адрес у Києві з постійно працюючими:

А де у Києві капітально відремонтують і замінять ліфти у багатоквартирних будинках на 138,9 млн грн протягом кінця 2022 року та до кінця 2023 року – дізнайтеся за посиланням.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.