Київська ОДА витратить 785 мільйонів гривень на утримання доріг у 2023 році: що зроблять

Київська ОДА витратить 785 мільйонів гривень на утримання доріг у 2023 році: що зроблять

Попри війну та можливість нового наступу росіян з території білорусі дороги потрібно утримувати у придатному стані. Департамент регіонального розвитку Київської обласної військової адміністрації шукає підрядників для обслуговування і поточних ремонтів доріг області у наступному році. Про це стало відомо з системи публічних закупівель ProZorro.

Роботи проводитимуть з 1 січня по 31 грудня 2021 року. Наразі Департамент регіонального розвитку КОВА оголосив тендер з пошуку підрядників для обслуговування доріг по області. Максимальна вартість робіт – до 785 мільйонів 824 тисячі 980 гривень. Роботи поділені на 2 лоти, отже замовлення можуть отримати різні підрядники. Внаслідок проведення тендеру роботи можуть суттєво подешевшати.

Згідно з тендерною документацією, йдеться про обслуговування і вирівнювання 3 тисячі 37,1 кілометра доріг обласного та районного значення на різних напрямках у Білоцерківському, Бучанському, Вишгородському, Обухівському, Фастівському районах Київської області. Скільки кілометрів доріг у Бориспільського та Броварському районах будуть обслуговувати – не повідомляється у документах. В описі йдеться про те, що підрядник має засипати промоїни і просідання, очищати водовідводні канави від бруду і сміття, збирати окремі предмети з доріг та тротуарів (мабуть, наслідки ДПП), прибирати сміття на узбіччях доріг.

Забруднення на дорогах будуть іноді прибирати щіткою поливально-мийною машиною. Покриття біля бордюрів теж будуть прибирати спеціальною машиною. Будуть виправляти вибоїни на асфальтобетонному покритті. Пофарбують бортові камені, відремонтують металеві бар’єрні загородження, нанесуть розмітку на дороги (там, де вона зникне). Почистять дороги від снігу вручну, трактором та снігоочисними автомобілями з плугами, під час снігопадів посиплють її снігово-пісковими сумішами. Також обріжуть дерева і кущі, які заважатимуть водіям вздовж доріг, покосять траву на узбіччях. Підрядник буде періодично оглядати дороги та вирівнювати окремі місця у разі потреби.

Для порівняння: наприкінці 2018 року ще за часів президентства Порошенка провели 2 тендери на утримання та обслуговування доріг області Київська ОДА витратила 904 млн 482 тис. 295 грн – роботи у 2019-2021 роках виконувала ТОВ «Спец Комплект Постач». Також роботи додатково замовляла Служба автодоріг Київщини. У 2022 році роботи з утримання доріг виконує ТОВ «Спец Комплект Постач» за 382 млн 681 тис. 33 грн. Окремо в ОДА замовляють роботи з утримання мереж зовнішнього освітлення та інші роботи (не передбачені тендерами). Вірогідно, цього разу «велике» замовлення отримає теж фірма «Спец Комплект Постач».

Інформатор Гроші писав, що ця фірма – давній підрядник держадміністрації. Компанія була зареєстрована більше дев’яти років тому. Майже до кінця 2021 року половина уставного капіталу  належала Надії Кравс, тещі генерального координатора турецької групи компаній «Онур» в Україні Емре Караахметоглу. Ще 50% фірми і досі належить Сергію Дяченко. До 2019 року фірму контролювало оточення нардепа Ярослава Москаленка, що у той час мав вплив на Київську облдержадміністрацію. Замість Кравс другою половиною компанії зараз володіє киянин Максим Шиян. Він був оплачуваним помічником нардепа Валерія Мошенського і керівником «ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ «БРАНДМАУЕР» колишнього голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана.

Також у нас на сайті можна почитати, кому Київська ОВА доручила відновлення деяких постраждалих внаслідок війни населених пунктів Київщини: Васильків, Мощун, Макарів, Бородянка, Гостомель, Баришівка, Дмитрівка, Немішаєве.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.