Влада Київщини доручила ремонти у Гостомелі сину екс-заступника губернатора Севастополя

Влада Київщини доручила ремонти у Гостомелі сину екс-заступника губернатора Севастополя

Київська обласна адміністрація поступово ліквідує наслідки російського вторгнення у регіоні. Почали відновлення об’єктів і у селищі Гостомель під Києвом. Інформатор Гроші розповість, чим відомі виконавці робіт.

З державного бюджету для Київської області виділили 400 млн грн на першочергове відновлення пошкоджених об’єктів інфраструктури та житлової забудови. Роботи проводять у швидких темпах без тендерів. Київська обласна військова адміністрація (ОВА) напряму укладає контракти.

Департамент регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації перерахував 1 млн 802 тис. 251 грн на поточні ремонти частини пошкоджених будинків у Гостомелі фірмі ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» (ТОВ «УКРБУДПР»). Здебільшого це аванси (крім вул. Пушкіна 1 і 3). Тож сума принаймні за ремонти у вказаних будинках може бути в 2-3 рази більша по завершенню робіт.

вул. Рекунова, 7 – 292 тис. 50 грн

вул. Б. Хмельницького, 2А – 290 тис. 869 грн

вул. Мирна, 15 – 289 тис. 394 грн

вул. Мирна, 14 – 233 тис. 771 грн

вул. Мирна, 13 – 188 тис. 988 грн

вул. Пушкіна, 1 – 179 тис. 927 грн

вул. Пушкіна, 3 – 107 тис. 328 грн

вул. Рекунова, 9Б – 92 тис. 814 грн

вул. Б. Хмельницького, 2 – 59 тис. 683 грн

вул. Мирна, 8 – 58 тис. 744 грн

вул. Мирна, 12 – 8 тис. 684 грн

Крім того, ТОВ «Укртехекспертиза» отримала кошти за обстеження об’єктів Ліцею №1, Ліцею №2, дошкільного закладу «Первоцвіт», початкової школи №2, дошкільного закладу «Казка», Ліцею №3, початкової школи №1 загалом на 278 тис. 522 грн, а ТОВ «Компанія Промексперт» - Гостомельського ППБ Київського обласного центру медицини катастроф за 25 тис. 52 грн. Відповідно на цих об’єктах також планують поточні ремонти найближчим часом, але підрядники ще невідомі.

Чим відома фірма-виконавець

ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» засноване у 2015 році та зареєстроване у Києві. Власник і директор – Давід Олегович Кізіменко з Донецька. Заступник директора – Євген Алфьоров. Основний вид діяльності підприємства – будівництво житлових і нежитлових будівель.

За 2020-2021 роки компанія підписала договори з державними організаціями на загальну суму 482,63 млн грн. Здебільшого – від Служби автомобільних доріг Луганської області (тепер вже окупованої) – 225 млн 960 тис. 44 грн, ДП «Дороги Сумщини» – 162 млн 999 тис. грн, від міськради Первоймайська на Харківщині на ремонт дороги – 38 млн 127 тис. грн. У Київській області компанія замовлень від чиновників не отримувала, натомість проводила роботи для «Київводоканалу».

Згідно з даними Youcontrol, з 2014 року Давід Кізіменко є директором ТОВ «Донсервірсбуд». Власник її – з того ж року донеччанка Марина Сушкова. У 2004-2007 роках співвласницею фірми була Алла Кізіменко – мати Давіда Кізіменка. Ця фірма у 2008-2013 роках активно отримувала підряди від управління капітального будівництва Донецької ОДА, а також на ремонти шкіл і лікарень від місцевого самоврядування на Донеччині. Загалом за ці роки отримала з бюджету на Донеччині близько 352,24 млн грн.

Дуже цікава і непересічна постать Олега Кізіменка – батька нинішнього підрядника Київської ОДА. У 1997 році Олег Кізіменко виступив співзасновником ТОВ «Хозхімсервіс» у Донецьку та очолив цей бізнес. У 2004 році він вибув зі складу засновників та залишив посаду директора, передавши її Євгену Алфьорову – Олег Кізіменко перейшов на держслужбу. У 2009 році фірму очолив Марк Олегович Кізіменко, а з 2010 року вона належала Аллі Кізіменко (у 2012-2020 роках – спільно з Давідом Кізіменком, її сином).

З початком окупації Донбасу у 2014 році ця фірма спершу працювала на підконтрольних України територіях Донеччини, потім розрослася до всеукраїнському масштабу. Її перереєстрували у Києві у 2018 році. З 2016 року ТОВ «Хозхімсервіс» уклала договорів на суму понад 4,32 млрд грн. Зокрема, на понад 431,4 млн грн на будівництво і реконструкцію полігонів для сміття у Донецькій області, на реконструкцію полігону у Підгірцях на Київщині за майже 900 млн грн, ремонт доріг на Сумщині, будівництво школи у Василькові за понад 207,39 млн грн тощо. Однак на заваді реалізації частині великих інфраструктурних проектів стало російське вторгнення у 2022 році.

Хто такий Олег Кізіменко

Пояснити такі успіхи з великими замовленнями за рахунок бюджету можна досвідом і зв’язками Олега Кізіменка.

У 2004 році Олег Кізіменко став начальником управління капітального будівництва Донецької обладміністрації, де пропрацював на цій посаді до травня 2012 року. У цей час управління займалося підготовкою Донецька до Євро-2012 та іншими важливими проектами. З липня по грудень 2012 року Олег Кізіменко був начальником управління капітального будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Чиновника вважали близьким до бізнес-групи Ріната Ахметова. Міністром у цей час був донеччанин Анатолій Близнюк.

Кізіменко стає заступником голови Севастопольської міської державної адміністрації Володимира Яцуби у грудні 2012 року. У березні 2014 року під час захоплення влади у Севастополі росіянами Олег Кізіменко залишається на посаді вже в окупаційній адміністрації та де-факто сприяє проведенню референдума про приєднання до росії, закликав до сепаратизму. 30 червня 2014 року офіційно звільнився від посади в окупованому Севастополі.

У 2016 році Олег Кізіменко залишив територію Кримського півострова та повернувся на підконтрольну Україні територію, «не бажаючи працювати в органах окупаційної адміністрації». Чим займався з 2014 по 2016 рік у Севастополі та Криму – невідомо.

А з поверненням з Криму став комерційним директором у фірмі «Хозхімсервіс». У 2018 році Олега Кізіменка затримали українські правоохоронці у Херсоні, де він проживав. На суді він пояснював, що оскільки його начальник – губернатор Володимир Яцуба покинув Кримський півострів на початку березня 2014 року, то він сам не міг звільнитися. Сім’я Кізіменка на той час мешкала у Севастополі, та окупаційні війська їх ніби-то не випускали з Криму, чиновник турбувався про їхню безпеку. А посада заступника голови губернатора, на думку Кізіменка, була тимчасовою і була пов’язана з забезпеченням життєдіяльності міста. У вчиненому злочині щиро розкаявся.

Голосіївський районний суд Києва у 2018 році врахував сімейні обставини екс-чиновника та виніс вирок – 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 1 рік, а також стягнення 3 тис. 718 грн на користь держави на проведення експертиз.

Звісно, діти не несуть відповідальність за вчинки своїх батьків, але такий гіркий досвід важливий для них. Відзначимо, вказані у тексті фірми не співпрацювали з окупантами. А роботи у Гостомелі пройдуть вчасно і якісно, адже їх проводить підприємство зі значним досвідом у будівельних роботах.

Нагадаємо, що відновлювати Бородянку буде фірма екс-заступника селищного голови Бородянки на замовлення Київської обладміністрації. Кому Київська ОДА доручила ремонт медзакладів області і будинків у Білій Церкві – читайте тут. Кому Київська ОДА виділали понад 10 млн грн на відновлення Ірпеня — читайте тут. Хто на замовлення Київської обласної адміністрації відновлює дороги та мости на Київщині, що постраждали під час війни, ми писали тут. Яка фірма отримала 6,5 млн грн на ремонт будинку в Ірпені від обласних чиновників — ми писали тут.

Фото: Олексій Кулеба

Тимофій Нагорняк

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.