Як мер Переяслава на Київщині Вячеслав Саулко виконує обіцянки перед виборцями?

Як мер Переяслава на Київщині Вячеслав Саулко виконує обіцянки перед виборцями?

Як мер Переяслава на Київщині Вячеслав Саулко виконує обіцянки перед виборцями?

Переяслав – невелике, але давнє містечко у нинішньому Бориспільському районі Київської області. Відомий меценат, успішний бізнесмен, депутат міської ради  Переяслава кількох скликань Вячеслав Саулко наприкінці 2020 року вирішив стати мером міста. Вже скоро виповниться 2 роки, як політик займає свою посаду. Інформатор вирішив подивитися, як за цей час мер Переяслава Вячеслав Саулко виконував обіцянки, дані містянам перед і після виборів.

Вячеслав Саулко у жовтні 2020 року виграв вибори на посаду міського голови Переяслава. Він всього на 43 голоси обійшов свого суперника – діючого на той момент мера Тараса Костіна та отримав 29,25% голосів. Вагомий чинник перемоги – це балотування від провладної партії «Слуга народу», депутатів від якої Саулко завів до міської ради. Саулко не новачок у місцевій політиці: з 2015 по 2020 рік він був депутатом міської ради Переяслава від партії «Наш край», а з 2010 по 2015 рік – від Народної партії.

Що пообіцяв перед виборами?

Пріоритетами своєї роботи Саулко визначав залучення інвестицій, відкриття нових робочих місць, підтримку малого та середнього бізнесу, розвиток туризму та підвищення загального іміджу Переяслава. У його передвиборчій програмі йшлося, зокрема, про таке:

  • Створення нових робочих місць;
  • Виділення земельних ділянок для будівництва багатоповерхівок у місті;
  • Сприяння утворенню ОСББ;
  • Допомога пільговим категоріям населення;
  • Економічно обґрунтовані тарифи;
  • Надання Переяславській центральній районній лікарні статусу міської, інвестиції у медицину, фінансова підтримка боротьби з хворобами;
  • Популяризація здорового способу життя;
  • Сучасні автобусні зупинки у громаді;
  • Створення комунального підприємства для перевезення мешканців громади;
  • Повернення у комунальну власність «військового містечка»;
  • Реставрація архітектурних пам’яток і музеїв;
  • Реконструкція парків і площ міста, ремонт доріг;
  • Будівництво сміттєпереробного заводу, впровадження сортування сміття;
  • Перетворення занедбаних територій на зелені зони, створення об’єктів для туризму та прокат велосипедів;
  • Створення парку відпочинку та екстрім-зони для юнацтва;
  • Ремонт мереж каналізації і водопостачання;
  • Створення муніципальної варти в місті;
  • Камери відеоспостереження у школах;
  • Виплата спеціальних стипендій обдарованим дітям;
  • Реконструкція стадіону ім. В. Лобановського, побудова спорткомплексу поруч, будівництво футбольних полів у громаді тощо.

Передвиборчий матеріал Вячеслава Саулка на посаду міського голови, 2020 рік
Передвиборчий матеріал Вячеслава Саулка на посаду міського голови, 2020 рік

Як справлявся зі своєю роботою?

За 2021 рік бюджет Переяславської міської територіальної громади склав майже 370 мільйонів гривень. 22 лютого 2022 року за 2 дні до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Вячеслав Саулко прозвітувався про роботу за рік. За даними мера Переяслава, на думку 49% містян найбільша проблема громади – це дороги.

Втім, Саулко поскаржився, що неможливо за рік відремонтувати 70 км доріг у місті та загалом 258 км з урахуванням сіл громади. Особливо з невеликим бюджетом. За його словами, з листопада 2020 року по грудень 2022 року міська влада мала такі досягнення:

Наші колеги з Інформатор Переяслав у січні 2022 року провели власний аналіз того, як міський голова та його підлеглі з виконавчих органів міської ради. Перший пункт – відновити роботу і приведення до ладу Вознесенського собору, у якому має бути все церковне начиння, реставрація території скверу у «Серці Переяслава», перенесення музею-діорами у приміщення колишнього кінотеатру. У 2021 році Мінкульт вніс реставрацію собору до програми «Велике будівництво». Станом на січень 2022 року зовнішній вигляд собору та дзвіниці не змінилися.

Вознесенський собор у Переяславі. Фото: Інформатор Переяслав
Вознесенський собор у Переяславі. Фото: Інформатор Переяслав

9 січня 2021 року Вячеслав Саулко заявив про необхідність проведення аудиту роботи міської ради та її структурних підрозділів. Вже 22 січня він заявив, що аудит проведе державна компанія безкоштовно для громади. Станом на січень 2022 року про аудит не було відомо.

16 січня 2021 року мер розповів, що у громаді передбачено 5 поліцейських офіцерів громади на 5 автомобілях. 23 січня 2021 року Саулко заявив, що буде 2 офіцери у Переяславі, по одному у Гайшині, Великій Каратулі та Дем’янівці. Станом на початок 2022 року це ще не було втілено.

21 січня 2021 року Саулко казав про те, що місцева поліція не співпрацює з міською радою. Немає жодних звітів про стан злочинності у місті, тому мер роздумував над створенням муніципальної поліції. Вже за місяць Саулко похвалив очільника міського відділку поліції Максима Дьоміна, а 2 березня 2021 року розповів, що були певні обставини для критики, але тепер бачить результати роботи керівника поліції, який справляється на відмінно.

Вячеслав Саулко та начальник міської поліції Максим Дьомін
Вячеслав Саулко та начальник міської поліції Максим Дьомін

Одна з мрій Вячеслава Саулка – реконструкція стадіону імені Лобановського зі штучним міні-футбольним полем, побудова там спортивного комплексу для різних видів спорту на 400 місць з басейном. Загалом, саме будівництво вартувало б понад 100 мільйонів гривень. А нормальна дорога, яку хотів мер, від Борисполя до Переяслава за програмою «Велике будівництво» могла б забезпечити притік туристів та вболівальників у місто. Протягом 2021 року мер не зміг домовитися за потенційні інвестори для цього задуму.

2 березня 2021 року мер казав про необхідність реконструкції будівлі мерії. А також про реконструкцію центральної площі. Особливих зрушень у цьому напрямкові не було. У березні 2022 року депутати міської ради проголосували за повернення 5 млн грн, які передбачили на реконструкцію площі, у бюджет. Питання відклали на післявоєнний час. Мер міста в інтерв’ю підкреслював, що повна вартість реконструкції центральної площі коштуватиме 33 млн грн.

Через рік роботи на посаді мер пообіцяв також зробити у місті сучасний скейт-парк та фонтани, але війна завадила цим планам. Разом з тим були зроблені тротуари від Борисоглібської площі до автовокзалу, розпочато роботи над тротуаром в напрямку Трублаївки. Також мер по-своєму підтримував медицину – як мільйонер та вихідець з бізнесу – частково віддавав свою зарплату мера у 2021 році на допомогу лікарні.

Ми подивилися, що ще робила міська влада від початку повномасштабної війни до сьогоднішнього дня (тобто за 9 місяців 2022 року). На початку квітня комунальники провели ямковий ремонт на вул. Богдана Хмельницького біля автовокзалу та магазину «Батура». Тоді ж проводилися грейдерування і часткова висипка доріг на вул. Генерала Іваневського і Вишневій, проводили ямкові ремонти по інших вулицях. У вересні розпочали капремонт водопровідної мережі на вулиці Гімназійній. У жовтні проводилося асфальтування на вулиці Гетьмана Івана Сулими.

Висипка на бездоріжжя в районі вулиці Генерала Іваневського. Фото зі сторінки Вячеслава Саулка
Висипка на бездоріжжя в районі вулиці Генерала Іваневського. Фото зі сторінки Вячеслава Саулка

Заасфальтували двір на вул. Можайській, 9 за 1,7 млн грн. У листопаді почався капітальний ремонт дороги на Золотоніському шосе, його проводить ТОВ «Броварське шляхово-будівельне управління №5» за 6 млн 229,7 тис. грн. У Великій Каратулі у листопаді висипали та прогрейдерували вул. Садову, теж саме робили з іншими вулицями громади протягом року (загалом понад 30).

Ремонт дороги на Золотоніському шосе. Фото зі сторінки Вячеслава Саулка
Ремонт дороги на Золотоніському шосе. Фото зі сторінки Вячеслава Саулка

Продовжувати роботи на річці Альта, за словами мера, поки не будуть. На це потрібно 16,5 млн грн. А їх планували взяти у держави, що під час війни є не найкращою ідеєю.

Берег Альти. Фото Pereiaslav.City
Берег Альти. Фото Pereiaslav.City

Також важливі і релігійні справи. У травні 2022 року депутати міської ради заборонили на території громади діяльність Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). У вересні 2022 року відновили капличку біля Вознесенського собору та встановили купол над нею – це зробили на кошти неназваних благодійників. 1 жовтня капличку освятили. Щоправда, частина мешканців казали, що купол каплички не зовсім автентичний – не такий, як був у 19 столітті.

Відреставрована капличка у військовому містечку. Фото: Переяславська міська рада
Відреставрована капличка у військовому містечку. Фото: Переяславська міська рада

Нагадаємо, мера Білої Церкви Геннадія Дикого підозрюють у махінаціях з нерухомістю на 8,7 млн грн. А Київська обласна рада ліквідує Пластовий центр у ,Бучі об’єднавши його з Київським обласним молодіжним центром. А мерія Бучі придбала 22 електрогенератори для свого міста на випадок відключень електроенергії.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.