У кого мерія Бучі закупила електрогенератори за 12,9 мільйона гривень

У кого мерія Бучі закупила електрогенератори за 12,9 мільйона гривень

Місто Буча на Київщині готується до настання зими. За словами мера, підготовлено і альтернативні джерела обігріву на 9 котельних для передачі тепла в бюджетні заклади (у т.ч. медичні та освітні). Також місцева влада хоче підготуватися і на випадок вимкнення електроенергії, закупивши генератори. Слова очільника Київської ОВА Олексія Кулеби про можливе вимкнення світла у регіоні на 2 тижні не варто сприймати скептично, але потрібно бути готовими.

Згідно з укладеним договором, міська рада Бучі закупила 22 генератори на суму 12 мільйонів 900 тисяч гривень. Продавець – ТОВ «Варзар». Техніка має бути доставлена до кінця року, а, можливо, буде навіть швидше. Адже мер міста Анатолій Федорук ще наприкінці вересня казав, що місто закупило пересувні генератори, аби якісно підготуватися до зими.

Згідно зі специфікацією, компанія «Варзар» поставить місту 5 дизельних генераторів Alm D 7500 TE на 5,5 кВт (кожен коштує по 76 398,33 грн), 2 генератори Almaraa 28 на 20 кВт (по 452 203,33 грн), 7 генераторів Almaraa 50 на 36 кВт (по 476 345 грн), 4 генератори Almaraa 75 по 54 кВт (по 562 904,17 грн), 2 генератори Almal 150 по 108 кВт (по 756 345 тис. грн), 2 дизель-генератори Almaraa 275 на 200 кВт (по 1 182 440 грн). Зазначимо, ціни вказані без ПДВ, який додатково склав ще 20% від вартості товарів.

Чим відома ТОВ «Варзар»

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, фірма ТОВ «Варзар» була заснована у 2021 році у Києві. До лютого 2022 року фірма називалася ТОВ «МіФарм». З червня 2022 року директором і власником є Олексій Мороз з села Канашів на Вінниччині. З початку лютого 2022 року власником був Єсаі Пилосян, а директором – Юлія Гузакова (яка з 2015 року навчалася у Сумському державному педуніверситеті на філолога).

Фірма почала активно продавати товари бюджетним установам саме з приходом нового директора і власника. З червня 2022 року з фірмою уклали контракти вже на 17 млн 677 тис. 576 грн. З початку це були аптечки для медзакладів Запоріжжя. А наприкінці жовтня одна з обласних лікарень Запоріжжя вирішила замовити у фірми 10 електрогенераторів за 1 млн 38,5 тис. грн без конкурсу. Після цього на початку листопада 1 потужний генератор за 657,7 тис. грн придбав санаторій «Конча – Заспа».

Єсаі Пилосян пов’язаний з медициною та постачальниками медичних товарів. Олександр Чалий є співвласником ТОВ «Юридична фірма «Лоялті Груп», ТОВ «Амбесін» (оптова торгівля), ТОВ «Будівельна компанія «Теплобудсервіс». У лютому 2022 року Олександр Чалий (можливо повний тезка) очолив Центр медичного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України – якраз у цей час фірма перейшла від Чалого до Пилосяна.

Як влада готується до зими та нестачі електроенергії

Наприкінці вересня мер Бучі Анатолій Федорук зазначив, що підготовлено і альтернативні джерела обігріву на 9 котельнях, які подають тепло в об'єкти бюджетної сфери, зокрема, у медичні й освітні заклади. Місто закупило і пересувні генератори. «Маємо достатню кількість закуплених генераторів великої потужності для того, щоб працювати в цей період. Маємо одну пересувну у разі аварійної ситуації котельню на твердому паливі. Ми розуміємо, що теплоносій забезпечити до комфортного рівня з цим оснащенням буде складно, але можна буде зробити, щоб система не вийшла з ладу», — розповів мер Бучі.

1 листопада міський голова Анатолій Федорук повідомив, що місто отримало модульну автозаправку, яка допоможе заливати пальне у генератори, коли немає світла.  Це вкрай потрібно в зимовий період роботи для пунктів обігріву та об’єктів соціальної сфери – там, де будуть працювати генератори на дизпаливі. Задля цього місто вже придбало 50 тонн дизелю та 50 тонн бензину.

А 2 листопада стало відомо, що Буча отримала енергогенератор від міста Кавадарці у Македонії на 650 кВт. Цієї потужності, за словами Федорука, вистачить, щоб забезпечити електропостачанням об’єкти критичної інфраструктури в центрі міста, а саме резервуари чистої води, пожежне ДЕПО, котельню та інші заклади соціальної сфери у разі відсутності електроенергії. На менш потужних електрогенераторах, коли немає світла, у Бучі працюють магазини, перукарні, аптеки – їх закупив для своїх потреб бізнес.

Нагадаємо, нещодавно мерія Бучі придбала 10 квадрокоптерів для військових за 1,2 млн грн.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.