Київська обласна рада ліквідує Пластовий центр у Бучі: що це означає

Київська обласна рада ліквідує Пластовий центр у Бучі: що це означає

У соцмережах здійснився скандал. Громадськість обурилася проєктом рішення Київської облради. Почали форсувати інформацію про закриття комунального закладу «Пластовий вишкільний центр» та згортання підтримки пластового руху на Київщині. Однак, як запевняють обласні чиновники, мова йде лише про реорганізацію. Пластовий центр продовжить роботу. Детальніше про це читайте у матеріалі Інформатор Гроші.

Про плани Київоблради щодо ліквідації закладу написав член наглядової ради Асоціації молодіжних центрів України Олег Слабоспицький. Подібну інформацію він оприлюднив після погодження депутатськими комісіями Київської обласної ради з питань управління комунальною власністю та з питань сім’ї відповідного проєкту рішення облради. Ним пропонується ліквідувати КЗ «Пластовий вишкільний центр» та приєднати його до КЗ «Київський обласний молодіжний центр».

«Пластовий центр у Бучі був побудований з нуля і відкритий у 2018 р. Двоповерхова будівля має площу 1185 кв. м, кілька конференц-залів, тренажерний зал, міні-хостел, бібліотеку, їдальню. На території центру є мотузковий парк, ігровий майданчик, місце для ватри та велика зелена зона. Це унікальний молодіжний центр національного рівня, за прикладом якого треба відкривати нові молодіжні центри в кожній області. Неодноразово саме Пластовий центр у Бучі ми наводили міжнародним партнерам за приклад розвитку молодіжної політики в Україні вперед до європейських стандартів», - пише Олег Слабоспицький. Він додає, що закладі за час було проведено понад 100 всеукраїнських заходів, тренінгів та семінарів.

На захист Пластового центру встав і народний депутат України Ярослав Юрчишин. Зокрема, він пише таке: "Просто зараз на базі центру відкрито Дитячий простір «Співдія заради дітей», безкоштовні заняття яких за лічені тижні відвідали 1049 дітей. А ще сила-силенна волонтерів та тисячі людей, що проходили та продовжують проходити курси з першої медичної, мінної та психологічної допомоги, організовані центром. Про яке закриття осередку патріотичної спільноти може взагалі йти мова?! Вихідці з Пласту кладуть свої життя за мирні Бучу, Ірпінь, Маріуполь, Ізюм, Херсон. Вихідці з Пласту — це люди які в різних батальйонах тут і зараз боронять Українську Незалежність. Що ви хочете утнути, будучи за їхніми спинами?! Не дамо закрити центр Пласту в Бучі".

Голова наглядової ради "Пласту" Юрій Юзич запропонував :

  • вивести Пластовий вишкільний центр з підпорядкування Київської облради та підпорядкувати його державі;
  • внести зміни в статут центру, щоб забезпечити Пласту (пластовим організаціям світу, які діють у понад 25 країнах світу) в управлінні центром – шляхом запровадження відповідної Наглядової ради, де б були представники від обласної влади, Мінмолоді й Пласту, батьків дітей з пластових гуртків.

Як пояснили у Київській обласній раді, «реорганізація здійснюється для того, аби створити єдиний заклад, який буде універсальним для розвитку молоді і національно-патріотичного виховання на Київщині, у тому числі Українського скаутингу – ПЛАСТУ. Пластовий центр збудований за рахунок коштів обласного бюджету, тобто, коштом всіх мешканців Київської області. Тому говорити та поширювати інформацію про те, що він буде ліквідований, чи його діяльність буде зупинена, - не є логічним та не відповідає позиції Київської обласної ради, яка саме забезпечує представлення інтересів жителів усієї Київщини».

На думку обласних чиновників, Пластовий центр дублює функції Київського обласного молодіжного центру. Фінансуються обидва заклади виключно з бюджету Київської області. А щоб економити кошти, заклади хочуть об’єднати. Відповідно, частина персоналу буде скорочена. А завдяки об’єднанню, на думку влади, відбудеться підсилення усіх напрямів роботи з молоддю, збереження колективів молодіжних працівників, залучення додаткових фахівців у громадах. Пластовий центр продовжить роботу, але вже не буде незалежною установою. Проте влада обіцяє зберегти всі проєкти Пластового центру та продовжити їх.

Обласна влада виправдовує свої дії більш ефективним використанням коштів та скаржиться на нестачу їх у бюджеті внаслідок війни. Наводять приклад Білоцерківського онкодиспансеру, який приєднали до Київського обласного онкодиспансеру, внаслідок чого зросли зарплати лікарів, а диспансер у Білій Церкві переїхав до більшого приміщення.

А зважаючи на резонанс, який виник у суспільстві, Київська обласна рада та Київська обласна державна адміністрація створять робочу групу для детального обговорення відповідних рішень щодо об’єднання комунальних закладів. Зацікавлені особи можуть надсилати своїх делегатів для включення до робочої групи та надсилати свої пропозиції до 21 листопада 2022 року на електронну адресу tabirkrainy2022@gmail.com. До моменту закінчення діяльності робочої групи Київська обласна рада не прийматиме рішення про об’єднання.

Довідково. Пластовий вишкільний центр знаходиться у Бучі, очолює його Ярослав Храпський. До кінця 2019 року заклад підпорядковувася міській раді Бучі. Доходи закладу за 2020 рік склали 3 млн 891 тис. 979 грн, видатки – на 81 тис. 303 грн більше.

Київський обласний молодіжний центр розташовано у Києві. Директором його є Андрій Михайлов. За 2020 рік доходи закладу склали 2 млн 857 тис. 756 грн.

Нагадаємо, мерія Бучі придбала електрогенератори на 12,9 млн грн, щоб бюджетні заклади легше переносили зиму та відключення електроенергії.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.