У Київраді відреагували на петицію про не встановлення Головної ялинки країни на Новий рік

У Київраді відреагували на петицію про не встановлення Головної ялинки країни на Новий рік

Постійна комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій розглянула петицію киянки Наталії Попович. У ній громадянка просила у мера столиці Віталія Кличка не встановлювати новорічну ялинку, а петицію підтримали понад 6 тисяч містян. Петицію депутатська комісія не підтримала, натомість рекомендувала її розглянути профільним департаментам та врахувати позиції, щоб на встановлення ялинки та оплату електроенегрії для ілюмінації не використовувати бюджетні кошти, а ще дотримувалися заходи безпеки.

Голова комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха підкреслила, що депутати підтримують три ключові позиції при встановленні Головної ялинки країни – дотримання безпеки (спільно з правоохоронними органами), невикористання бюджетних коштів та економія електроенергії. Однак остаточно рішення буде прийматися на основі безпекової ситуації. Депутатка Вікторія Муха вважає, що відмова від ялинку як символу Різдва та Нового Року неправильна.

«Українці сьогодні демонструють всьому світові незламність нашого духу. На жаль, є окуповані міста та села, де цього року не буде свята. І саме наша ялинка – як Головна ялинка країни – може стати для всіх символом надії і віри. Ми знаємо, що перемога України неминуча, і віримо, що наступного Різдва у кожному українському місті, містечку чи селищі ялинки засяють синьо-жовтими вогниками. А цього року ми не дозволимо російським варварам вкрасти у наших дітей свято. Українські дітлахи і так настраждалися від жахіть війни», – прокоментувала голова постійної комісії Київради Вікторія Муха.

Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко з культури стверджує, що якщо міська влада прийме рішення про встановлення ялинки (після консультацій з військовими), то гроші з бюджету на це не будуть використовувати. За її словами меценати і бізнесмени вже запропонували владі допомогти зі встановленням і оформленням ялинки. Вони готові надати місту  і саме дерево, і прикраси, і електрогенератор для підсвічення ялинки. Також буде розглянуто варіант підсвічувати ялинку лише у святкові дні – на День св. Миколая (19 грудня), Різдво (25 грудня та 7 січня), Новий Рік (31 грудня/1 січня). Ніякого святкового ярмарку і концертів біля ялинки не буде.

За словами Ганни Старостенко, у Києві наразі знаходиться близько 300 тисяч дітей, серед яких є ті, хто був змушений переїхати тимчасово у столицю через повномасштабну агресію. Також діти з інвалідністю, діти-сироти, діти без батьківського піклування та діти, які втратили одного з батьків під час війни. Для них важлива атмосфера свята, яка має принести позитивні емоції.

Що було до цього

За 1 день петиція Наталії Попович на сайті Київради набрала вже 6187 підписів з необхідних 6000. Авторка вона вважає недоречним встановлювати ялинку, витрачати кошти на її придбання, монтаж, обслуговування, демонтаж. Свята можна відсвяткувати вдома з родинами.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що, попри на війну, в столиці буде встановлена головна новорічна ялинка країни. Цього року не буде традиційних святкувань, концертів та ярмарку зі скупченням людей, але буде ялинка як символ Нового року та Різдва. Водночас Кличко зазначив, що всі можуть відсвяткувати у сім’ї (без гулянь).

Президент Folk Ukraine Ігор Добруцький, організатор тогорічного новорічного свята на Софійській площі, заявив, що наразі шукають спонсорів і меценатів, які готові вкластися у встановлення головної ялинки країни. За його словами, розроблено декілька варіантів ескізів, якою може бути головна новорічна ялинка 2022-2023. Якщо у Києві не дозволять поставити головну ялинку країни, є альтернативний варіант: встановити її макет біля Музею історії Києва. Про це повідомив президент Folk Ukraine Ігор Добруцький. «Біля Музею історії Києва ми поставимо зменшену головну ялинку, тобто її макет, як фотозона. Вона матиме висоту 3-3,5 метра і в діаметрі 5», — озвучив  Добруцький план на випадок відмови від встановлення головної ялинки.

У Києві постійно діють відключення світла. В один день без світла сидить 300 тисяч квартир, в інший 450 тисяч. Раніше у телеефірі Віталій Кличко заявив, що у разі повного вимкнення електроенергії у місті, відбуватиметься евакуація мешканців – а це понад 3 мільйони людей. А столичну владу про можливість повного вимкнення електроенергії попередять за щонайменше 12 годин. Директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук після спростував інформацію, що Київ нібито планує евакуювати населення та зазначив, що підстав для цього наразі немає. Втім, Кличко пообіцяв підготувати пункти обігріву, запаси палива, генераторів, води, їжі. А ще, до речі, під час вимушених вимкнень світла не працює частина світлофорів, що призводить до аварій на дорогах.

Якщо ялинку встановлюють меценати, то це теж не дешеве задоволення. У минулому році було витрачено ними 25-27 млн грн. Навіть якщо ялинка буде і меншою і простішою, ніж та, яку встановлювали на новий 2022 рік, це все одно буде дорого. За виключенням того випадку, якщо це минулорічна ялинка, яка добре зберіглася. Тут для бізнесменів виникне питання – що краще: суттєво допомогти армії чи переселенцям або все ж таки обмежено профінансувати свято для всіх містян, які, втім, не зможуть ним насолодитися як слід? Остаточно доля новорічної ялинки у Києві ще не визначена.

Нагадаємо, що попри війну столична влада витрачає кошти на комфорт у місті: на благоустрій парку «Прибережний» витратить 42,7 млн грн, а парку довкола озер Йорданське та Кирилівське в Оболонському районі – 21,5 млн грн.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.