У Київраді хочуть визнати Бориса Джонсона почесним громадянином Києва

У Київраді хочуть визнати Бориса Джонсона почесним громадянином Києва

Керівництво Києва хоче вшанувати екс-прем’єр-міністра Великобританії та великого друга України Бориса Джонсона. Авторами ідеї виступили перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник та керівник апарату Дмитро Загуменний. Наразі депутатскі комісії Київради розглядають проєкт рішення про присвоєння Борису Джонсону звання Почесного громадянина міста Києва.

Проєкт рішення зареєстрований на сайті Київради 17 жовтня. Його вже погодили чиновники з апарату КМДА: начальниця управління по роботі з персоналом Тетяна Стекленьова, начальник управління міжнародних зв’зяків Тарас Голота, начальник юридичного управління Леся Верес. Далі його буде розглядати депутатська комісія Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків, яку очолює депутатка Юлія Єрмоленко.

15 вересня 64 зі 120 депутатів Київради звернулися до Віталія Кличка з пропозицією надати Борису Джонсону звання «Почесний громадянин міста Києва». Через місяць у мера відреагували. З великою вірогідністю рішення буде прийнято на наступних засіданнях депутати міської ради.

За які заслуги хочуть нагородити британського політика

Як зазначається у проєкті рішення, почесне звання має бути врученим прем’єр-міністру Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії 2019-2022 років Борису Джонсону «за підтримку Українського народу у справі відсічі військової агресії російської федерації проти України, надання гуманітарної, військово-технічної й інших видів допомоги Україні ї її столиці». Як прем’єр-міністр Великої Британії, Джонсон сприяв розвитку партнерських та союзницьких двосторонніх відносин між Великою Британією та Україною, зміцненню міжнародної підтримки України, зокрема в рамках Великої сімки (G7) та НАТО. Уряд Сполученого Королівства на чолі з Борисом Джонсоном відігравав одну з провідних ролей у справі запровадження проти російської федерації санкційних обмежень, у наданні Україні військової допомоги, включаючи протитанкові ракети, системи протиповітряної оборони, бронетехніку та навчання для українських військовослужбовців.

Велика Британія розробила програму «Житло для України» з метою надання прихистку українським біженцям. Станом на 27 вересня 2022 року у Великобританії знайшли притулок 188 700 українців. Уряд Великої Британії на чолі з Борисом Джонсоном через Посольство Великої Британії в Україні фінансував і різноманітні грантові проєкти.

За підтримки Посольства Великої Британії в Україні у Києві організовано на базі громадських просторів VcentriHUB для працівників підприємств, установ, організацій критичної інфраструктури міста Києва, дорослих киян та дітей серію тренінгів з домедичної допомоги в умовах воєнного стану, правил поведінки під час хімічної і ядерної небезпек, правил поводження з вибухонебезпечними предметами й речовинами тощо.

Знаходячись на посаді прем’єра-міністра, Джонсон у 2022 році 4 рази відвідував Україну і Київ (у т.ч. тричі – під час війни). У червні він запропонував програму навчання для українських військових на території Британії. Великобританія активно надавала і продовжує надавати Україні озброєння та фінансову допомогу. 23 серпня Президент України Володимир Зеленський нагородив Бориса Джонсона орденом Свободи.

Як вшановують Бориса Джонсона в Україні

Бориса Джонсона вже визнали почесним громадянином міста Одеси. У Києві у серпні встановили пам’ятну дошку на Алеї сміливих на честь Бориса Джонсона. На честь Джонсона названі вулиці у містах Новомосковськ і Покров у Дніпропетровській області, у місті Хуст на Закарпатті, у селі Корніївка Баришівської громади на Київщині.

Українською мовою у видавництві Vivat видані книги Бориса Джонсона «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» та «Омріяний Рим» Також Борис Джонсон став частиною сучасної української культури. Його ім’я згадують декілька виконавців клубної танцювальної музики. Найбільш відомий музичний твір – трек гурту МЮСЛІ UA та Vasia Charisma «Добрий День Everybody».

Музичний твір виконавів 100лиця & Skylerr "Вечорниці" (Добрий день everybody):

Твір музичних виконавців DMNTED & DIVKA "Добрий день, Everybody":

Нагадуємо, у Дніпрі громадяни пропонували перейменувати проспект Пушкіна на честь Бориса Джонсона, але  така ідея не набрала достатньо голосів.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.