Захистити озера від забудови у Києві: проєкти рішень міськради

Захистити озера від забудови у Києві: проєкти рішень міськради

Ботанічною пам’яткою місцевого значення можуть стати озера на Осокорках та на ж/м Бортничі. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сайт Київської міської ради.

«Озеро Миколаєве», «Озеро Залевада» та «Озеро Коров’яче» в Києві можуть стати об’єктами ботанічної пам’ятки природи місцевого значення. Це дасть можливість водоймам отримати охоронний статус, що має вберегти їх від забудови. Відповідні проєкти рішень є на сайті Київради.

З такою пропозицією до столичних депутатів звернувся «Благодійний фонд Дніпровського району міста Києва «Київський еколого-культурний центр».

Що відомо про озера

«Озеро Миколаєве» знаходиться біля житлового масиву Осокорки на території 0,8 га. Влітку більша частина акваторії вкрита ряскою. Територію об’єкту заселює 6 видів амфібій, з яких 2 види охороняються міжнародною Червоною книгою. Також, там живуть 8 видів птахів, частина з яких охороняється Бернською конвенцією.

Захистити озера від забудови у Києві: проєкти рішень міськради 1

Захистити озера від забудови у Києві: проєкти рішень міськради 2

«Озеро Залевада» теж знаходиться біля житлового масиву Осокорки і займає 0,9 га. Територію об’єкту заселює 7 видів амфібій. Крім них там є 8 видів птахів, частина з яких охороняється Бернською конвенцією. В прибережних комплексах зустрічається ласка та тхір чорний, які також охороняються Бернською конвенцією.

В свою чергу, «Озеро Коров’яче» розміщене біля житлового масиву Бортничі на території в 1 га. У пояснювальній записці до проєкту рішення сказано, що велику цінність цієї водойми мають угруповання сальвінії плаваючої. Найбільш чисельна група тварин на вказаній території – це 5 видів птахів, частина з яких охороняється Бернською конвенцією. В прибережних комплексах зустрічається ласка та тхір чорний, які також охороняються Бернською конвенцією.

Захистити озера від забудови у Києві: проєкти рішень міськради 3

Інформатор Гроші писав, що замість парку та дикої природи забудовники планували збудувати висотки на Осокорках. Мешканці виступають проти. Для збереження території від будівництва був створений Екопарк Осокорки. Детальніше про цю історію можна дізнатися за посиланням.

Олена Скобцева

Фото – Екопарк Осокорки

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.