Кличко залишився без Муніципального банку: Фонд гарантування вкладів розпочав ліквідацію «Банку Січ»

Кличко залишився без Муніципального банку: Фонд гарантування вкладів розпочав ліквідацію «Банку Січ»

Київрада не створить свій Муніципальний банк. 10 жовтня Фонд гарантування вкладів розпочав ліквідацію банку через те, що інвестори не подали пропозицій на конкурс з виведення «Банку Січ» з ринку. Хоча потенційних покупців було достатньо. Це Київрада, Акордбанк Данила Волинця, РВС Банк Олександра Стецюка і Руслана Демчака, Таскомбанк Сергія Тігіпка та «Укрпошта».

З 10 жовтня Фонд гарантування вкладів розпочав ліквідацію «Банку Січ». Таке рішення було прийнято через те, що на конкурс з виведення банку з ринку не надійшло пропозицій від потенційних інвесторів.

Нагадаємо, що Фонд гарантування вкладів оголосив конкурс на виведення банку з ринку 11 серпня 2022 року. За офіційною інформацією, декілька потенційних претендентів виявили інтерес до участі у конкурсі та були допущені до перегонів. Це були Акордбанк Данила Волинця, РВС Банк Олександра Стецюка і Руслана Демчака, Таскомбанк Сергія Тігіпка, «Укрпошта» та Київрада. Про це писав сайт Forbes.

Продаж банку дозволив би Фонду не виплачувати гарантоване відшкодування в 1,3 млрд грн та віддавати кошти кредиторам після продажу активів. Орієнтовно саме стільки «живих» коштів мав «Банк Січ» на корпоративних рахунках та в державних облігаціях. А ще був цікавий будівлею головного офісу на Подолі на 2500 квадратів, ліцензованим банківським забезпеченням, трьома десятками відділень і мережею терміналів в сервіс-центрах МВС. Проте, пропозицій конкурсанти не подали.

Що сталося

9 серпня Національний Банк визнав «Банк Січ» неплатоспроможним. Це сталося через те, що банк не сплатив проценти за користування кредитами рефінансування за липень 2022 року. Після цього Нацбанк вимагав повністю достроково погасити борги. Проте банк не виконав і цю вимогу, тому регулятор забрав цінні папери, що були в заставі.

6 жовтня «Банку Січ» вирішили ліквідувати та забрати ліцензію. Проте, українцям не варто турбуватися. 13 квітня набув чинності закон, за яким кожен вкладник ліквідованого банку отримає від Фонду гарантування всі заощадження.

Навіщо Києву Муніципальний банк

Інформатор Гроші писав, що 5 вересня на сайті Київради з’явився проєкт рішення про купівлю «Банку Січ». Для придбання міськрада повинна була сплатити Фонду гарантування вкладів внесок для участі в конкурсі в розмірі 30 млн грн. Якщо б столичну владу визнали переможцем конкурсу, то з міського бюджету на придбання та капіталізацію мали б витратити 999 мільйонів гривень.

В Київраді вважали, що купівля банку мала б захистити «економічні інтереси територіальної громади і створить конкурентне середовище в банківській сфері». «На ринку виникла унікальна ситуація, коли банк, який продовжує працювати і виконує всі свої зобов’язання, можна придбати за менші кошти і не очікувати півтора-два роки, що потрібні для створення нового банку. Для міста придбання існуючого банку і перетворення його на муніципальний, а також утримання цього банку коштуватиме на рік менше, ніж сьогодні витрачається на комісії за обслуговування в інших банках», – казав на початку вересня цього року перший заступник Кличка Микола Поворозник.

Хоча ідея створення муніципального банку вже була. Це був банк «Хрещатик». Громаді міста в ньому належало 24,9% акцій через департамент фінансів та 0,06% акцій через департамент комунальної власності. Банк був одним з учасників соціального проєкту «Картка киянина». І в ньому розміщувалися рахунки та здійснювалися платежі більшості столичних комунальних підприємств. Про це писав сайт «Джеркало тиждня».

Проте, у 2016 року банк збанкрутував. Напередодні визнання «Хрещатику» неплатоспроможним з банку могли вивести 2,3 мільярда гривень.

Інформатор Гроші писав, що у центрі Києва продають головний офіс Промінвестбанку.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.