ГроБанк для столиці: Київрада хоче створити муніципальний банк за 999 мільйонів

ГроБанк для столиці: Київрада хоче створити муніципальний банк за 999 мільйонів

Київ планує створити Муніципальний банк та подасть заявку на участь у відкритому конкурсі на виведення з ринку неплатоспроможного «Банку Січ». Про це заявив перший заступник голови столичної міськради Микола Поворозник. Для участі в конкурсі на купівлю неплатоспроможного банку потрібно сплатити внесок в 30 мільйонів гривень. Якщо столичну владу визнають переможцем конкурсу, то на придбання та капіталізацію витратять 999 мільйонів гривень.

«Місто інвестує в банк для створення на його базі Муніципального банку Києва – для подальшого його перетворення на універсальний фінансовий інструмент міста. Муніципальний банк – це найкращий та надійний інструмент для проектного фінансування та роботи з Міжнародними фінансовими організаціями, іноземними інвесторами-партнерами. Для фінансування робіт з відновлення інфраструктури міста і економіки загалом», – перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Муніципальний банк – це установа, яка створюється для фінансового обслуговування громади та її підприємств. За словами Поворозника, придбання банку дозволить оптимізувати фінанси міста і зекономити кошти громади.

«На ринку виникла унікальна ситуація, коли банк, який продовжує працювати і виконує всі свої зобов’язання, можна придбати за менші кошти і не очікувати півтора-два роки, що потрібні для створення нового банку. Для міста придбання існуючого банку і перетворення його на муніципальний, а також утримання цього банку коштуватиме на рік менше, ніж сьогодні витрачається на комісії за обслуговування в інших банках», – сказав перший заступник Кличка.

Через ідею створення у «кожній Громаді країни по власному Банку» новому банку вже обрали назву - ГроБанк.

Такий банк вже був

Ідея створення муніципального банку вже була. Це був банк «Хрещатик». Громаді міста в ньому належало 24,9% акцій через департамент фінансів та 0,06% акцій через департамент комунальної власності. Банк був одним з учасників соціального проєкту «Картка киянина». І в ньому розміщувалися рахунки та здійснювалися платежі більшості столичних комунальних підприємств. Про це пише сайт «Джеркало тиждня».

У 2016 року банк збанкрутував. Напередодні визнання «Хрещатику» неплатоспроможним з банку могли вивести 2,3 мільярда гривень.

«Іншими акціонерами банку на той момент були дві особи: бізнес-партнер Василя Хмельницького — Андрій Іванов та один з ексвласників Запоріжсталі Микола Солдатенко. У банку зберігались кошти десятків комунальних підприємств Києва. Проте, 2016 року напередодні введення тимчасової адміністрації їхні рахунки, в тому числі метрополітену, різко спорожніли», - повідомив головний редактор телеканалу «Ісландія» Сергій Грішин.

Навіщо Києву муніципальний банк

На сайті Київради з’явився проєкт рішення про купівлю «БАНКу СІЧ». Він відмічений як невідкладний.

Для придбання міськрада повинна сплатити Фонду гарантування вкладів внесок для участі в конкурсі в розмірі 30 млн грн. Якщо столичну владу визнають переможцем конкурсу, то «дозвіл» потрібно буде отримати ще в Антимонопольному комітеті. Після цього з міського бюджету на придбання та капіталізацію витратять 999 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що 9 серпня 2022 року Нацбанк визнав «БАНК СІЧ» неплатоспроможним. Це сталося через несплату процентів за користування кредитами рефінансування за липень 2022 року.

«Крім того, діяльність АТ «БАНК СІЧ» характеризувалася неякісною системою корпоративного управління, неефективною бізнес-моделлю, здійсненням ризикових операцій, що підтверджується збитковою діяльністю та негативною динамікою нормативів капіталу фінустанови», - йдеться у заяві Нацбанку.

Заявки на конкурс з купівлі банку до 12 вересня приймаються. В Київраді вважають, що купівля установи захистить «економічні інтереси територіальної громади і створить конкурентне середовище в банківській сфері». Невідкладність розгляду проєкту рішення пов’язана із стислими строками на подачу заявки. Хоча про конкурс було відомо ще з 15 серпня.

За словами асоційованого експерта незалежної громадської організації, яка проводить економічні дослідження CASE Україна Євгена Дубогриза, необхідність купівлі свого банку міською радою під питанням.

«Є такий собі неофіційний «тест Бендукідзе» про державні органи. Що зміниться, якщо цього органу не стане, або чи можна виконувати цілі держави саме без цього органу. Як ні, то орган, соррі, абсолютно не потрібен, - написав у соцмережі Євген Дубогриз. - То саме з банками. Чи можна виконувати якісь цілі без участі банку чи без свого банку? Якщо можна, то банк там точно не потрібен, навіть зашкодить. Особливо коли мова про державний банк».

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.