Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття

Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття

Забудовники руйнують історичну будівлю. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на журналіста Сергія Грішина та активіста Дмитра Перова.

В Києві на вулиці Турівській, 29а руйнують чергову історичну пам’ятку. Про це 25 серпня написав у своєму ТГ-каналі головний редактор телеканалу «Ісландія» Сергій Грішин.

Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття 1

Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття 2

«Будинок є зразком промислової архітектури кінця ХІХ. Влітку минулого року споруда потрапила до списку цінної історичної архітектури, що потребує додаткового захисту, – так званий список Кличка», - йдеться у повідомленні.

За словами активіста Дмитра Перова, без жодних вивісок і паспорту об’єкту демонтували столярні майстерні, що на вул. Турівській, 29а.

Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття 3

«Будинок є зразком промислової архітектури - кін. ХІХ-поч. ХХ ст. Влітку минулого року споруда потрапила до Списку цінної історичної архітектури, що потребує додаткового захисту Київська міська рада (т. зв. «Список Кличка по культурній спадщині»), - заявив Перов. - На місце прибула Національна поліція України, втім після від’їзду копів - демонтаж відновився знову».

Коментуючи ці події, кияни вважають, що список немає ніякої юридичної сили. Є навіть припущення, що «може по тому списку забудовники й зносять».

Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття 4

Що за «список Кличка»

Нагадаємо, що наприкінці серпня минулого року у Києві запровадили мораторій на реконструкцію історичних споруд ХІХ-ХХ століття. Тоді стало відомо, що у столиці хотіли внести до реєстру пам'ятників 1 тисячу 542 знання, але Мінкульт погодився надати особливий статус лише 73 об'єктам. Тоді міськрада Києва затвердила свій охоронний список із 119 об'єктів культурної спадщини столиці ХІХ-ХХ ст., який може поповнюватись.

У вересні 2021 року заступник голови КМДА Володимир Прокопів у соцмережі оприлюднив перший варіант «списку Кличка». Передивитися його можна за посиланням.

Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття 5

Те, що залишилося від будинку на Цимлянському провулку, 3

Але це не допомогло. Під час повномасштабної війни у столиці намагалися демонтувати дома із охоронного списку. Наприклад, будівлю на Цимлянському провулку, 3, чи дім на вулиці Тургенєвській, 22.

Під час війни: на Подолі у Києві зносять будівлю кінця ХІХ століття 6

Залишки будівлі по вул. Тургенєвській, 22

Там забудовник намагався знести дерев’яну садибу ХІХ століття для будівництва ІІ черги ЖК «Тургенєв». Про це можна прочитати за посиланням.

Олена Скобцева

ФОТО – ТГ-канал Сергія Грішина, ФБ-сторінка Дмитра Перова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.