Підлеглих Кличка назвали співучасниками злочину у Києві через садибу Зеленських

Підлеглих Кличка назвали співучасниками злочину у Києві через садибу Зеленських

У Києві знищують садибу, де проживала сім’я заможних міщан Зеленських. 

На початку липня депутатка міської ради Києва Ксенія Семенова назвала департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю «співучасником злочину». Про це вона написала у соцмережі, коментуючи дозвіл на будівництво на вул. Тургенєвській, 22.

«До незначного класу наслідків СС1 відносяться житлові будинки до 4-х поверхів включно. Їх вихід з ладу загрожує життю і здоров'ю до 50 осіб. Навіть з публічної інформації від забудовника на Тургєнєвській буде 10 поверхів мінімум. Замість садиби 19 століття. Ви розумієте, що є співучасником злочину? Під час війни. Документ за підписом конкретної людини. Нормально? Не йокає зовсім?», - написала депутатка.

За її словами, давати дозвіл на будівництво об‘єкту, який фактично є самочинною забудовою, незаконно.

«Давати дозвіл, коли по факту робіт відкрито два кримінальних провадження, це як? Ця КМДА геть здуріла, чесне слово. Віталій Кличко нема бажання звільняти цих чуділ?», - звернулася до міського голови Ксенія Семенова.

Крім того, вона виклала на своїй сторінці у соцмережі скріни документів, які дозволять почати будівництво ЖК замість стародавньої садиби.

Підлеглих Кличка назвали співучасниками злочину у Києві через садибу Зеленських 1

Підлеглих Кличка назвали співучасниками злочину у Києві через садибу Зеленських 2

Як повідомив народний депутат Роман Грищук, забудовник скористався тим, що багато активістів, які захищали будівлю, зараз на фронті.

«Пришлі «ребяткі» і почали будувати взагалі без документів новий ЖК у центрі Києва. Активісти давно вже боряться з цими забудовниками. Ми звернулися до поліції. Як мінімум, зупинили (роботи – ред.) Сьогодні приїхав подивитися, чи не відновлено будівництво. Почали будувати і будинок житловий почав руйнуватися. Мало того, що нищать культурну спадщину, нищать іще життя мешканців, які тут давно живуть», - заявив Роман Грищук.

За його словами, «ні російські орки, ні українські орки-забудовники» не мають знищувати столицю і її історичну забудову.

Про що мова

Інформатор Гроші писав, що у Києві на вулиці Тургенєвській, 22, забудовник намагається знести дерев'яну садибу ХІХ століття для будівництва ІІ черги ЖК «Тургенєв». Про це повідомив юрист та активіст «Мапі Реновації» Дмитро Перов.

Підлеглих Кличка назвали співучасниками злочину у Києві через садибу Зеленських 3

«Розібрали стіну та завезли будівельні матеріали — у Києві готують до знесення чергову історичну пам'ятку. На Тургенєвській ще раз намагаються знести Будинок Маліна (1890), - написав Перов. — Історичний будинок «заважає» будівництву ІІ черги ЖК «Тургенєв». Влітку рішенням Київської міської ради будинок потрапив до списку цінної історичної забудови. Будівля відома тим, що тут мешкала родина багатих міщан Зеленських. Це остання дерев'яна споруда на цій вулиці».

Відомо, що поряд із будинком у 2017 році компанія «Сервіт» збудувала 11-поверховий житловий комплекс – клубний будинок Turgenev. У 2018 році садибу спробували знести, але після громадського розголосу демонтаж зупинили.

Нагадаємо, що наприкінці серпня минулого року у Києві запровадили мораторій на реконструкцію історичних споруд ХІХ-ХХ століття. Тоді стало відомо, що у столиці хотіли внести до реєстру пам'ятників 1 тисячу 542 будівель, але Мінкульт погодився надати особливий статус лише 73 об'єктам. Тоді міськрада Києва затвердила свій охоронний список із 119 об'єктів культурної спадщини столиці ХІХ-ХХ ст.. Подивитися список можна за посиланням. До речі, будинок за адресою Тургенєвська, 22 теж є там.

За словами Перова, проти забудовника відкрито два кримінальні провадження, а на будівлю та ділянку Київська міська прокуратура наклала арешт.

В середині червня стало відомо, що забудовник встановив будівельний паркан та намагається знести дерев’яну садибу.

Хто може бути забудовником

Коли ЖК «Turgenev» активно будували, то його директором був Віктор Троянчук. Він і зараз є директором фірми з купівлі та продажу нерухомості «ТУРГЕНЄВ БІЛД». Цю компанію зареєстрували у червні 2020 року, і, як повідомляє YouControl, вона входить до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Нагадаємо, що Михайло Голиця – це колишній голова правління ПАТ «ХК «Київміськбуд», екс-депутат Київської міської ради. Також він співвласник компанії «Геос Девелопмент». Микола Негрич — депутат Київської міської ради 7-8 скликань та зять Голиці.

До слова, один з ініціаторів подачі документів до департаменту для початку робіт зареєстровано Михайло Гречко, який є одним із співвласників «ТУРГЕНЄВ БІЛД» . Інший заявник – Єгор Сібілев Єгор є власником київської «КОМПАНІЇ «СЕРВІС ГРУПП».

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.