Згідно з бажанням Ратушного: завтра Київрада вирішуватиме долю «Протасового яру»

Згідно з бажанням Ратушного: завтра Київрада вирішуватиме долю «Протасового яру»

Парк може отримати статус ландшафтного заказника і позбутися забудовників. Цього рішення вже 4 роки намагається досягти організація, яку створив загиблий герой Роман Ратушний. 

Відповідний проект рішення був зареєстрований ще в 2021 році. Минулого місяця в день похорон Ратушного Кличко пообіцяв захистити Протасів Яр, але чомусь мерія «забула» про документ. ГО відреагувала, і тепер його розглянуть як невідкладний. 

Протасів яр розташований в Солом’янському і - частково - Голосіївському районах. Його площа складає близько 20 га. Причому, відповідно до проекту рішення,  з цього числа 16 га належатимуть ТОВ «Протасів Яр». 1,1 га віддадуть «Києвзеленбуд», а 2 га - ТОВ «БОРА». Остання займається будівництвом.

Території, що підпорядковані «Протасовому яру» та «БОРА», мають бути під охороною. 

Чому це стало важливим після загибелі Романа

Проблема з Протасовим Яром зазвучала гучніше після загибелі на фронті активіста Романа Ратушного. Справа в тому, що герой разом із батьком захищали парк від забудовників. «2018 року Ратушний заснував ініціативу «Захистимо Протасів Яр», що за рік переросла у повноцінну ГО. Учасники організації борються проти забудови зеленої зони Протасового Яру», - пише видання «Заборона». Деякі ЗМІ Навіть поширювали інформацію щодо погроз, які надходили на адресу активіста. 

9 червня Роман Ратушний загинув під Ізюмом. Він захищав Україну в складі  2-го мотопіхотного батальйону 93-ї бригади «Холодний Яр». Пам’ять про Ратушного запропонували увіковічувати в Києві, перейменувавши вулицю Волгоградську на честь Героя. А мер Кличко пообіцяв захищати Протасів Яр. «Переконаний, ім‘я Романа буде увіковічнене в назві вулиці в Києві. А також житиме його справа захисту зелених зон Києва. Зокрема, Протасого яру. Мрія Романа здійсниться - Протасів яр залишиться зеленою зоною його рідного і улюбленого міста», - написав голова КМДА на своїй сторінці в Facebook. 

Згідно з бажанням Ратушного: завтра Київрада вирішуватиме долю «Протасового яру» 1

А далі?

9 липня на сторінці ГО «Захистимо Протасів яр» з’явився допис з вимогою створити заказник. За словами авторів публікації, вони так і не знайшли серед проектів рішення відповідний документ. 

«Проект цього рішення зареєстрували ще в листопаді 2021 року. А після нищівних перемог громади в судах, де остаточно визнали недійсним незаконний договір суборенди у Протасовому Яру, сформували і узгодили пропозиції до цього проекту. У цьому процесі активно брав участь Роман Ратушний. І тепер після того, як Рому вбили російські покидьки, Київрада намагається «забути» поставити на голосування рішення, яке має втілити справу його життя? Шановні і нешановні депутати Київради, ні, так не вийде. Ми з вас не зліземо. Проект рішення про створення заказника на обох схилах Протасового Яру має бути включений в порядок денний разом з поданими і узгодженими пропозиціями і проголосований саме 14 липня. Це не просто вимога киян до вас як ваших виборців. Це не просто мрія Роми Ратушного, яка має бути втілена в життя. Це тепер ще і наш обов’язок з виконання Роминого заповіт». 

Згідно з бажанням Ратушного: завтра Київрада вирішуватиме долю «Протасового яру» 2

Мабуть, тільки після цього - а саме 12 липня - зареєстрований, але «забутий» проект рішення набув статусу «невідкладний». Кличко пояснив терміновість тим, що «необхідністю врахування позиції та інтересів територіальної громади Києва щодо збереження ландшафтного та біологічного різноманіття унікальних природних комплексів території «Протасів яр». Розглянути проект рішення мають завтра, 14 липня, на пленарному засіданні Київської міської ради. 

Раніше ми писали про те, що МАФи у Голосіївському лісі зводить улюблений інвестор Київради. Також читайте про заволодіння частиною заповідного урочища «Теремки» в Голосіївському парку

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.