Забудова в урочищі «Теремки» в Голосіївському парку Києва: справа Яніна продовжується

Забудова в урочищі «Теремки» в Голосіївському парку Києва: справа Яніна продовжується

В мережі з’явилася інформація щодо чергового судового засідання з приводу заволодіння частиною заповідного урочища «Теремки». Для фігуранта справи це вже не перший земельний конфлікт.

Справами про захоплення землі в передмісті Києва навряд чи когось вразиш. Але не кожна історія стосується заповідників та землі академії наук. Подробиці цього конфлікту - в Інформатор Гроші.

Національний природний парк «Голосіївський» - єдиний в Україні національний парк, розташований в мегаполісі. Його створили в 2007 році, а в 2014 році розширили його територію, і наразі вона складає близько 10 988 га. Розташований одразу в трьох районах столиці - Голосіївському, Святошинському та Оболонському. Серед функцій парку - збереження природного комплексу, умови для туризму та наукових досліджень.

На сторінці в Facebook керівництво парку повідомило про розгляд у суді справи О. Яніна, «що свого часу захопив та огородив частину урочища Теремки, яке входить до складу НПП «Голосіївський» без вилучення» (цит. публікації).

«В ході слідства чітко доведено (до точних координат) скільки саме площі заповідного урочища було зайнято під комерційні потреби бізнес-структури О. Яніна! Також в справі наявні докази того, що бізнесмен чітко ЗНАВ, яку саме територію він зайняв - про що, зокрема, свідчить переписка із відповідальним землекористувачем (Інститут зоології ім. Шмальгаузена)», - пише керівництво.

Також у публікації йдеться про те, що Янін не вважає себе винним, а його адвокат нібито позиціонує Яніна як жертву рейдерів, вимагачів та недобросовісних правоохоронців. Адміністрація звертає увагу - сторінка в Facebook не є офіційною. Ми вирішили перевірити цю справу.

В ЗМІ знайшли репортаж 2017 року про вирубку дерев на території урочища «Теремки». Місцеві підозрювали, що це справа рук садового центру «Флора Март». В публікації повідомляється, що балансоутримувач - Інститут зоології імені Шмальгаузена, який в свою чергу входить у склад Національної академії наук.

Власником «Флора Март» (за даними YouControl) є Олександр Янін.

У посту Голосіївського парку є номер судової справи. Розглядається самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою, раніше судимої за цей злочин, або групою осіб. Перша ухвала у судовому реєстрі за цим номером - за 2020 рік.

На платформі YouControl є дані про те, що Янін був обвинуваченою особою на тому судовому процесі. Захищали його як могли. Спочатку апелювали закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Не допомогло. Через півроку в суді посилалися на «відсутність в діяннях складу кримінального правопорушення».

Крім того, захист обвинуваченого не бачив в матеріалах справи доказу того, що потерпілий є власником земельної ділянки. Прокурор заперечував і вважав, що єдиною підставою для закриття справи може бути лише виправдувальний вирок. Захиснику обвинуваченого у закритті кримінальної справи відмовили.

Чи дійсно урочище «Теремки» належить Інституту зоології наразі сказати складно, адже публічна кадастрова мапа недоступна для вільного користування.

Конфлікт в Бородянці

Згідно даних YouControl, Олександр Янін є діючим бенефіціаром не тільки «Флора Март», а й «Арт Грін» - компанії з надання ландшафтних послуг у Бородянці. В судовій історії підприємства знаходимо прецедент - у 2010 році на «Арт Грін» позивалися прокуратура Бородянського району за самовільне заволодіння землею з захопленням частини меліоративного каналу. Ділянка межувала з землею, яку «Арт Грін» законно орендувало на 35 років. Розмір площі, яка є причиною позову, був невеликим - 0,3 га, представництво «Арт Грін» огородило ділянку і встановило там пересувний вагон. Тоді суд зобов'язав підприємця звільнити територію.

Починаючи з 2018 року,  на «Арт Грін» щорічно відкривалося виконавче провадження через борги. Останній раз це сталося 3 грудня 2021 року, і борг все ще не виплачений.

Конфлікт у Гатному

В 2021 році почався судовий процес вже за позовом Яніна. Тоді він вимагав, щоб «Укроб`єднання «Експрес» прибрало «самочинно збудовані бетонний паркан та частини споруди». Позивач запевняв суд, що він орендував цю ділянку в 2009 році у Гатненської сільської ради. Однак відповідач вважав, що споруда розташована за межою ділянки Яніна. Суд призначив технічну експертизу. Чергове засідання мало відбутися 15 березня, але подальша доля цієї справи лишається невідомою.

Відзначимо, що вулиця Зелена в Гатному, де і знаходиться орендована ділянка Яніна, знаходиться недалеко від Голосіївського парку.

Чи пов’язане з вирубкою лісів будівництво ТЦ «Республіка»

«Теремки» взагалі дуже конфліктний район в контексті забудови. Ще в 2016 році - на сайті громадської організації «Екологія - Право-Людина»  вийшла публікація про будівництво торгового центру «Республіка», заїзд до якого мав би проходити через урочище «Теремки».

«Екологи МБО «Екологія-Право-Людина» у своєму виступі повідомили членам архітектурно-містобудівної ради про неможливість затвердження містобудівної документації у такому вигляді. З цієї причини, а також з огляду на низку недоопрацювань проекту, архітектурно-містобудівна рада не погодила проект», - йдеться у повідомленні.

З матеріалів «Економічної правди» стає відомо, що будівництво торгового центру призупинилося в 2015 році. Тоді інвесторами проекту були Дмитро Фірташ та Вагіф Алієв. А через два роки об’єкт продали. У 2019 році торгово-розважаючий центр відкрився. Прямо на діяльність Яніна його будівництво не вказує.

Раніше ми писали про ремонт будівлі під архів для МВС у Києва за 53 млн грн. Також читайте про компанію, яка збудує багатоповерхівку на місці падіння уламків ракет замість колишнього кінотеатру.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.