МАФи у Голосіївському лісі зводить улюблений інвестор Київради: що про нього відомо

МАФи у Голосіївському лісі зводить улюблений інвестор Київради: що про нього відомо

Забудовник - “Активна країна” - як мінімум двічі перемагав в конкурсах інвесторів від Київської міської ради. А її співвласнику частково належить ГО “Ековідродження Голосіївських ставків”. 

Чи може компанія похизуватися такою ж доброю репутацією і серед відвідувачів Голосіївського лісу? Навряд чи. 

В деталях справи розбирався Інформатор Гроші

Забудова у Голосіївському лісі і сумнівні дозволи

Містяни помітили, що електрика та інші комунікації МАФу шкодять деревам і рослинам навколо. “... встановлено камеру спостереження, монтаж електричних коробок зроблено просто на живих деревах, кабелі обкручені навколо гілок. Це заборонено робити на території НПП, про пожежну безпеку можна взагалі не згадувати”, - пишуть свдіки в Facebook.

Вплив на зелені насадження в парку - не єдине, що турбує небайдужих. 

Люди звернули увагу на витяг, який власники МАФа дбайливо повісили на нього. Там зображений QR-код. Він веде за посиланням http://ts.kga.gov.ua/, яке не відкривається. А має звітувати про дію паспорту прив’язки.

Окрім того, містяни вказують на те, що пайова участь сплачена лише до 11.01.2022. 

У документі написано, що МАФ встановлений ТОВ “Активна Країна”. 

МАФи у Голосіївському лісі зводить улюблений інвестор Київради: що про нього відомо 1

МАФи у Голосіївському лісі зводить улюблений інвестор Київради: що про нього відомо 2

Ще минулого року суспільство обурилося веденням бізнесу в Голосіївському парку. На цей раз об’єктом суспільного інтересу стала забудова парку компанією “СБОНДС Україна”. На сторінці “Голосіїв” в Facebook скаржаться, що в лісі з’явився кіоск, холодильник з напоями і - як наслідок - каналізація, що веде в озеро. Окрім закликів до бойкотування бізнесу в Голосіївському лісі, небайдужі пишуть про зв'язок “Сбондс Україна” і “Активної країни”. У відкритих реєстрах ми його не знайшли. Проте в 2020 році Київська міська рада затвердила компанії “Активна країна”  та “Сбондс-Україна” переможцем конкурсу із залучення інвестора до реалізації проєкту «Облаштування парку активного відпочинку на території Голосіївського парку імені М. Рильського». 

Що відомо про підприємців

За даними YouControl, “Активна країна” має ліцензію на діяльність атракціонів підвищеної безпеки. В її арсеналі - кілька мотузкових парків в різних районах Києва.  Окрім того, компанія займається роздрібною торгівлею харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами. Тож МАФ може бути як касою з продажів білетів, так і кіоском. 

Власник суттєвої долі “Активна країна”  - Коверенко Олександр Миколайович. Він є власником “Мотузкових парків пригод України”, "ЮЕКТІВ ІНДАСТРІ" і ще деяких компаній, зареєстрованих під брендом “Активної країни”. Інші співвласники компанії - Курта Денис та Палашченко Клим. Останній є засновником  ГО "ЕКОВІДРОДЖЕННЯ ГОЛОСІЇВСЬКИХ СТАВКІВ". Серед співзасновників ГО на YouControl - Демченко Ірина Михайлівна. Людина з тими ж ПІБ в 2017 році була головною спеціалісткою юридичного відділу Департамента промисловості та розвитку підприємництва КМДА. 

Інша співвласниця ГО - Ніколаєва Валерія Євгеніївна. Людина з такими ж ПІБ була зареєстрована спостерігачкою від кандидатки на посаду голови Київської міської ради Ірини Верещук на місцевих виборах в 2015 році. 

Цікаво, що ані сайту, ані сторінки на Facebook, що притаманно для багатьох ГО, цієї організації ми не знайшли. Розмір уставного капіталу - 0 грн. Сенс цієї організації - невідомий. 

МАФи у Голосіївському лісі зводить улюблений інвестор Київради: що про нього відомо 3

Суд через канатну переправу

Саме “Активна країна” перемогла в інвестиційному конкурсі і мала збудувати канатну дорогу через Дніпро від арки Дружби народів до Труханова острова. Відповідне розпорядження опубліковано на сайті КМДА від 11 січня 2021 року.

Через 8 місяців Київська міська прокуратура подала позов до суду щодо визнання недійсними розпорядження і власне інвестиційний договір. Цікаво, що в ухвалі, опублікованій у судовому реєстрі від 3 серпня 2021 року, не обгрунтовується претензія прокуратури та не пояснюються причини позову. Суд лише пропонує відповідачу (“Активна країна”, КМДА, Департамент економіки та інвестицій Київської міськради, КП “ПЛЕСО”) відізвати позов та доказати такий крок.

Вже через місяць в реєстрі з’являється інша ухвала суду, де у відповідача вимагають надати дозвіл на виконання монтажу, демонтажу та інших ремонтних робіт і проект технічних умов. Пізніше прокуратура повідомила, чому позивається до суду, - за думкою правоохоронців, переможець в інвестиційному конкурсі не відповідає його вимогам і не має достатніх потужностей та досвіду для проведення робіт. 

Далі засідання переносили. В цей час в суспільстві справа набувала розголосу. Активісти збирали мітингу на підтримку підприємців. Журналісти цитували співвласника “Активної країни” Дениса Курту - за його словами, компанія не тільки виконає роботи за встановлену ціну, а ще й переплатить зі своїх коштів за проект. Дохід, який канатна переправа приносила б в казну, в 10 разів перевищує запропонований рівень найближчого конкурента. Також він підкреслив, що в них є всі дозвільні документи, а звинувачення є безпідставними. 

В кінці року суд став на бік компанії і відмовив у задоволенні позову прокуратури. З’ясувалося, що у Шевченківському ГУНП відкрито інше кримінальне провадження фактом внесення посадовими особами “Активна країна” завідомо неправдивих відомостей під час подачі документів по інвестиційному проєкту. Тож без дослідження цих обставин в рамках кримінального провадження розгляд судової справи немає ні сенсу, ні юридичної можливості. Суд призупинив процес, а через півроку відмовив прокуратурі в апеляції, “оскільки прокурором належним чином не обґрунтовано наявності підстав для визнання недійсним  інвестиційного договору” (про це йдеться у постанові). 

Раніше ми писали про заволодіння частиною заповідного урочища «Теремки» в Голосіївському парку

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.