Прокурори у Києві повідомили про підозру екс-заступникам керівника «Украероруху»: завдали збитків на 160 млн грн

Прокурори у Києві повідомили про підозру екс-заступникам керівника «Украероруху»: завдали збитків на 160 млн грн

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру двом колишнім посадовцям. Екс-менеджери держпідприємства «Украерорух» розмістили 160 млн грн його коштів на рахунках у «Платинум Банку» попри застереження Мінінфраструктури. Врешті-решт, «Платинум Банк» збанкрутував, а державні гроші випарувалися та були втрачені. Детальніше – в Інформатор Гроші.

У 2015 році посадовці державного підприємства «Обслуговування повітряного руху України» («Украерорух») відкрили рахунки підприємства у Platinum Bank. Прес-служба НАБУ інформує, що «За даними слідства, у 2016 році тодішні перший заступник та заступник директора ДП, проігнорувавши наказ очільника «Украероруху» і застереження Мінінфраструктури, продовжили здійснювати платежі через проблемний ПАТ «Платинум Банк». Вони також не вивели кошти ДП з рахунків. Тож, коли невдовзі банк визнали банкрутом, держпідприємство втратило свої грошові активи. Таким чином дії експосадовців «Украероруху» призвели до завдання 160 млн грн збитків».

Банк був визнаний неплатоспроможним та виведений з ринку на початку 2017 року. Відповідно державне підприємство втратило свої кошти. Як зазначає видання «Слово і діло», мова йде про колишнього першого заступника директора «Украероруху» Ігоря Касьяненка та колишнього заступника директора «Украероруху» Сергія Гомоболевського. Нагадуємо, що згідно з Конституцією України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Обшуки на держпідприємстві «Украерорух» проходили у 2019 році за участі детективів НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП. Загалом підприємство тримало на рахунках у банку 404 млн грн. Детальніше про цю ситуацію розповіли у своєму сюжеті журналісти «Бігус Інфо».

[embed][/embed]

Коли “Платинум Банк” 10 січня 2017 року офіційно визнали неплатоспроможним, державне підприємство “Украерорух” тримало там на депозиті 404 млн грн. Останні два транші, загалом – на 160 млн грн, керівництво перерахувало до “Платинуму” 28 листопада і 29 грудня 2016 року. Тобто за 44 і 13 днів до краху банку. На той час проблеми “Платинум Банку” вже були широко відомими. Зокрема, завдяки судовим позовам мобільного оператора МТС (Vodafone), який вимагав у “Платинуму” повернути йому 250 млн грн депозиту, а у Нацбанку – визнати “Платинум” проблемним.

Також на той час Міністерство інфраструктури вже офіційно рекомендувало підвідомчим державним підприємствам виводити гроші з комерційних банків у державні. В ДП “Украерорух” були відповідні внутрішні накази – і навіть графіки виведення коштів. Але замість того, щоб виконувати ці графіки, підприємство закачало в “Платинум” ще більше грошей. Депозит 29 грудня 2016 року, на 70 млн грн, погодив заступник директора “Украероруху” Сергій Гомболевський. Він сам пояснював, що “Платинум Банк” запропонував вигідний депозит з високими відсотками на святковий період – з 29 грудня 2016 року по 10 січня 2017 року. Однак саме в той день, коли “Украерорух” мав отримати кошти назад, НБУ визнав “Платинум” неплатоспроможним.

У 2018 році порушення виявила також Рахункова палата. До дисциплінарної відповідальності рекомендували притягнути тодішнього директора Дмитра Бабейчука і його заступників: Сергія Гомболевського, Ігоря Касьяненка (особисто погоджував депозит на 90 млн грн у листопаді 2017 року) і Тетяну Блідченко. В результаті догани отримали Сергій Гомболевський та Ігор Касьяненко, але змогли скасувати їх через суд. Ігоря Касьяненка потім звільнили за скороченням посади, але він поновився через суд.

Працівники "Украероруху" казали, що заступник директора, Сергій Гомболевський, сам розповідав, що в Міністерстві про всі дії з “Платинум Банком” добре знали. І що він це нібито погоджував з тодішнім керівником «Украероруху» Дмитром Бабейчуком та Міністерством інфраструктури (тоді міністром був Володимир Омелян), хоча посадовці це заперечували. 2 провадження розслідувала поліція щодо зниклих грошей держпідприємства, ще одне – Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Втім, досі ніхто з екс-посадовців «Украероруху» не поніс реальне покарання за втрату державних коштів.

Нагадуємо, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) не зміг виграти позов у Києві до Катерини Рожкової (перша заступниця голови Нацбанку України та колишня голова правління «Платинум Банку») та інших екс-менеджерів та екс-акціонерів «Платинум Банку» на 1,5 млрд грн.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.