Суд у Києві не задовольнив позов ФГВФО на 1,5 млрд грн до Рожкової та інших екс-керівників Платинум Банку

Суд у Києві не задовольнив позов ФГВФО на 1,5 млрд грн до Рожкової та інших екс-керівників Платинум Банку

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у суді наразі програв позов до колишнього менеджменту виведеного з ринку Platinum Bank. Серед відповідачів – Катерина Рожкова – яка після «Платинуму» працює першою заступницею голови Нацбанку України. Деталі цієї справи читайте в Інформатор Гроші.

У січні 2017 року Нацбанк України визнав «Платинум Банк» неплатоспроможним та почав процедуру виведення його з ринку. У жовтні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав законним виведення «Платинум Банку» з ринку. Однак через 2 роки після цього Фонд гарантування вкладів, який керує виведеним з ринку банком вирішив частково покрити свої збитки, завдані через виведення з ринку цього комерційного банку.

Північний апеляційний госпсуд відкрив апеляційне провадження за скаргою ФГВФО на рішення Господарського суду Києва від 18.01.2023, яким Фонду гарантування було відмовлено в задоволенні позову до колишніх членів правління та спостережної ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн.  Наступне засідання має відбутися 2 травня 2023 року. Фонд вже оскаржував рішення у Верховному Суді у 2021 році, який став на його бік. Однак відтоді справа просувається помірно та не на користь Фонду.

Свій позов Нацбанк України подав до Господарського суду Києва ще у 2020 році. Відповідачами є колишні члени наглядової ради та правління «Платинум Банку». Фонд гарантування вкладів вимагав солідарно з них стягнути 1,48 млрд грн. Серед відповідачів Катерина Рожкова (екс-в.о. глави правління Платинум Банку, пізніше – перша заступниця глави НБУ), Костянтин Смольський (екс-глава правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (екс-глава спостережної ради) та інші.

При цьому, як зазначали журналісти «Форбс» у 2013 році, банк належав одеським бізнесменам Борису Кауфману та Олександру Грановському (не плутати з його тезкою та однопрізвищником – колишнім народним депутатом від БПП). Хоча офіційно власниками були записані Григорій Гуртовий, Дмитро Зінков, англієць Пол Гілхем (Paul Gillham), американці Девід Холперт (David Halpert) і Борис Голдстайн (Boris Goldstein), серби Маджид Душан Пажич (Madjid Dusan Pajic), Марко Мічановіч (Marko Micanovic) і Міліка Костіс (Milica Kostic), кіпріоти Хрісостомос Софоклеус (Chrysostomos Sofokleous) і Марінос Л.Карідас (Marinos L.Karydas), а також Пол Мусель (Paul Mousel) з Люксембургу. Катерина Рожкова працювала у керівництві «Платинум Банку» протягом 2013-2015 років, потім перейшла до НБУ.

За даними Фонду, обсяг вимог кредиторів "Платинум Банку", який визнали неплатоспроможним у січні 2017 року – 7,04 млрд грн, оцінна вартість ліквідаційної маси – 1,94 млрд грн, а сума недостатності майна банку для задоволення вимог кредиторів – 5,1 млрд грн. Це було станом на літо 2020 року. Згідно з судовими матеріалами, в рамках вказаного кримінального провадження слідчі поліції встановили, що «службові особи ПАТ «Платинум Банк» здійснили розтрату і заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, уклавши у період з грудня 2013 року по травень 2014 року кредитні договори з фіктивними підприємствами ТОВ «Тітан-Південь», ТОВ «Кодос Інвест», ПП «Логістик Транс», ТОВ «Стратагема-Інвест», ТОВ «Ошер», ТОВ «ФК «Реал-Інвест» та ТОВ «ФК Бізнесфінанс», службові особи яких підконтрольні пов`язаним з цим банком особам, без наміру виконання вказаними суб`єктами підприємницької діяльності зобов`язань за кредитними договорами, спричинивши шкоду банку в особливо великих розмірах на загальну суму понад 1,1 млрд грн., легалізацію коштів, одержаних злочинним шляхом» (цитата).

Станом на 1 червня 2020 року вкладникам "Платинум Банку" було виплачено компенсації депозитів на 4,82 млрд грн (98,6% запланованих виплат). У ФГВФО обґрунтовують позов тим, що екс-керівники "Платинум Банку", «внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків, що виразились у прийнятті необґрунтованих рішень», завдали шкоди банку у розмірі 1,48 млрд грн, яка складається із сум неповернених та списаних кредитних коштів. Як вважають у ФГВФО, серед неправильних рішень було кредитування окремих компаній та «заздалегідь збиткові активні операції» (продовження строків повернення кредитних коштів банку, перенесення строків виплати відсотків банку зі зменшенням ставки за користування кредитом тощо).

На думку представників Фонду гарантування вкладів подібні операції призвели до нестачі у банку необхідної кількості коштів для виконання зобов’язань перед кредиторами та вкладниками, порушення правил НБУ, банкрутства банка, завдання збитків вкладникам та кредиторам та Фонду гарантування вкладів. Зазначимо, що в останніх судових справах Катерина Рожкова не вказувалася серед відповідачів. Тож якщо позов ФГВФО нарешті буде задоволено, то ще залишиться питанням, чи перша заступниця голови НБУ буде платити разом з екс-колегами по «Платинум Банку».

Нагадаємо, Нацбанк України оштрафував швидкозайм CreditUP нардепа від ВО «Батьківщина» Костянтина Бондарєва. А до цього позбавили ліцензій швидкозайм Mister Cash, страхову компанію «Інгосстрах» з Дніпра та страхову компанію «Провідна» з Києва.  Також позбавлено ліцензії платіжну систему співвласниці «Айбокс Банку», у якій працював екс-президент України Віктор Ющенко. Про фінансову аферу в Києві на 40 млн доларів, організатори якої ошукали понад тисячу українців – читайте тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.