Прокуратура Київщини повернула державі 172 гектари землі у передмісті столиці: чому зарано радіти

Прокуратура Київщини повернула державі 172 гектари землі у передмісті столиці: чому зарано радіти

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Київської області. Мова йде про землю на території Чабанівської селищної громади Фастівського району Київщини. Як це часто буває у Чабанах, йдеться про землі Національної академії аграрних наук України. Однак далеко не завжди обласній прокуратурі вдається їх повертати. Що відомо про цю історію — розкаже Інформатор.

Київська обласна прокуратура підтвердила в суді право держави на 172 га землі на території Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області. Установлено, що спірні землі перебували в постійному користуванні Інституту садівництва НААН України. Проте, за позовом громадської організації, суд визнав незаконним і скасував державний акт на право постійного користування землею за інститутом.

Обласна прокуратура подала до Північного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу. Суд задовольнив її, рішення суду першої інстанції скасував та постановив нове, яким у задоволенні позову громадській організації відмовлено. Рішенням апеляційного суду фактично поновлено дію державного акту на право постійного користування землею за Інститутом садівництва НААН України.

На жаль, Інформатору не вдалося знайти інформацію у реєстрі судових рішень про те, хто користувався цією землею та яка громадська організація подала позов проти інтересів Інституту садівництва НААН України.  Вірогідно, мова йде про ГО "Воїнів-учасників АТО смт. Чабани та с. Новосілки" (очолює Станіслав Федірко). Проте відомо, що земля з 2003 року перебувала у користуванні Інституту садівництва НААН України.  За даними сайту "Громада", 177 га землі планувала забудувати будівельна компанія "Атлант". Хоча громадська організація атовців зібрала понад 1000 заяв від бажаючих отримати землі у громаді, де мешкає близько 5 тис. осіб. Як зазначає відомий київський урбаніст і юрист Дмитро Перов на сайті "Громада", 50 га з цих земель вже забудовані. А ще у матеріалі нагадують, що не рідко громадяни, яким надали землю, відмовляються від неї та перепродають - так вона потрапляє до забудовників.

У 2020 році вже була історія, коли Верховний Суд відновив права держави на землі Інституту садівництва НААН вартістю майже 6 млн грн. Як встановило слідство, у 2017 році Президія НААН України, за клопотанням Чабанівської селищної ради про наявність суспільної потреби в будівництві дошкільної дитячої установи в селі Новосілки, надала згоду на припинення права постійного користування Інституту садівництва земельною ділянкою площею 0,71 га вартістю майже 6 млн грн. Усупереч вимогам земельного законодавства компетентний орган виконавчої влади рішення про припинення права постійного користування Інституту садівництва на цю землю не ухвалював. Попри це селищна рада розпорядилася зазначеною земельною ділянкою, надавши у власність фізичним особам для ведення особистого селянського господарства, замість того, щоб зводити на ній дитячий садочок. Надалі нові "власники" землі здійснили її поділ і відчужили фізичній особі – одному з забудовників Київщини.

У січні 2020 року п'ятьом чиновникам Національної академії аграрних наук України повідомили про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння особливо цінними землями НААН у 2013-2014 роках. Ідеться про екс-президента і віце-президента НААН, директора, екс-завідувача відділу та завідувача відділу впровадження Науково-навчального центру Інституту землеробства НААН. Також про підозру повідомлено співробітнику СБУ та екс-начальнику управління державного земельного кадастру Головного управління Держземагентства в Київській області. Пізніше про підозру повідомили ще двом особам: екс-головному вченому секретарю НААН та екс-заступнику начальника Головного управління Держземагентства в Київській області. За даними САП, ділянки були сформовані в результаті виключення 15,12 га особливо цінних земель ДП "Дослідне господарство "Чабани", ринкова вартість яких на момент переходу в приватну власність становила близько 42,5 млн грн. За клопотанням сторони обвинувачення слідчий суддя наклав арешт на всі 144 земельні ділянки. Про землі НААН України під Києвом робило розслідування "Радіо Свобода":

[embed][/embed]

Депутатка Чабанівської селищної ради трьох скликань Надія Буніс на "Економічній правді" у 2021 році розповіла, як забудовники отримують землю у Чабанах та це відбувається за участі місцевої влади, яка роздала забудовникам десятки гектарів землі. У 2018 році в Новосілках (частина громади Чабанів) збудували і ввели в експлуатацію десятиповерховий житловий будинок в охоронній зоні ставу (виток малої річки Віта) (ЖК "Новосілки", вул. Озерна, 4а, забудовник "Форум-Житлобуд"). Як зазначає Надія Буніс, депутати всупереч нормам закону перетворили державні земельні ділянки на комунальні та передали їх забудовникам під будівництво 25-поверхових будинків (що є порушенням державних будівельних норм, бо було дозволено будувати будинки лише на 5 поверхів).

"ЖК "Одеський бульвар", ЖК "Вудлайн", ЖК "На Озерній" — будівельної компанії "Атлант", ЖК "Атріа Сіті Теремки" — Девелопер "Атріа" і Замовник ТОВ "Київ сіті Молл", ЖК "Софія Нова" — будівельна компанія "Мартинов", ЖК "Садочок" — замовник ТОВ "КДВ-капітал та інші. Всі ці об’єкти об’єднує одне — вони збудовані на державних землях (науково-дослідні поля, сади), які із грубими порушеннями передали іншим фізичним та юридичним особам рішеннями ради та голови (голова Чабанівської громади - Олександр Киризлієв, - Ред.). ​​

Орієнтовна площа земель, що були незаконно передані різним фізичним та юридичним особам — близько 60 Га. Україна вже втратила ці гектари землі, але ні бюджет Чабанівської селищної ради, ні держава в особі НААН (Національна Академія Аграрних Наук) не отримали ні копійки від операцій із землею. За даними оголошень на сайтах з продажу нерухомості, одна сотка землі коштує не менше 4 тисяч доларів США. Тобто було втрачено близько 24 млн доларів. Де ці кошти?", - пише Надія Буніс.

Нагадуємо, прокуратура Київщини забрала землю у Козині на Київщині у батька нардепа від ОПЗЖ Нестора Шуфрича. Ще раніше прокуратура повернула державі частину земель Чорнобильського заповідника. А також прокуратурою було конфісковано 52 млн грн у виробника чаю Greenfield, фабрика якого базується на Київщині.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.