Прокуратура Київщини повернула державі землю Чорнобильського заповідника

Прокуратура Київщини повернула державі землю Чорнобильського заповідника

Спеціалізована екологічна прокуратура Київської області запобігла приватизації понад 29 тис. гектарів землі заповідника. Це близько 13% його території. Щодо трьох ділянок сперечалася з державою Поліська селищна рада Вишгородського району Київщини. Детальніше – у матеріалі Інформатор Гроші.

«Прокурори надали Господарському суду Київської області переконливі докази віднесення спірних територій до об’єкта природно-заповідного фонду. Їх власником є Кабінет Міністрів України. Водночас Поліська селищна рада Вишгородського району стверджувала, що три земельні ділянки відведені заповіднику за рахунок земель комунальної власності. Завдяки принциповій позиції прокуратури Господарський суд Київської області відмовив у задоволенні позовних вимог селищної ради. Відтак прокурори забезпечили захист інтересів держави», - повідомляється у релізі прокуратури.

Відповідне рішення ще не опубліковано у судовому реєстрі. Однак про схожу ситуацію ми писали раніше. Прокурори з’ясували, що Поліська селищна рада у порушення законодавства набула право власності на земельні ділянки в межах Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. В подальшому на понад 190 гектарів цих земель приватне товариство оформило право користування з метою ведення сільськогосподарської діяльності. Згідно із законодавством, ці землі належать до земель природно-заповідного фонду та відносяться до радіаційно забруднених територій і не можуть перебувати у комунальній власності, та передаватися у користування приватним особам.

Як ми писали, мова йшла про підприємство ТОВ «Світанок Полісся», яке й отримало землю. У суді обласна прокуратура на прохання Кабміну України вимагала у Поліської селищної ради повернути державі землі, які вона передала у користування приватній фірмі, та розірвати договори з ТОВ «Світанок Полісся». На трьох ділянках у 2020 році реєстратори припинили права власності громад на ці землі, зареєстрували право власності на селищну раду вже об’єднаної Поліської територіальної громади та право постійного користування цими землями для ТОВ «Світанок Полісся». На основі рішень реєстраторів ділянка 3223588000:08:005:0001 на 18,025 гектара перейшла від Радинської сільської ради, ділянки 3222050000:01:001:0112 на 22,8218 гектара та 3222050000:01:001:0111 на 150,0146 гектара перейшли від Романівської сільської ради.

Прокуратура зазначала, що ці землі перейшли у комунальну власність Радинської і Романівської сільських рад з порушенням Земельного кодексу України та Закону «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». За твердженням прокурора, це особливо цінні землі природно-заповідного фонду. Раніше ці землі належали Державному агентству України з управління зоною відчуження та Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

ТОВ «Світанок Полісся» була заснована у 2020 році у селі Радинка Поліського району Київської області. Основний вид діяльності – вирощування зернових, бобових культур і насіння олійних культур. Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, власником підприємства з квітня 2020 року до кінця 2021 року був мешканець Донецька Олександр Саєнко. Землю підприємство отримало саме під час його керування.

Крім того, Олександр Саєнко у 2017 році пів року працював директором ТОВ «Будинок Краусса» у Києві. Це підприємство належить до бізнес-групи «Індустріальний союз Донбасу» Сергія Тарути та Олега Мкртчана. У 2020-2021 роках Саєнко був основним власником ТОВ «Хлібороб Полісся». Зараз Олександр Саєнко працює директором зареєстрованого у Києві ТОВ «Антарес*А» (основний профіль – вирощування зерняткових і кісточкових фруктів), яке належить сім’ї екс-депутата Черкаської облради Олександра Короткова. Після Олександра Саєнка новий власник фірми ТОВ «Світанок Полісся» – мешканець Київщини Олександр Чінгузов (він зараз є і директором), людина з такими ініціалами була керівником Іванківського райвідділу МВС України, заступником начальника Вишгородського відділку Нацполіції та на інших посадах у поліції до кінця 2021 року.

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник було створено у 2016 році. Його площа складає 226 тис. 964,7 гектара. Він знаходиться на території колишніх Іванківського та Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення. У вересні 2022 року Кабмін України передав заповіднику землю. Територію Чорнобильського заповідника можна порівняти з площею трьох міст Києвів, або Дністровського району у Чернівецькій області, чи Яворівського району на Львівщині або Бучанського на Київщині (у нових кордонах). Біорізноманіття заповідника – це понад 300 видів хребетних тварин, з яких 75 видів занесені до Червоної книги України, та понад 1,2 тисячі видів судинних рослин. До п’ятиріччя природоохоронної установи Національний банк України навіть видав ювілейну монету із зображенням чорнобильських коней Пржевальського.

Нагадаємо, у селі Глібовка Вишгородського району Київщини планується будівництво елітного котеджного містечка. Київська міська рада передала 30 млн грн для допомоги Іванкову, постраждалому від російської агресії. А на території самого Вишгорода фірма громадянина Білорусі збирається будувати завод з випуску фарб для внутрішніх та зовнішніх робіт, емалей, лаків, шпаклівок, ґрунтовок та клею.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.