Екс-мер Києва Черновецький програв журналістам позови на 2 млн грн: за що судилися

Екс-мер Києва Черновецький програв журналістам позови на 2 млн грн: за що судилися

Київський апеляційний суд не задовольнив скарги колишнього міського голови Києва та мультимільйонера проти журналістів «Дзеркала тижня». Леонід Черновецький вважає образливими для себе окремі цитати з журналістських статей та вимагав відшкодувати моральні збитки. Детальніше про – читайте в Інформатор Гроші.

За першим позовом постановою Київського апеляційного суду було залишено в силі рішення Святошинського районного суду, а апеляційну скаргу Леоніда Черновецького не задовольнили. За цим позовом з Черновецького стягнуто 7 тисяч гривень на правничу допомогу (адвоката) для журналістів, які захищалися у суді від колишнього мера. Постанова ухвалена 14 лютого 2023 року суддями Крижанівською В. Г., Мельником Я. С., Шебуєвою В. А.

За цією справою Леонід Черновецький вимагав стягнути з журналістів 1 мільйон гривень моральної шкоди. У статті журналістки «Дзеркала тижня» від 2021 року Ірини Ведернікової Черновецькому не сподобалися такі твердження: «Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція – ніщо, справедливість – усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім – тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка».

За іншою справою Червновецький теж вимагав 1 мільйон гривень для компенсації моральної шкоди. Його зачепили слова з іншої статті Ірини Ведернікової теж 2021 року: «Алла Шлапак — ексспівголова фракції «Блок Леоніда Черновецького» (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька «сіток» Черновецького — не випадкова людина в команді Тимошенко». Тут судді Голуб С. А., Писана Т. О., Таргоній Д. О. 8 березня 2023 року залишили без задоволення скаргу колишнього політика та відповідно не змінювали попереднє рішення Печерського районного суду Києва. Тут з Черновецького стягнули 6,5 тисяч гривень на юридичні послуги для журналістів. Нагадуємо, Алла Шлапак стала у 2020 році депутаткою Київради від ВО «Батьківщина».

Судді зазначили, що «Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має права вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню Інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя (ст. 34 Конституції України)». Також зазначили, що допустимість оціночні судження і критика щодо діяльності політиків/держслужбовців значно ширша, ніж критика звичайних осіб.

Адвокат «Дзеркала тижня» Роман Васильняк так прокоментував результати цих двох судових суперечок: «Поряд з інформацією чи даними, що підлягають перевірці, стаття 10 Конвенції ООН про захист прав людини і основоположних свобод захищає погляди, критичні зауваження або припущення, правдивість яких не може бути піддана перевірці на правдивість. Оціночні судження також користуються захистом – це передумова плюралізму поглядів. Чинним законодавством не передбачена можливість притягнення до відповідальності за висловлювання оціночних суджень. Вони, як і думки, переконання, судження, критична оцінка певних фактів і недоліків не можуть бути предметом судового захисту, оскільки будучи вираженням суб`єктивної думки і поглядів не можуть бути перевірені на предмет їх відповідності дійсності (на відміну від перевірки істинності фактів), а публічні особи мають бути толерантними до різкої, навіть некоректної критики».

Про обидва позови Черновецького до журналістки «Дзеркала тижня» стало відомо у лютому 2022 року. У червні 2022 року стало відомо, що Леонід Черновецький отримав від Офісу Генпрокурора підозру за заклики до визнання кордонів «ДНР» і «ЛНР». Детальніше про це – читайте тут.

Нагадаємо, Леонід Черновецький був народним депутатом у Верховній Раді України з 1998 по 2006 рік, був Київським міським головою з 2006 по 2012 рік та головою Київської міської державної адміністрації з 2006 по 2010 рік (у 2010-2012 роках столицею фактично керував голова КМДА Олександр Попов). У 2012 році Печерський районний суд Києва визнав такими, що не відповідають дійсності, слова Віталія Кличка про те, що Черновецький вкрав 70 млрд грн з бюджету, та зобов’язав Кличка спростувати ці слова. Разом з тим від бізнесу в Україні екс-політик відійшов.

З 2010 року  Леонід Черновецький проживав у Грузії. У 2015 році Черновецький створив партію «За щасливу Грузію», щоб взяти участь у парламентських виборах Грузії. У 2016 році партію розпустили. Зазначимо, зараз Леонід Черновецький живе за кордоном, займається написанням книжок, благодійною діяльністю і веде стріми на Youtube.

[embed][/embed]

Чому Черновецького підозрювали у заклику до змін кордонів України та як він виправдовувався – читайте тут. Нагадуємо, син Леоніда Черновецького хотів придбати готель «Дніпро» у Києві, але знайшовся той, хто заплатив більше. А коли Леонід Черновецький був міським головою, Київрада передала під забудову землі заказника на Жуковому острові у Голосіївському районі.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.