Офіс Генпрокурора висунув підозру екс-меру Києва Черновецькому: в чому справа та як реагує політик

Офіс Генпрокурора висунув підозру екс-меру Києва Черновецькому: в чому справа та як реагує політик

Згідно з повідомленням Офісу Генерального Прокурора, політика підозрюють у заклику до зміни кордонів України, за що може бути передбачене тюремне ув’язнення. Детальніше розповість Інформатор Гроші.

Згідно з публікацією прокуратури, колишнього політика звинувачують за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України. Вона розшифровується як «умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій».

За подібне порушення закону передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на 3-5 років з можливою конфіскацією майна. Вчинені повторно такі дії можуть каратися позбавленням волі на 5-10 років з можливою конфіскацією майна.

«На наступний день після початку військової агресії РФ проти України ексмер столиці на власній сторінці у Facebook розмістив публікацію про можливість і навіть необхідність визнання кордонів терористичних організацій – незаконних утворень «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка». Згідно з висновками судової лінгвістичної експертизи, ця публікація містить публічні заклики до зміни меж території та державного кордону України», - пишуть в Офісі Генпрокурора.

Досудове розслідування за фактом здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

Леонід Черновецький на початку повномасштабної війни з РФ поширював наступні меседжі, які широко розтиражували українські та російські медіа:

«Розрив дипломатичних відносин України з РФ призведе до «великих людських страждань»;

«Війна – коли одна країна хоче захопити іншу. Наразі йдуть удари по військових угрупованнях, які намагалися силою захопити Донецьк та Луганськ. Це всього лише демонстрація сили та удари по військових об'єктах! Визнають межі (ЛНР та ДНР – Авт.) – тут же все закінчиться. Тієї ж секунди! Це можна і треба було зробити 8 років тому замість бомбардувань цивільних об'єктів та залякування населення».

Звертаючись до українців, Черновецький написав, що «Росія – не ваш особистий ворог». На його думку, українцям не треба брати зброю до рук та вірити ЗМІ. «Це не ваша війна», – додав він.

Офіс Генпрокурора висунув підозру екс-меру Києва Черновецькому: в чому справа та як реагує політик 1

Вірогідно, політик не володів достатньою кількістю інформації або піддався впливу ворожої пропаганди. Наразі він проживає у Грузії та Ізраїлі.

Вчора ввечері Леонід Черновецький відреагував на повідомлення від Офісу Генерального прокурора:

«Я щиро люблю та підтримую Єдину, Цілісну, Незалежну та Європейську Україну. Вважаю загибель українців трагедією, а війну проти України – злочином!», - написав Черновецький. Він додав, що поки не може нічого коментувати по суті, бо жодних повісток чи інших документів не отримував.

Нагадаємо, Леонід Черновецький був народним депутатом у Верховній Раді України з 1998 по 2006 рік, був Київським міським головою з 2006 по 2012 рік та головою Київської міської державної адміністрації з 2006 по 2010 рік (у 2010-2012 роках столицею фактично керував голова КМДА Олександр Попов).

У 2012 році Печерський районний суд Києва визнав такими, що не відопідають дійсності, слова Віталія Кличка про те, що Черновецький вкрав 70 млрд грн з бюджету, та зобов’язав Кличка спростувати ці слова.

З 2010 року  Леонід Черновецький проживав у Грузії. У 2015 році Черновецький створив партію «За щасливу Грузію», щоб взяти участь у парламентських виборах Грузії. У 2016 році партію розпустили.

У 2017 році Генпрокуратура Україна оголошувала Леоніда Черновецького у міжнародний розшук. Його підозрювали у зловживанні службовим становищем (ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу) під час будівництва вертолітного майданчика на Парковій дорозі в Києві. За версією слідства, Черновецький був причетний до незаконного вилучення, зміни цільового призначення і передачі особливо цінних земель в оренду для будівництва вертолітного майданчика. Також йому закидають заниження орендної плати за землю та знищення об'єкта археологічної спадщини. Збитки територіальній громаді міста Києва слідчі оцінювали на 250 млн гривень.

Українська правда писала, що ніби-то ще у 1994 році Леонід Черновецький отримав громадянство Ізраїлю, і станом на 2011 рік був громадянином Ізраїлю. В Україні заборонено подвійне громадянство.

Зазначимо, зараз Леонід Черновецький живе за кордоном, займається написанням книжок, благодійною діяльністю і веде стріми на Youtube.

ФОТО - liga.net

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.