Прокуратура конфіскувала у екс-нардепа Мартиненка 30 мільйонів гривень: у чому підозрюють

Прокуратура конфіскувала у екс-нардепа Мартиненка 30 мільйонів гривень: у чому підозрюють

Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура передали 30 млн грн на потреби Збройних Сил Україні. Це арештовані кошти в одній з кримінальних справ колишнього народного депутата України від партії «Народний фронт» Миколи Мартиненка. Детальніше про цю справу розповість Інформатор.

Як зазначає прес-служба НАБУ, за клопотанням правоохоронців Вищий антикорупційний суд (ВАКС) спрямував вилучені у колишнього народного депутата Миколи Мартиненка кошти на потреби Збройних Сил України. Мова йде про 785 тис. дол. та 650 тис. грн  (за офіційним курсом наразі це близько 30 млн грн). Раніше на кошти було накладено арешт. У 2012-2015 роках Микола Мартиненко обіймав посаду голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

28 липня 2022 року детективи НАБУ повідомили про підозру Миколі Мартиненку.  За даними слідства у 2014 році на той момент народний депутат отримав від керівництва чеської компанії «Skoda JS a.s.» неправомірну вигоду у розмірі 311,6 тис. євро. За ці гроші політик мав сприяти просуванню інтересів чеської компанії в Україні. Гроші перераховували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю між чеською компанією та офшорною фірмою на Кіпрі. Надалі кошти через офшор на Британських Віргінських Островах потрапили на рахунок іншої кіпрської фірми, кінцевим власником якої був Микола Мартиненко. З рахунків цієї компанії сплачували за навчання, відпочинок, оренду житла за кордоном та інші особисті потреби екс-народного депутата та його родичів.

17 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд продовжив до 17 березня строк дії обов'язків, покладених на колишнього народного депутата. Мартиненко зобов'язаний прибувати за першою вимогою; повідомляти про зміну місця свого проживання; утримуватись від спілкування з чотирма особами щодо цієї кримінальної справи та не відлучатися за межі України без дозволу. Мартиненку у його кримінальних справах визначена застава у розмірі 24,7 млн грн.

Skoda JS a.s. – чеська компанія, яка є одним з лідерів у Європі з виробництва устаткування для ядерної енергетики. На момент роботи Мартиненком у Верховній Раді України, ця чеська компанія на 85% належала російському «Газпромбанку». Росіяни володіли через групу ОМЗ («Объединенные машиностроительные заводы» або Группа «Уралмаш-Ижора») чеською компанією з 2004 року. З 2014 року через санкції внаслідок окупації Криму росіяни намагалися знайти покупця для компанії, і нарешті у 2022 році продали її енергетичній групі CEZ. ЗМІ писали, що Skoda JS a.s. розглядалася як потенційний виробник реакторного обладнання для Хмельницької АЕС. Угода про добудову двох енергоблоків на ХАЕС мала коштувати 72,44 млрд грн (у т.ч. обладнання 46,3 млрд грн). Однак невідомо, що саме Микола Мартиненко мав робити для чеської компанії.

Нагадаємо, Микола Мартиненко був народним депутатом України з 1998 року по 2015 рік. Востаннє – від партії Арсенія Яценюка «Народний фронт». Наприкінці 2015 року добровільно відмовився від депутатського мандату у зв’язку з резонансним розслідуванням, яке проводило щодо нардепа НАБУ щодо можливої причетності до корупції.

НАБУ та САП розслідують щодо нардепа ще 2 інші епізоди. Зокрема, це підозра у заволодінні коштами державних «Енергоатому» та Східного гірничо-збагачувального комбінату (м. Жовті Води у Дніпропетровській області) та їх нецільовому використанні. Підприємство СхідГЗК мало самостійно забезпечити видобуток уранового концентрату, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів. Також йшлося про закупівлю обладнання у Skoda JS для «Енергоатому» на 6,4 млн євро, яку провели через панамську Bradcrest Investments, отримавши на рахунки фірми "відкати". Детективи вважають, що фірма була підконтрольна Мартиненку. Державі, за даними детективів, тоді було завдано збитки у 695 млн грн (за тодішнім курсом). Енергоатом керує роботою атомних електростанцій в Україні - Рівненської, Південноукраїнської, Хмельницької, Запорізької (у місті Енергодар, наразі окупована росіянами).

20 квітня 2017 року Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру Мартиненку у розтраті коштів державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Того ж дня Мартиненка затримали детективи НАБУ. 22 квітня 2017 року Солом'янський райсуд Києва відпустив Миколу Мартиненка на поруки трьох міністрів та 18 народних депутатів із фракції «Народний фронт». 19 грудня 2019 року справу у Швейцарії, в якій фігурує Микола Мартиненко, було передано до швейцарського суду. У червні 2020 року швейцарський суд першої інстанції, за даними сайту Ліга, визнав Мартиненка винним у відмиванні 2,8 млн євро, його засудили до 12 місяців в'язниці та 16 місяців умовно.

Нагадаємо, згідно з Конституцією України, особа не вважається винною у злочині, доки її провина не доведена у суді. Про фігуранта справи «Енергоатому» та «СхідГЗК» Руслана Журила ми розповідали у 2021 році.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.