Фонд гарантування вкладів подав до суду на олігарха Жеваго в Києві: справа на 46 мільярдів

Фонд гарантування вкладів подав до суду на олігарха Жеваго в Києві: справа на 46 мільярдів

Як стало відомо, 4 січня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) подав позов до Господарського суду України відносно мільярдера та колишнього народного депутата Костянтина Жеваго. Справа стосується відшкодування збитків на 46 мільярдів гривень, завданих банком «Фінанси та кредит», який належав Жеваго.

Як зауважують у Фонді, це стало можливим «в тому числі завдяки отриманим документам та доказам, зібраним під час підготовки і розгляду Високим Судом Англії та Уельсу справи за позовом Фонду проти власника банку». «У цій справі суд дійшов висновку, що він не має юрисдикції для розгляду справи через потребу застосування українського законодавства, утім визнав наявність достатніх підстав для всесвітнього арешту активів Жеваго і отримав його письмове зобов’язання не ухилятись від участі у судовому процесі в Україні», - додають у ФГВФО. Фонд отримав понад 7 тисяч оригіналів і копій документів – листів, описів, схем і матеріалів кредитних справ – загалом на близько 300 тисяч сторінок.

Нагадаємо, у 2015 році банк «Фінанси і кредит» був визнаний неплатоспроможним. До 2019 року тривала ліквідація фінансової установи. За словами представників Фонду гарантування вкладів неплатоспроможність банку настала через «схемне виведення коштів шляхом кредитування пов’язаних з власником банку компаній». Ці компанії не повертали отримані кредити та виявлялися неплатоспроможними. Як мінімум з 2011 року значна кількість кредитних коштів з України виводилася за кордон як передоплата за поставлені товари. Водночас ніяких поставок не було. Окремі з цих компаній взагалі не здійснювали ніякої діяльності. Попри все банк видавав позичальникам все нові і нові кредити до серпня 2014 року, коли іноземні компанії припинили повернення коштів.

Внаслідок таких сумнівних операцій з пов’язаними (як вважають у ФГВФО) з Костянтином Жеваго компаній компаніями з банку було виведено понад 223,1 млн дол. та 18,4 млн євро. Загальний обсяг заподіяних банку збитків – майже 46 млрд грн. У березні 2016 року ліквідатор банку «Фінанси та кредит» звернувся до правоохоронців, бо з іноземних кореспондентських рахунків банку списали 113 млн дол. нібито за «неповернення компанією Nasterno Commrcial Ltd. кредитів під заставу грошей на рахунках банку». Тобто банк поручився власними коштами за кредитами офшорної компанії. За цим епізодом у вересні 2019 року Держбюро розслідувань оголосило підозру Костянтину Жеваго як колишньому власнику банку, а у липні 2021 року оголосило його у міжнародний розшук.

28 грудня 2022 року стало відомо, що у Франції у курорті Куршевель затримали українського олігарха Костянтина Жеваго. Правоохоронці Франції розглядають можливість екстрадиції бізнесмена-політика до України. За даними слідства, до цієї схеми причетні колишній власник та посадові особи. Після арешту у Франції мільярдер вийшов з Ради директорів  та залишив пост директора у гірничодобувної компанії Ferrexpo, власником якої він є. Матеріали щодо одного з фігурантів, Олександра Демченка (колишній помічник Жеваго у Верховній Раді та номінальний власник Nasterno Commercial Ltd.), виділено в окреме провадження. Позов банку до Демченка про стягнення 2,5 млрд грн задоволено в повному обсязі у жовтні 2022 року.

На майно підозрюваного олігарха накладено арешт. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також арештовано майно пов’язаних з ним юридичних осіб – 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир. Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 мільйонів гривень, передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Жеваго увійшов у п'ятірку найбагатших українців за рейтингом «Forbes Ukraine» зі статками в 1,4 млрд дол. Нагадаємо, що Костянтину Жеваго належало 99,6% акцій банку «Фінанси і кредит». А займатися бізнесом допомагав депутатський значок: Костянтин Жеваго був народним депутатом у Верховній Україні з 1998 року по 2019 рік. У 2019 року Жеваго програв вибори Олексію Мовчану від «Слуги народу» на своєму окрузі у Полтавській області.

Раніше ми писали, що держава тимчасово націоналізувала завод «АвтоКрАЗ», який належить також Костянтину Жеваго.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.