Укрнафту, Укртатнафту, Мотор Січ, АвтоКрАЗ націоналізували в Україні: до чого тут Коломойський

Укрнафту, Укртатнафту, Мотор Січ, АвтоКрАЗ націоналізували в Україні: до чого тут Коломойський

7 листопада стало відомо, що паливні компанії «Укрнафта» та «Укртатнафта» примусово переходять у державну власність України. Про це повідомили у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Ці компанії пов’язані з Ігорем Коломойським і групою «Приват». Чому їх вирішили націоналізувати – поки не повідомляється. А ми розповімо детальніше, як олігарх пов’язаний з названими компаніями.

Про це повідомляє «Економічна правда». Як зазначає видання, Нацкомісія з цінних паперів дозволила списання акцій підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ», «Запоріжтрансформатор» з рахунків приватних осіб у державну власність. Водночас невідомо, чи буде держава якось компенсувати олігарху та дрібним акціонерам їхні внески у статутний капітал компаній.

Нардеп Ярослав Железняк опублікував текст рішення НКЦПФР. Там зазначається, що згідно з законом «компенсація за примусово відчужене майно в умовах правового режиму воєнного стану з наступним повним відшкодуванням його вартості здійснюється протягом 5 наступних бюджетних періодів, правового режиму надзвичайного стану – протягом одного наступного бюджетного періоду після скасування правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за рахунок коштів державного бюджету». Акції підприємств (крім тих, що вже належать державі чи державним організаціям) перейдуть Міністерству оборони.

«Укртатнафта» - найбільша нафтовидобувна компанія України. Належить на 50% + 1 акцію державному НАК «Нафтогаз України». Ще близько 42% акцій знаходяться у власності фірм, підконтрольних Ігорю Коломойському. Разом з тим підприємством керують менеджери Коломойского з 2003 року. У червні 2022 року Державне бюро розслідувань заарештувало газ, який хотіла продати «Укрнафта» на ринку за заниженими цінами – цим вона заподіяла шкоду державі на 300 млн грн.

«Укртатнафта» - нафтовидобувна компанія, у якій 43,05% акцій належать державному «Нафтогазу України», а решта – фірмам, близьким до Ігоря Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова. Основним активом підприємства був Кременчуцький нафтопереробний завод, який вщент зруйнували росіяни протягом квітня-червня 2022 року. Це підприємство створили у 1994 році уряди України та російського регіону Татарстан. Основний пакет акцій належав росіянам, але у середині 2000-х років він перейшов через рішення судів до групи «Приват» Коломойського, а на підприємстві у роки президентства Віктора Ющенка замінили директора від Татарстану на близького до групи Приват.

У 2021 році Антимонопольний комітет оштрафував фірми, пов’язані з Коломойським та іншими паливними бізнесменами, на 4,7 млрд грн за змову на ринку пального протягом 2014-2016 років. Зокрема, туди входили штрафи для «Укртатнафти» на 2 млрд 297 млн 512 тис. 867 грн та «Укрнафти» на  2 млрд 368 млн 987 тис. 867 грн. А оскільки ці компанії частково державні, то штрафи за діяльність менеджменту олігарха довелося би сплачувати за рахунок держави. Але ці рішення заблокували у судах. А ще міноритарні акціонери судилися з Україною на понад 6 млрд доларів за те, що не отримували свої дивіденди з «Укрнафти», минулого року цю справу не став розглядати Стокгольмський арбітраж (на цей суд Мін'юст України мав витратити 44 мільйони доларів).

Російський Татарстан подав позов проти України на 344 млн доларів за захоплення підприємства та зміну директора. Мін'юст України з 2011 року заплатив вже понад 15 мільйонів доларів, щоб відбитися від цього. А ще 2,4 млрд доларів хоче стягнути у європейських судах за такий «фінт» в інтересах Коломойського з України російська компанія «Татнафта». За позовами «Татнафти» Україна на адвокатів витратила понад 7 мільйонів доларів.

Що стосується підприємства «Мотор Січ», то донедавна його власником був колишній народний депутат від Партії регіонів В’ячеслав Богуслаєв. У 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства операції з акціями «Мотор Січі» були заблоковані, а згодом – арештовані. Богуслаєва в жовтні арештували, звинувативши у державній зраді. Він поставляв двигуни та комплектуючі для російських гелікоптерів і літаків навіть після початку повномасштабної війни у 2022 році. За суди проти китайських інвесторів, які вважають, що їхні права порушені, Мін’юст України теж виклав чималу суму.

Компанія «АвтоКрАЗ» входить в групу «Фінанси та кредит» олігарха-втікача з Полтавщини Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

«Запоріжтрансформатор» – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є колишній російський олігарх Костянтин Григоришин, якому Петро Порошенко видав українське громадянство.

Нагадаємо, у липні 2022 року суд списав 4,7 млрд грн боргу компанії Коломойського перед державним ПриватБанком.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.