Військові не можуть отримати 96 квартир під Києвом: кого підозрюють прокурори

Військові не можуть отримати 96 квартир під Києвом: кого підозрюють прокурори

Прокурори вирішили «реанімувати» справу ще часів президентства Порошенка. Міноборони заплатило за квартири у новому будинку у передмісті Києва (тепер це частина Ірпінської громади). Але житло у будинку «сире», не під’єднане до комунікацій та непридатне для проживання. Державі завдано збитків на 18,66 млн грн. А 96 родин військових вже 8 років чекають на квартири. Винуватцями виступили екс-чиновниця Міноборони та керівник будівельної компанії.

Про це Інформатор Гроші дізнався з релізу Національного антикорупційного бюро України. НАБУ спільно зі Спеціальною антикорупційною прокуратурою (САП) 31 жовтня повідомили про підозру у розтраті понад 18,66 млн грн колишній тимчасово виконуючій обов’язки директорки департаменту капітального будівництва Міноборони України та тодішньому директору будівельної компанії. Ці гроші були виділені Міністерством на купівлю житла для військових.

Як встановило слідство, сума була сплпачена навесні 2015 року за «готові для вселення» 96 квартир у будинку в тодішньому Києво-Святошинському (тепер – Бучанському) районі Київської області. Насправді будинок недобудований, там немає всіх підведених комунікацій (навіть води). Жити там неможливо. Натомість чиновниця з Міноборони підробила документи, згідо з якими об’єкт був готовий до заселення, хоча будівництво на той момент не було завершено. Прокурори вважають її ініціаторкою, а директора будівельної компанії співучасником.

У 2015 році Головна військова прокуратура розпочала розслідування. Але вже у 2017 році закрила справу. Головним військовим прокурором тоді був Анатолій Матіос. Замовники сподівалися, що фірма усуне недоліки та введе в експлуатацію житло. Натомість у 2020 року Міноборони звернулося до НАБУ, бо квартири досі не були готові для проживання. НАБУ і САП зібрали докази для повідомлення у підозрі.

Колишій чиновниці Міноборони загрожує позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади на термін до 3 років та з конфіскацією майна (за привласнення, розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем). А також можливий штраф за підробку документів у розмірі 34-68 тис. грн з обмеженням волі на строк до 3 років. Тодішньому керівнику будівельної компанії висунуто звинувачення також за цими статтями.

Про кого йде мова

На жаль, даних про екс-чиновницю Міноборони не розкривають. Натомість відомо, яка фірма займалася будівництвом. Це ТОВ «Будкапіталс». За даними з Youcontrol, фірму заснували у 2013 році у Києві. Власником був і є Роман Кудрицький (зараз через Компанію з управління активами «Комплексний фінансовий сервіс»). Він керував компанією кілька місяців у 2014 році і керує нею з 2019 року. У той же час директором, про якого йде мова у релізі НАБУ та САП, може бути Олег Семенець, який очолював «Будкапіталс» з травня 2014 року по березень 2016 року.

Згідно з судовими документами, Міноборони уклало договір з «Будкапіталс» на придбання на правах пайового інвестора 96 квартир у передмісті Києва (зараз ця територія входить до складу Ірпеня) на суму майже 34,5 млн грн. А восени 2015 році сторони підписали акт про передачу ще не готових квартир від «Будкапіталс» до Міноборони. За показаннями свідка, він передав хабар у розмірі понад 4,4 млн грн посадовій особи Міноборони за перемогу саме цієї компанії у тендері від Міноборони на купівлю квартир. За результатами експертизи, проведеної у 2015 році, збитки державі через цю оборудку сягнули майже 27,3 млн грн.

У судах Міноборони намагалося отримати від забудовника квартири, які ніби-то вже були передані у 2015 році, але у придатному для проживання стані. Разом з тим «Будкапіталс» звинувачувала у суді посадовців Міноборони, що ті хотіли незаконно заволодіти 125 квартирами у будинку на загальну суму понад 100 млн грн. А ще забудовник у судах вимагав в Міноборони оплатити додаткові роботи з внутрішнього оздоблення квартир та за охорону об’єкта протягом років. А поки тривають судові баталії з забудовником, Міністерство воюючої вже понад 8 років України не може отримати квартири для військових та їхніх сімей.

Зазначимо, що відповідно до Коституції України, підозрювані не вважаються винуватими, доки їхня провина не буде доведена у суді. Щодо безпосередьно Романа Кудрицького або Олега Семенця немає судових документців, які стосувалися б цього будівництва. Відомо, що протягом 2015-2016 років фірма отримала від Міноборони щонайменше 8,94 млн грн.

Хто зірвав постачання пального для української військової авіації та заплатить за це штраф - читайте тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.