Суд оштрафував на 4,4 млн грн фірму за зрив поставок пального для армії: з яким київським бізнесменом її пов’язують

Суд оштрафував на 4,4 млн грн фірму за зрив поставок пального для армії: з яким київським бізнесменом її пов’язують

Господарський суд Дніпропетровської області оштрафував відому за часів президентства Петра Порошенка фірму «Фідея» з Дніпра. Цю фірму пов’язували з екс-нардепом від БПП Олександром Грановським та його партнером. Свого часу вона була одним з головних постачальників пального для Міноборони та Укрзалізниці. Фірма не виконала свої зобов’язання перед військовим відомством та не поставила авіаційне пальне. Тепер за позовом Київської спецпрокуратури фірма заплатить штраф, який піде на допомогу воюючій українській армії.

3 серпня Господарський суд Дніпропетровщини виніс рішення за позовом Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону (м. Київ) на користь Міноборони України. Згідно з даними справи, у вересні 2020 року Міноборони уклало контракт з ТОВ «Фірма «Фідея» на постачання 2700 тонн авіаційного гасу (керосину) на загальну суму 43 млн 712 тис. 946 грн (з ПДВ). При цьому паливо мали поставити протягом листопада 2020 року. Однак за умовами договору, замовник оплачував товари після його поставки.

У зв’язку з тим, що фірма-продавець вчасно не виконала свої зобов’язання, за грудень 2020 року Міноборони нарахувало їй пеню у розмірі 1 млн 355 тис. 101,33 грн та штраф на 3 млн 59 тис. 906,22 грн. Фірма 24 грудня 2020 року повідомила Міноборони, що у неї проблеми у зв’язку з тим, що компанія, у якої вони закуповували гас, вчасно його не поставила. Мова йде про прописану в Об’єднаних Арабських Еміратах Coral Energy DMCC, яка постачала пальне в Україну з Білорусі та росії. Для суду звинувачення закордонної компанії у зриві поставок для Міноборони України не було вагомим доказом, бо повідомили про це надто пізно – вже через 3 тижні по завершенню договірного строху поставок.

У суді представники «Фідеї» просили зменшити штраф на 99%, адже він достатньо великий та негативно вплинув би на життєдіяльність підприємства. Водночас, у суді зазначили, що по цій фірмі є дві інші справи у тому ж суді, і пов’язані вони зі зривом поставок для Міноборони. Суддя вирішила, що подібні «провали» у роботі фірми суттєво вплинули на зниження обороноздатності України перед повномасштабним російським вторгненням. Бо пальне, яке мало б бути у української військової авіації, було наявне не в повному обсязі. Зрештою, суд поставновив стягнути з фірми «Фідея» на користь Міністерства оборони України 4 млн 415 тис. 7,55 грн та ще 66 тис. 225,11 грн судового збору Київській спецпрокуратурі.

Чим відома «Фідея»?

ТОВ «Фірма «Фідея» було засноване у березні 2017 році у місті Дніпро. За даними аналітичної платформи Youcontrol, засновником була Марина Щиголева з Дніпра. У червні 2017 року фірму очолила Олена Соловей. На той час Соловей володіла ТОВ «Іст-Март» із міста Кам’янського Дніпропетровської області, у якому також були прописані фірми «Трейд коммодіті» (учасниця багатьох гучних скандалів з постачання пального у роки президентства Порошенка) і «Август пром».

За 2018-2020 роки «Фідея» підписала 24 договори на понад 3,8 млрд грн. Здебільшого – на постачання пального для Укрзалізниці (на понад 2 млрд 435 млн грн) та Міноборони (на понад 1 млрд 346 млн грн). Такі об’єми маловідома фірма навряд змогла б поставляти без зв’язків у владних ешелонах та без зв’язків з більш досвідченими операторами на ринку.

У листопаді 2017 року власницею і директором ТОВ «Фірма «Фідея» стала Юлія Шведченко з Дніпра. Як повідомив проект «Викривач», колись Шведченко шукала роботу бухгалтера, а станом на 2019 рік продавала хімічну продукцію і працювала інструктором з водіння (працює і дотепер там). На питання журналістів про «Фідею» вона не відповідала і порадила звертатися до її юристів.

З липня 2018 року директор і з вересня 2018 року – власник підприємства Євген Головачов з міста Кам’янського. З березня 2020 року власник підприємства Павло Нечипоренко з Кам’янського, а з кінця серпня 2021 року він і очолює підприємство.

«Економічна правда» писала, що «Фідея» разом з фірмами «Август пром» та «Торум» продовжувала справу славнозвісної «Трейд Коммодіті». Видання enkorr пов’язувало «Фідею» з «Трейд Коммодіті». Про зв’язок писали і «Наші гроші» та «Нафторинок». Також зазначалося, що фірма «Фідея» на ринку продавала пальне дешевше за ринкові ціни. А саму фірму «Трейд Коммодіті» свого часу пов’язували з колишнім народним депутатом (2014-2019) від Блоку Петра Порошенка Олександром Грановським, хоча він будь-який зв’язок відкидав, а його бізнес-партнер Адам Адамовський був одним з інвесторів «Трейд Коммодіті». Зазначимо, що наразі прямих доказів зв'язку Адамовського і Грановського з фірмою "Фідея" немає.

Екс-нардеп Олександр Грановський (ліворуч) та бізнесмен Андрій Адамовський (праворуч)
Екс-нардеп Олександр Грановський (ліворуч) та бізнесмен Андрій Адамовський (праворуч)

Нагадаємо, з 2016 року мало кому відома фірма «Трейд Коммодіті» уклала з Міноборони України 15 договорів на постачання пального за зниженою вартістю, потім підвищила вартість вході виконання договорів. Через це Міноборони переплатило понад 100 млн грн. Надалі НАБУ підозрювало фірму у нанесенні збитків державі на понад 149 млн грн. За результатами 2019 року на «Трейд Коммодіті» доводилося понад 50% постачання пального для Міноборони та понад 30% поставок пального для Укрзалізниці.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.