У Києві продають історичну будівлю – садибу Бахарєва на Святошині: скільки коштує та чим відома

У Києві продають історичну будівлю – садибу Бахарєва на Святошині: скільки коштує та чим відома

Колишня дача на вулиці Львівській, 3 у Святошинському районі, збудована наприкінці 19 століття, виставлена на продаж. Вона відноситься до пам’яток архітектури. Проте будинок у занедбаному стані і руйнується. Продавець – департамент комунальної власності КМДА. Чим відома будівля, що залишилося від неї та за скільки її продають – читайте в Інформатор Гроші.

Аукціон буде проведено на платформі ProZorro.Sales. Площа будівлі складає 501,7 кв. м. Стартова ціна – від 4 млн 990 тис. 239 грн. Подавати заявки на купівлю об’єкту нерухомості можна до 14 листопада до 20:03. А сам аукціон з продажу має відбутися 15 листопада. Якщо продати не вдасться, то ціну будуть знижувати для наступних торгів.

Земельна зілянка, на якій розтошавана будівля (1,7958 гектара) не продається та належить громаді міста Києва. Ділянці надано статус сверу Київрадою у 2017 році. Питання землекористування та землевідведення буде вирішуватися новим власником та владою. А сам будинок занесено до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва ще у 1998 році.

Наразі будівля у занедбаному стані
Наразі будівля у занедбаному стані

Будівля була створена у 1897 році за проєктом архітектора Олександра Кривошеєва і техніка Олександра Хойнацького прямо посеред соснового лісу. У 1897-1916 роках там мешкав міщанин Іван Бахарєв з родиною. На території садиби спорудили також хату для прислуги (збереглася), одноповерхові цегляні господарські приміщення, стайню для коней, овочевий і фруктовий льохи. Облаштували оранжерею і фруктовий сад. Викопали криницю. Будівля зроблена у стилі раціонального модерну, має 2 поверхи, виконана з цегли. На другому поверсі є балкон.

Дача Бахарєва розташована прямо посеред лісу
Дача Бахарєва розташована прямо посеред лісу

У 1922 році радянська влада націоналізувала будинок. Там розмістили диспансерне відділення Міського протитуберкульозного центру (яке знаходилося у колишньому дачному будинку до початку 2010х років). У 1950-ті роки проводили капітальний ремонт зі зміною первісного планування. У незалежній Україні будівля знаходилася на балансі Територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія». З початку 2010х років будівлю покинули, вона почала занепадати і руйнуватися. Департамент охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації збирався проводити конкурс та залучити інвестора, який зайнявся би за цією адресою розбудовою лікувального закладу та благоустроєм території скверу.

У січні 2021 року у будівлі була пожежа, яка її пошкодила. Місцеві мешканці підозрювали, що це може бути пов’язаним з бажанням бізнесменів забудувати територію. У вересні 2021 року депутат Київради Вікторія Муха передала столичній владі прохання від громадян – відреставрувати будівлю Садиби Бахарєва. За інформацією депутата, на території покинутої будівлі часто збиралися безхатченки та наркозалежні. А також там нерідко ставалися пожежі, які погіршують і без того аварійний стан приміщення. У 2019 році КМДА передала будинок на баланс Комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Святошинського району міста Києва, але станом на осінь 2021 року – передачу досі не було оформлено.

Покупці, вірогідно, захочуть зруйнувати архітектурну пам'ятку
Покупці, вірогідно, захочуть зруйнувати архітектурну пам'ятку

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, стало відомо, що комісія з питань культури Київради розглядала можливість реставрувати Садики Бахарєва та облаштувати її під Центр дитячої творчості. Разом з тим підкреслюється, що у 2021 році будівлю внесли у список тих, що підглягають приватизації. Відповідно з новим власником, вірогідно, будівля буде остаточно знищена. Як пишуть місцеві мешканці, на місці колишнього тубдиспансеру інвестори планують збудувати багатоповерхівку.

Якщо будівлю придбають – власник стане відомим вже наприкінці листопада. Нагадаємо, що Київська міська рада хоче зробити проживання учнів Маріупольського міського ліцею в Оболонському районі безкоштовник.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.