У Києві «Альфа-Банк» Фрідмана продав історичну пам’ятку: на Андріївському узвозі поменшає цінних забудов

У Києві «Альфа-Банк» Фрідмана продав історичну пам’ятку: на Андріївському узвозі поменшає цінних забудов

Поки вся увага прикута до війни і перемог ЗСУ, історичну забудову Києва поступово замінюють сучасні багатоповерхівки. 12 вересня стало відомо, що на Андріївському узвізі, 24 розбирають будинок, який мав би бути захищений охоронним статусом. Цей документ не врятував історичну споруду.

Про це повідомив юрист та активіст незалежної організації «Мапа Реновації» Дмитро Перов. За його словами, будівництво нової споруди вже розпочалося.

У Києві «Альфа-Банк» Фрідмана продав історичну пам’ятку: на Андріївському узвозі поменшає цінних забудов 1

У Києві «Альфа-Банк» Фрідмана продав історичну пам’ятку: на Андріївському узвозі поменшає цінних забудов 2

У Києві «Альфа-Банк» Фрідмана продав історичну пам’ятку: на Андріївському узвозі поменшає цінних забудов 3

Фото – Дмитро Перов

«На вул. Андріївський узвіз, 24 розбирають будинок 1897-1899 рр. Всередині забиті палі бетонного каркасу нової будівлі. Будинок має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення, охоронний # 658-Кв, - написав Дмитро Перов. - Згідно ст. 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини» - зміна, надбудова або перебудова пам’яток не допускається. На будівельному майданчику відсутній паспорт об’єкту з наявною інформацією про дозвільну документацію та захисний паркан. Роботи відбуваються за полотном намальованого історичного фасаду».

Наявність охоронного статусу у будівлі підтверджується наказом міністерства культури від жовтня 2011 року. Через це прибутковий будинок, про який повідомив активіст, потрапив до переліку пам’яток місцевого значення столиці під №33. Все це мало б захистити історичну будівлю від руйнування та знесення. Але не вийшло.

Що це за будинок

Споруда розташована на розі Андріївського узвозу і Воздвиженської вулиці, в кварталі зі складним рельєфом. З однієї сторони пам’ятка трьох поверхова, з іншої – чотирьох.

У Києві «Альфа-Банк» Фрідмана продав історичну пам’ятку: на Андріївському узвозі поменшає цінних забудов 4

Фото – програми «СХЕМИ Корупція в деталях»

Будинок знаходиться на території «Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Ця земля - це археологічно охоронна зона.

«Будинок зведений наприкінці ХІХ сторіччя за проектом відомого київського архітектора Миколи Горденіна. Крім того, взагалі Андріївський узвіз – це пам’ятка архітектури національного значення. Комплекс вулиці. Отже, кожен невеликий будиночок має цінність»», - розповідала у 2017 році історик, пам’яткознавець Олена Мокроусова.

У 1896 році на вул. Андріївський узвіз, 24 планували побудувати двоповерховий будинок, але плани змінилися. У 1898 році почали зводити трьох поверхову споруду і завершили у 1899-му. У 1906 році нова власниця забажала, щоб на цокольному поверсі був добудований двоповерховий дерев’яний флігель. Пізніше, між ним і головним будинком добудували крамницю. В різні часи там були аптека та бакалійний магазин. Вони не збереглися до нашого часу.

Останній раз інспектори перевіряли будинок у березні 2015 року. Висновок був такий – «загальний стан пам’ятки незадовільний». Про це пише сайт «Доступ до правди».

Як будинок змогли продати

У березні 2015 року було укладено договір купівлі-продажу споруди. Через місяць, у квітні, управління охорони культурної спадщини та фірма «Універсум Пласт» підписали охоронний договір на пам’ятку. Згідно з документом, компанія мала провести реставраційні роботи у 2015-2016 роках. Але щось пішло не так.

За інформацією журналістів програми «Схеми», у березні 2016 року «Універсум Пласт» взяло в «Альфа-Банку» кредит. У заставу фірма віддала будинок на Андріївському узвозі. Але це було «перекладання із однієї кишеня в іншу». За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма та банк були зареєстровані за однією адресою – на вул. Десятинній, 4/6.

У 2017 році дім-пам’ятку продавали за мільйон доларів. Скільки за неї отримали зараз – не відомо. Тим більше, що продавати потрібно було швидко. Як писав Інформатор, «Альфа-Банк» пов’язаний з російським бізнесменом Михайлом Фрідманом. Зараз він намагається позбутися санкції, які на нього наклали через війну рф в Україні. Відомо, що зараз в Україні активи росіян в Україні націоналізують. Тому бізнес намагається якомога скоріше чи змінити власників, чи продати те, що ще можна продати.

Інформатор Гроші писав, що підлеглих Кличка назвали співучасниками злочину у Києві через садибу Зеленських.

Олена Скобцева

Фото – Дмитро Перов, програма «Схеми», сайт «Доступ до правди»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.