У Києві виплатять додаткові гроші для учасників ТрО: скільки та кому

У Києві виплатять додаткові гроші для учасників ТрО: скільки та кому

На сайті Київської міської ради опублікували новий проєкт рішення. Учасників територіальної оборони серед киян депутати пропонують більше заохочувати за службу по захисту міста й України загалом. Добровольцям виділять одноразові виплати з бюджету Києва. Що передбачає документ та що зміниться – розкаже Інформатор.

Як відомо, учасники добровольчих формувань територіальної оборони виконують свої обов’язки на громадських засадах у вільний від роботи час на відміну від тих, хто підписав контракт з ЗСУ. Тому це не мотивує їх якісно виконувати свої обов’язки. У Київраді пропонують виділити додатково 100 млн грн на 2022 рік на заохочення добровольців добровольчих формувань територіальної оборони Києва. Кошти будуть закладені у рамках програми з організації військової служби, виконання військового обов’язку, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у місті Києві «Захисник Києва». Ефективність дій кожного добровольця буде оцінюватися.

Кожен доброволець територіальної оборони Києва зможе отримати одноразову матеріальну допомогу від міста у розмірі до 10 тисяч гривень. При цьому йдеться про добровольців, які виконували бойові розпорядження (накази) з 24 лютого по 1 травня 2022 року. Зазвичай добровольці ТрО закуповують форму і спорядження своїм коштом. В той самий час добровольці відіграють важливу роль в обороні Києва. Документ був підготовлений директором департаменту муніципальної безпеки КМДА Романом Ткачуком.

Також збільшується фінансування для переміщення транспортом військовослужбовців та учасників ТрО для виконання завдань та на навчальні збори разом з військовою технікою, закупівлі матеріалів для облаштування інженерних загороджень та оборонних споруд (блок-постів тощо). Ці витрати буди закладені на рівні 5 млн 48,4 тис. грн на 2022 рік, тепер їх збільшать до 26 млн 219,2 тис. грн. Проєкт рішення Київради вже схвалили департамент економіки та інвестицій і департамент фінансів КМДА. За це рішення ще має проголосувати принаймні 61 зі 120 депутатів Київради.

Разом з тим цим проєктом рішення скасовується порядок, який діяв дотепер, згідно з яким добровольці територіальної оборони з липня отримували по 433 грн за кожен день виконання бойових завдань. При цьому максимальна виплата добровольцю-учаснику ТрО могла сягати до 2 мінімальних зарплат станом на 1 січня року. Тобто добровольці ТрО, які виконували свої обов’язки на громадських засадах, могли отримати до 13 тисяч гривень за 30 днів виконання бойових завдань. Це фінансувалося коштом міського бюджету Києва.

Проєкт рішення зареєстрований 20 жовтня. Автор його Роман Ткачук просить Віталія Кличка винести його на розгляд на найближчому засіданні КМДА. Наразі документ розглядають депутатські комісії.

Про те, яка процедура виплати нарахувань - не повідомляється у проєкті рішення. Поки що добровольці ТрО міста Києва можуть отримувати гроші за виконання бойових завдань. Списки кандидатів на отримання допомоги формують командири бригад ТрО. Списки відносять до Департаменту соціальної політики Київської міської ради, де видається відповідний наказ. Вони мають внести туди дані про бійця, зокрема:

  • П.І.Б.
  • адреси реєстрації
  • ідентифікаційного номера платника податків,
  • серії та  номеру паспорта,
  • кількості бойових завдань,
  • суми до виплати,
  • банківського реквізиту соціального рахунку,
  • копії бойових розпоряджень.

Нагадаємо, підприємство з Дніпра зірвало постачання керосину для Міноборони України, його оштрафували на 4,4 млн грн. А з якими київськими бізнесменами воно може бути пов'язаним - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.