Багатоповерхівка на Гончара в Києві: ОАСК дозволив забудовнику не платити штраф

Багатоповерхівка на Гончара в Києві: ОАСК дозволив забудовнику не платити штраф

Наприкінці вересня Окружний адміністративний суд Києва звільнив від сплати штрафу в 35 тис. 700 грн забудовника Чкалівського скверу у Києві. Крім цього, суд дозволив не погоджувати з департаментом охорони культурної спадщини Київради будівельні роботи багатоповерхівки поряд з пам’яткою місцевого значення.

Будівництво відбувається обабіч скверу, впритул до адміністративної будівлі Інституту геологічних наук НАН України. Ця будівля є пам'яткою містобудування та архітектури місцевого значення «Будинок Київського відділення Російського технічного товариства, 1911-1914 рр.» (охоронний номер №109). Саме будівництво відбувається впритул до цієї споруди за адресою вул. Олеся Гончара, 55-б у Шевченківському районі м. Києва.

Суперечка виникла через те, що будівництво проходить на території історичного ареалу столиці. Проте, його межі не визначені.

У 2016 році Інститут геологічних наук НАН України отримав Містобудівні умови та обмеження для проектування багатофункціонального комплексу на ділянці площею 0,33 га. Про це писав сайт «Наші гроші». Роботи організовані на підставі дозволу на будівництво офісного центру, виданого ще у лютому 2009 року. Минулого року в серпні до цього дозволу було внесено зміни: замість офісного центру стало будівництво багатофункціонального комплексу.

Проте,  влітку минулого року представники департаменту охорони культурної спадщини подивилися на будмайданчик і встановили, що інститут не виконує умови охоронного договору і не підтримує пам’ятку в належному стані.

Тоді представники міськради направили Інституту геологічних наук припис. У ньому вимагали в місячний строк надати підтвердження збереження об`єкту культурної спадщини і надати проектну документацію щодо будівництва офісного центру. Цього не було виконано, тоді департамент наклав штрафи:

- за недодержання вимог щодо збереження пам`яток у розмірі 34 тис. грн.;

- за невиконання припису органу охорони культурної спадщини у розмірі 1 тис. 700  грн.

Всього інститут оштрафували на загальну суму 35  тис. 700 грн. Саме ці штрафи були оскаржені в суді.

Хто зацікавлений в забудові

Як писав сайт «КиївВлада», 2 березня 2003 року між інститутом геологічних наук і фірмою «Ділайвест» було укладено договір про дольову участь в будівництві на вул. Олеся Гончара, 55-Б. Після цього інститут почав збирати документи, які потрібні для будівництва.

Проте, в березні 2017 року представники Мінкульту обстежили ділянку будівництва і встановили, що воно ведеться з порушенням законодавства. Через місяць Мінкульт видав припис про зупинення робіт. Інститут з цим не погодився і подав до суду. Проте, тільки Верховний Суд задовольнив вимоги інституту.

У вересні минулого року між фірмами «Ділайвест» і «Торгівельно-промислова компанія «Каскад-Імпекс» було укладено договір щодо інвестування у будівництво комплексу. За інформацією аналітичної платформи YouControl, власником компанії «Каскад-Імпекс» є депутатка Київради від «Батьківщини» Богдана Тимощук та компанія «Агро Системс Лтд» з Маршаллових островів. Бенефіціаром зареєстрована Оксана Лиманюк, а керівником - Ігор Сорочинський.

Як писав сайт «Наші гроші», Лиманюк у 2008-2014 роках була керівником фірми «Мідас ХХІ», а у 2009 році – власником компанії з управління активами «ІФК», власниками яких у подальшому стали представники будівельної компанії «Stolitsa Group». Зокрема, мова йде про Владиславу Молчанову – одну зі спонсорів партії «Батьківщина».

Інформатор Гроші писав, як знищують стародавню садибу на Подолі у Києві заради офісного центру.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.