Війна спише: як знищують стародавню садибу на Подолі у Києві заради офісного центру

Війна спише: як знищують стародавню садибу на Подолі у Києві заради офісного центру

Справу щодо садиби Дмитрієва у Києві заново будуть розглядати у суді. Таке рішення 5 жовтня ухвалив Верховний Суд. До цього один з найстаріших садибних комплексів Подолу повернули до власності столичної громади, проте потім це рішення скасували у суді. З початку війни в Києві було знищено більше 10 історичних об’єктів. З них в результаті ворожих обстрілів – жодного. Про це писав юрист Дмитро Перов.

П’ять унікальних пам’яток історії та культури на Подолі стали предметом тривалої судової суперечки. На місці історичних споруд планують спорудити торгово-офісний центр з підземним паркінгом.

Садиба Дмитрієва XIX століття на Подолі
Садиба Дмитрієва XIX століття на Подолі

«Громада міста виграла суд першої інстанції — садибу повернули у власність міста. Апеляційний господарський суд рішення скасував. Верховний суд зобов‘язав апеляційний знову розглянути позов по суті», - повідомила 5 жовтня про хід судової справи щодо садиби Дмитрієва депутатка Київради Ксенія Семенова.

Що це за будинки

Інформатор Гроші писав, що садиба купця Дмитрієва знаходиться на вулиці Хорива, 2 на Подолі. Вона складається з п’яти споруд початку XIX століття. Це один з найстаріших садибних комплексів Подолу. Подільська райрада визнала їх аварійними у 2007 року та шукала інвесторів для реконструкції.

Війна спише: як знищують стародавню садибу на Подолі у Києві заради офісного центру 2

У 2010 році між комунальним підприємством міськради Києва та приватною фірмою «Конвалія-Нерухомість» був укладений інвестиційний договір на реконструкцію та будівництво торговельно-розважального об’єкту на вул. Хорива, 2. У 2019 році ця ж фірма отримала землю в оренду.

За інформацією Київської прокуратури, «не виконавши умови інвестиційного договору, приватне підприємство у 2017 році незаконно зареєструвало за собою право власності» на садибу. Нагадаємо, йдеться про ділянку площею 3109,7 м. кв. Це відбувалося при мері Леоніде Черновецькому.

Для того, щоб можна було без проблем знести садибу, потрібно було через суд викреслити її з Державного реєстру нерухомих пам’яток. Тим самим позбавивши охоронного статусу. Що і зробив в травні минулого року Шостий апеляційний адмінсуд. Проте, у 2021 році три будівлі комплексу отримали статус пам’ятки архітектури та історії місцевого значення. Проти чого підприємство знов подало позов.

Відомо, що в суді представник фірми «Конвалія-Нерухомість» наполягав на тому, що «садиба знаходиться в аварійному стані та є фактично зруйнованою й непридатною для експлуатації не підпадає під критерій автентичності, що фактично унеможливило її внесення до переліку об’єктів  культурної спадщини».

Справа щодо охоронного статусу не раз розглядалася у суді. З судового реєстру відомо, що у вересні минулого року Верховний Суд відкрив провадження на рішення ОАСКу щодо виключення садиби зі списку пам’яток. Інша справа у суді щодо садиби – це скасування права власності на пам’ятку через невиконання інвестиційного договору. Сьогодні, 5 жовтня Верховний Суд повернув цю справу до апеляції.

Що відомо про власника

П‘ять унікальних пам’яток історії та культури є власністю приватного підприємства «Конвалія-Нерухомість». «За інформацією ЗМІ «Конвалію» пов’язують з бізнесом Сім‘ї. Зокрема, Михайлом Охендовським та Олександром Клименком. Останній переховується від правосуддя на території РФ», — заявив у серпні 2022 року юрист «Мапи реновації» Дмитро Перов.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, «Конвалію-Нерухомість» зареєстрували більше 12 років тому у Києві. Підприємство займається орендою та управлінням нерухомістю. Власницею фірми вказана киянка Вікторія Рогач

Для побудови нового офісного центру, «Конвалія-Нерухомість» відселила мешканців будинку на вул. Хорива,2 за власний рахунок та викупила приміщення. Як писав сайт «Наші гроші», більшість договорів купівлі-продажу квартир на користь компанії зареєструвала нотаріус Катерина Охендовська, дружина екс-глави Центрвиборчкому Михайла Охендовського.

Інформатор Гроші писав, що заради нового ЖК у Києві фірма нардепа Дмитра Ісаєнка зруйнувала 120-річну споруду.

Олена Скобцева

Фото – Мапа реновації, Дмитро Перов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.