Забудовник Київщини міг не сплатити 140 мільйонів податків: про кого йдеться

Забудовник Київщини міг не сплатити 140 мільйонів податків: про кого йдеться

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру одному з найбільших забудовників Київщини в ухиленні від сплати податків. Скоріш за все, правоохоронці зацікавилися роботою будівельного магната Андрія Мартинова, який вважається рекордсменом із проданих квадратних метрів у Софіївській Борщагівці. Там збудували прямо посеред поля ціле місто – ЖК «Софія».

Правоохоронці заявили, що мова йде про понад 140 мільйонів гривень несплачених податків. Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

«У період з 2019 по 2021 рік чоловік продав понад 900 квартир та комерційних приміщень. При цьому він не був зареєстрований фізичною особою–підприємцем або юридичною особою. Доходи від реалізації квартир та іншої нерухомості фігурант приховував під виглядом реалізації власного майна, а не від підприємницької діяльності. Це дозволило знизити ставку податку з оборудок з 18 до 5%», - йдеться в повідомленні.

Забудовник Київщини міг не сплатити 140 мільйонів податків: про кого йдеться 1

У ході досудового розслідування працівники бюро провели обшуки. Після цього правоохоронці вилучили понад 3 мільйони доларів. Ці кошти передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Забудовник Київщини міг не сплатити 140 мільйонів податків: про кого йдеться 2

«ДБР ініціювало питання щодо накладення арешту на майно підозрюваного для відшкодування збитків державному бюджетові України. Зокрема, мова йде про понад 100 квартир, майже 80 нежитлових приміщень та понад 30 земельних ділянок», - заявили у Державному бюро розслідувань.

Забудовник підозрюється за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу. За ненадходження до бюджету великої суми податків, його можуть покарати штрафом до 425 тис. грн та забороною займатися будівельним бізнесом на три роки.

Забудовник Київщини міг не сплатити 140 мільйонів податків: про кого йдеться 3

Хто цей забудовник

У Державному бюро розслідувань не називають ім'я підозрюваного. Проте за даними радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенко, це нібито може бути забудовник Софійської Борщагівки Андрій Мартинов.

Андрій Мартинов
Андрій Мартинов

Відомо, що Мартинов потрапив до рейтингу 100 найвпливовіших людей Київщини у минулому році. Такий перелік склав сайт «Моя Київщина». Як писали журналісти видання, будівельного магната можна вважати рекордсменом із проданих квадратних метрів.

«Позаяк він разом із братом Валерієм та сином Едуардом побудували у Софіївській Борщагівці ціле місто прямо посеред поля – ЖК «Софія». За різними оцінками, там проживає близько 30 тис. людей. Амбіції Мартинова на цьому не обмежуються: він планує виходити за межі передмістя столиці та будувати на території сусідніх районів», - написано у матеріалі.

На офіційному сайті «Софії» є інформація, що «в 2008 році директор ТОВ «Інвікта Фасад Буд» Мартинов Андрій Миколайович почав будівництво свого першого об'єкту». Зараз новобудови налічують понад 500 тис. квадратних метрів, зведено більш ніж 150 будівель, ще 50 на стадії будівництва. Під однією назвою ЖК «Софія» об'єдналося чотири комплекси:

  • «Сіті»– містечко з 72 зданих в експлуатацію новобудов;
  • «Резиденс»– здані 33 будинки, йде будівництво 17-ти об'єктів;
  • «Клубний» – 33  готових будинків, і 19 в проєкті;
  • «Нова»– 10 будинків введених в експлуатацію будинків, 10 будинків на стадії зведення, ще 20 планується.

Місцеві вибори-2020 та свій кандидат

ЗМІ пишуть, що після перемоги на місцевих виборах 2020 року за крісло очільника Борщагівської ОГТ Олеся Кудрика, у відкритий конфлікт Мартинов не вступав. Хоча мав свого кандидата - Романа Гаха.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, Гах був директором компанії, яка займається обслуговуванням комплексу «Софія» - «ЖИТЛОСЕРВІС «СОФІЇВКА». Зараз очолює підприємство найімовірніше його син – Гах Владислав Романович.

Роман Гах
Роман Гах

«Сторони «сторгувалися» про те, що Гах стане заступником Кудрика. І хоча останній не дуже хотів виконувати обіцянку, але врешті погодився на цю умову забудовника. Тепер помічник Мартинова – заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів влади соціально-гуманітарної сфери», - пише видання, яке освітлює новини Київщини.

Ми перевірили – дійсно Гах зараз займає посаду заступника по соціальній сфері. Про це є відомості на офіційному сайті Борщагівської сільради.

Забудовник Київщини міг не сплатити 140 мільйонів податків: про кого йдеться 6

На момент публікації матеріалу Андрій Мартинов у соцмережах не прокоментував інформацію щодо своєї можливої причетності до останніх обшуків. Ми з радістю доповнимо матеріал його коментарем, якщо такий буде.

Інформатор Гроші писав, що Максим Микитась повернув собі «Укрбуд» та планує добудувати свої об'єкти.

Олена Скобцева

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.