Як росіяни втрачають готельний бізнес в Україні

Як росіяни втрачають готельний бізнес в Україні

Львівські суди останнім часом приймають рішення щодо арешту готельних активів тих, кого ЗМІ зараховують до громадян рф. Але після повномасштабного вторгнення - через загрозу конфіскації готельні мережі відхрещуються від навіть примарного зв’язку з росією. Проте, коли одні судді арештовують, то інші знімають арешт. Що заважає їм дійти згоди?

Львівський апеляційний суд скасував арешт майна львівського готелю «Дністер». Про це 20 вересня повідомила на своєму сайті група Premier Hotels and Resorts.

«Підставою для винесеного судом рішення стали відсутність доказів щодо будь-якої належності чи зв’язків готелю з російськими громадянами чи компаніями, пов’язаними з рф та необ’єктивність слідства», - йдеться у повідомленні. Цього ж дня у пресслужбі міжнародної групи компаній Financiere журналістам «Інтерфакс-Україна» повідомили, що арешт скасовано і щодо київського готелю «Либідь».

Ці готелі входять до мережі Premier Hotels and Resorts. Вони розташовані у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі, Полтаві, Сумах, Херсоні, Почаєві, Буковелі, Олександрії та Угорщині.

Що сталося

Наприкінці серпня цього року суд арештував приміщення двох готелів - у центрі Львова та Києва. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

«Мережа готелів належить підприємству, бенефіціарними власниками якого є громадяни РФ, - вважали в прокуратурі. - За даними слідства, службові особи підприємства, яке займається управлінням готелями, підробило офіційні документи, таким чином отримавши контрольний пакет акцій мережі готелів». За рішенням суду арештували майно на майже 1 млрд грн та корпоративні права на загальну суму понад 100 млн грн.

Як писав сайт Forbes, мережа Premier Hotels and Resorts підконтрольна фінансово-промисловій групі VS Energy. Вона належить росіянам Олександру Бабакову, Євгенію Гінеру, Михайлу Воєводіну та Сергію Шаповалову. Власником львівського готелю «Дністер» є фірма «Східно-європейська готельна компанія», яка пов’язана з цивільною дружиною Михайла Воєводіна Наталію Селівановою.

В Україні VS Energy відома тим, що у власності групи є пакети акцій «Херсонобленерго», «Кіровоградобленерго», «Житомиробленерго», «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго». Українські енергетичні компанії зареєстровані на фірму «ВС енерджі інтернешнл Україна». Формально, прибуток від українського бізнесу отримують три громадянина Латвії та два -  Німеччини. Але в Державному бюро розслідувань вважали, що VS Energy контролюється росіянами. Зокрема –  колишнім віце-спікером Держдуми росії Олександром Бабаковим, який перебуває під санкціями ЄС та США.

В суді прокурор просив визнати акції українських обленерго речовими доказами та накласти на них арешт. «Орган досудового розслідування зазначає, що на чолі злочинної організації «Лужники», яке представлене фінансово-промисловою групою TOB «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна», стоять голова фінансового комітету Російського футбольного союзу, колишній президент ФК ЦСКА (Російська Федерації) Євгеній Гінер, віце-спікер Ради РФ, член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ, спецпредставник президента РФ по взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном Олександр Бабаков та Михайло Воєводін (так званий «злодій в законі» на прізвисько «Міша Лужнецький»). Олександр Бабаков - віце-спікер Держдуми Росії у 2014 році голосував за анексію Криму, із травня 2018 року - в українському санкційному списку, що є підставою блокування його активів в Україні задля недопущення їх виведення за межі країни. Також Олександр Бабаков перебуває і під персональними санкціями ЄС і США», - йдеться в ухвалі суду від травня 2022 року.

Як повідомляє «Економічна правда», те, що росіяне володіють через інших осіб обленерго в Україні говорили офіційні особи, і це підтверджували самі «лужниківці». Проте, такі аргументи на суд не вплинули і в арешті було відмовлено.

Тим більше, що в травні 2022 року в компанії заявили, що росіяне не мають стосунку до українських компаній. «Жодна з осіб, зазначених у публікаціях як власники Групи (Бабаков, Гінер, Воєводін), не володіє акціями будь-яких організацій Групи та не є серед бенефіціарних власників Групи. Євген Гінер перестав бути акціонером групи у 2014 році як юридично, так і фактично. Відтоді він не має жодного зв’язку з Групою чи її співробітниками. Щодо Олександра Бабакова та Михайла Воєводіна, то вони ніколи не володіли акціями групи VS Energy», - йдеться у заяві групи.

Суд наклав арешт на Reikartz Юрія Васіна

На Premier Hotels український суд не зупинився. У вересні стало відомо, що львівський суд арештував корпоративні права мережі готелів Reikartz. Ця мережа налічує близько 60 готелів в Україні. Її власником нібито є російський бізнесмен Юрій Васін. 80% статутного капіталу та майно на суму понад 55 млн грн передають в управління держави.

«За даними слідства, посадові особи ТзОВ, до складу якого входить мережа готелів, за вказівкою бенефіціарного власника уклали ряд формальних договорів, з метою виведення коштів, здобутих злочинним шляхом, на підприємства нерезиденти, зареєстровані в Республіці Кіпр. А отриманий прибуток від діяльності готелів, зокрема у Львові, в подальшому спрямовувалась через банківські та фінансові установи в якості заробітної плати для російського власника. Таким чином, податки сплачувалися до державного бюджету РФ, фінансуючи війну в Україні», - повідомили у львівській обласній прокуратурі.

В мережі Reikartz  це назвали «рейдерським захопленням або полювання на відьом». І готові оскаржувати рішення суду.

«Компетентним органам відомо, що власники компанії мають турецьке та ізраїльське громадянство, є противниками війни, режиму в РФ і є патріотами України, інвестуючи в Україну значні кошти з 2006 року», - заявили в готельній компанії. - Наші готелі і далі продовжують свою роботу на всій території України. Інформація про блокування або арешт рахунків не відповідає дійсності і ніяким чином не вплине на виконання нами взятих на себе зобов'язань».

Інформатор Гроші писав про готель «Дніпро» у Києві, за який заплатили понад мільярд гривень.

Олена Скобцева

Фото – сайт мережі готелів Premier

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.