Місто втратило 10 млн грн: у Києві чиновницю БТІ звинувачують у недбалості

Місто втратило 10 млн грн: у Києві чиновницю БТІ звинувачують у недбалості

Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на Київську міську прокуратуру.

Шевченківська окружна прокуратура міста Києва скерувала обвинувальний акт відносно заступника начальника – голови тендерного комітету Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації» за обвинуваченням у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

У 2020 році за результатами тендерної процедури, між КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації» та ПП «Лабораторія Інформаційних Технологій» був укладений договір щодо закупівлі послуг з обробки даних, яка полягала у створенні електронної бази даних технічної документації на об’єкти нерухомого майна міста Києва. Вартість договору – 30 млн грн.

При цьому, як встановило слідство, виконавець робіт привласнив майже третину виділених коштів шляхом необґрунтованого завищення витрат на оплату праці та нарахувань на заробітну плату. Збитки міського бюджету у сумі майже 10 млн гривень документально підтверджено проведеною судово-економічною експертизою.

Привласнені грошові кошти у подальшому були незаконно перераховані виконавцем робіт на рахунки підконтрольних суб’єктів господарювання за послуги, які фактично ними не надавалися.

Вказане стало можливим, у тому числі, внаслідок службової недбалості з боку заступника начальника – голови тендерного комітету КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації». Наразі за клопотанням окружної прокуратури підозрюваного відсторонено від займаної посади.

Раніше в межах цього провадження прокуратура повідомила про підозру двом керівникам ПП «Лабораторія Інформаційних Технологій» за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 КК України (вчинення службового підроблення, якщо воно спричинило тяжкі наслідки).

Про кого йде мова

Заступницею начальника КП «Київське міське бюро технічної інвентарізації» та головою тендерного комітету комунального підприємства є Олена Донець. Це саме через неї громада міста втратила, за даними слідства, майже 10 млн грн. Вона працює на посаді з 2017 року. У 2002-2017 році вона працювала ландшафтним дизайнером і заступником директора комунального підприємства «Краєвид» (тепер це Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Голосіївського району м. Києва).

У разі якщо ж службова недбалість привела до тяжких наслідків, то відповідальність визначена у такому обсязі: позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 4 тис. 250 до 12 тис. 750 гривень або без такого.

Начальницею комунального підприємства є Надія Ященко. Підприємство підпорядковується Департаменту комунальної власності КМДА. Куратором Київського БТІ за посадою є заступник голови КМДА Віталія Кличка - Олександр Харченко.

У ПП «Лабораторія Інформаційних Технологій» власником і директором є Цирульнєв Юрій Боросович. Він також є директором і власником ТОВ «Цифрові документи».

У жовтні 2021 року Служба безпеки України на своєму сайті вже публікувала інформацію, згідно з якою службових осіб Департаменту комунальної власності міста Києва на корупційних схемах. Ці оборудки ніби-то завдали збитків місту на 12 млн грн.

Кошти розкрадали з ресурсів, виділених на цифрову трансформацію. А саме – на оцифровку технічної документації об’єктів нерухомого майна.

Як встановила СБУ, до організації події причетні щонайменше три установи: Департамент комунальної власності міста Києва (у структурі КМДА), Комунальне підприємство Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації»; ПП «Лабораторія інформаційних технологій».

Схема полягала у махінаціях із тендерними процедурами. По перше, чиновники віддали перемогу у тендері на 40 млн грн без будь якого конкурсу. По друге, фігуранти провадження складали кошторис послуг із завідомо завищеними показниками. Це дозволило зловмисникам покласти 12 млн грн у власні кишені. Гроші виводили через конвертаційний центр – на банківські рахунки фіктивних підприємств.

Тоді правоохоронці провели 16 санкціонованих обшуків, за результатами яких припинили діяльність незаконного конвертаційного центру, задіяного у злочинній схемі, а також вилучили: печатки та документи понад 30 фіктивних підприємств; документи щодо незаконного виведення коштів; серверне обладнання, комп’ютерну техніку та мобільні термінали; записи «чорної» бухгалтерії, котрі свідчать про привласнення державних грошових коштів на загальну суму 12 млн грн.

Пізніше ПП «Лабораторія інформаційних технологій» подала до суду на СБУ з мотивовуванням позову тим, що подібні публікації несуть шкоду діловій репутації та іміджу підприємства, та вимагали спростувати опубліковану інформацію. Правда, суддя не підтримав вимоги.

Справа у тому, що у Києві з 2017 рік відбувається процес оцифрування документів БТІ. І так склалося, що столичне БТІ домовилося про цей процес з фірмою Цирульнєва. Юрій Цирульнєв у 2021 році обшуки пов’язував з тим, що оцифровка документів БТІ, а значить, і впорядкування документів про нерухомість, далеко не всім вигідна. Але сама робота по оцифровці мала принести засновнику 83,2 млн грн. Саме на таку суму «Лабораторія інформаційних технологій» підписала договорів за результатами тендерів.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Про те, як підлеглі Кличка витратять понад 3 млн грн на розвиток туристичного сайту - читайте тут.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.