Не Ківою єдиним: на Київщині з судді стягнули в дохід держави 3,6 мільйони гривень

Не Ківою єдиним: на Київщині з судді стягнули в дохід держави 3,6 мільйони гривень

В прокуратурі просили стягнути 5,7 млн гривень, тому можлива апеляція.

13 липня 2022 року Вищий антикорупційний суд стягнув з голови Васильківського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля 3,6 млн грн. Хоча детективи Національного антикорупційного бюро знайшли докази, які дозволяли стягнути в дохід держави 5,7 млн грн. Про це йдеться у повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Питання щодо оскарження буде вирішено після ознайомлення з повним текстом рішення суду», - повідомили в прокуратурі.

Чому подали позов

На початку цього року стало відомо, що до суду був поданий позов «про визнання необґрунтованими активів, що належать судді районного суду Київської області». За інформацією сайту «Судовий репортер» мова йшла про голову Васильківського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля.

Не Ківою єдиним: на Київщині з судді стягнули в дохід держави 3,6 мільйони гривень 1

«За даними матеріалів НАБУ з’ясовано, що суддя через третіх осіб фактично набув у власність квартиру у Києві площею 142 кв. м та автомобіль, загальна вартість яких сягає 6,7 млн грн. При цьому, за результатами аналізу майнового стану та його доходів з’ясовано, що грошові кошти, використані для придбання цих активів, не могли бути набуті за рахунок законних доходів судді», - йдеться у повідомленні від початку року.

Подібну справу Вищий антикорупційний суд вже розглядав, коли приймав рішення щодо конфіскації в дохід держави 1,25 млн грн доходу від жомової ями колишнього нардепа Іллі Киви.

Чим відомий суддя

Суддя Максим Ковбель відомий тим, що виправдав колишнього нардепа Сергія Пашинського, визнавши, що той вистрелив у потерпілого при самозахисті. Крім того, Ковбель фігурував у справі про легалізацію іноземців в Україні через суд за підробленими аналізами ДНК.

Дізнатися про те, як у Києві проходить судовий процес над головою партії «Наш край» Мазурчаком можна тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.