Як у Києві проходить судовий процес над головою партії «Наш край» Мазурчаком

Як у Києві проходить судовий процес над головою партії «Наш край» Мазурчаком

Суд поки що відпустив політика з-під варти. Подробиці справи, яка наробила галасу останніми днями, розповість Інформатор Гроші.

Більше деталей ми дізналися з сайту «Судовий репортер».

Нагадаємо, ми писали про те, що 9 червня був затриманий голова партії «Наш край» Олександр Мазурчак та голова вінницької обласної організації цієї партії Валентин Телегузов. За даними СБУ, голова партії та керівник її територіального осередку хотіли заздалегідь «підготуватися» до наступних парламентських виборів і продати нібито «прохідне» місце у своєму списку. Свої послуги вони оцінили у $2,5 млн.

Валентин Телегузов
Валентин Телегузов

Майже тиждень 63-річний голова виконкому партії «Наш край» Олександр Мазурчак перебував у статусі затриманого. Парткерівників узяли на гарячому вже після першого траншу в $50 тисяч. Згодом їм вручили підозри у заволодінні чужим майном шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Олександр Мазурчак у минулому був міським головою Кам’янця-Подільського (1998-2008), заступником міністра з питань ЖКГ (2008-2010), заступником голови Київської міської державної адміністрації (2010-2013), головою Печерської районної адміністрації Києва (з грудня 2013 по березень 2014 року). У 2014-му він у числі інших п’яти вихідців з «Партії регіонів» став співзасновником «Нашого краю».

Олександр Мазурчак
Олександр Мазурчак

Суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк спочатку вирішив питання по Телегузову: зачитав, що відпускає його під особисте зобов’язання, застеріг від спілкування з іншим фігурантом справи та свідками, а також обмежив у виїзді з країни.

Після цього у зал суду завели підозрюваного Олександра Мазурчака. Жодної «клітки» в залі не було і чоловік просто сидів на лавці поруч із захисниками. Ще на початку засідання він поскаржився на поганий стан здоров’я.

В умовах СІЗО неможливо вживати ліки, які мають зберігатися при визначеній температурі, а також дотримуватися особистої гігієни, оскільки арештантам пропонується помитися лише раз на тиждень. Підозрюваний розповів, що частину легень в нього вирізано, тому в камері, де в’язні палять, йому тяжко дихати. Зі слів Мазурчака, під час візиту до слідчого йому стале зле і доводилося викликати швидку. Політик просив відпустити його під особисте зобов’язання, кажучи, що не тікатиме.

Захист клопотав про допит свідків — двох політтехнологів. У тексті підозри сказано, що 7 червня заявник Сергій Кохненко за попередньою домовленістю прибув до офісу партії «Наш край», де Мазурчак у присутності невстановлених осіб сказав йому, що треба принести 20 тисяч доларів нібито на політтехнологів. Інші $20 тисяч партії і $10 тисяч — «ще комусь».

Адвокат Анатолій Попов вважає, що слідчі умисно змовчали про те, хто був присутній при розмові. І захист начебто з’ясував, хто ці люди і організував їх доставку до суду. На лавці під залом засідань сиділи двоє чоловіків, які і були цими політтехнологами. Захисник просив їх допитати на спростування версії обвинувачення. Але суддя Вовк не захотів на цій стадії їх слухати.

Кримінальне провадження зареєстровано Управлінням СБУ Києва та Київської області в січні 2022 року, хоча перші зустрічі Кохненка з Мазурчаком відбулся ще в листопаді 2021-го. Тільки через 20 днів після реєстрації справи у Мазурчака, як ідеться в матеріалах справи, виник умисел заволодіння коштами. Захист вважає, що це може свідчити про провокацію, а саме, що справу попередньо зареєстрували, щоб потім задокументувати фігуранта в якійсь невигідній йому розмові.

Яка позиція у Олександра Мазурчака

Затриманий обурений, що його «писали» шість місяців, але в суді не представлено жодної цитати, яка би свідчила про намір узяти гроші.

Нараз ж позиція захисту зводиться до того, що ні голова, ні інший представник партії не могли «торгувати» місцем у списку. 19 грудня 2020 року закон про вибори народних депутатів змінено і проголосовано за Виборчий кодекс.

Як пояснює адвокат Ірина Бовнегра, тепер жоден представник партії не може впливати на те, хто пройде до Верховної ради, оскільки виборець окремо зазначає в бюлетені і партію, і конкретного кандидата. Тому першочергово за квотою партії проходить кандидат, якого обрало більше виборців.

За цікавим збігом обставин, донька заявника працює у Центральній виборчій комісії, а, отже, адвокати вважають, що той мав орієнтуватися в подібних питаннях. При цьому чергові парламентські вибори очікуються тільки в 2024 році, в останню неділю жовтня. А на період воєнного стану будь-які вибори взагалі заборонені.

Гроші, що обговорювалися, за версією підозрюваного і його адвокатів, мали піти на особистий благодійний фонд громадянина Кохненка, щоб під виглядом добрих справ він капіталізував себе як майбутнього політика.

За словами Мазурчака, у листопаді Кохненко прийшов до партії «Наш край» і заявив, що хоче від неї балотуватися на наступних виборах, стати депутатом і взяти участь у фінансуванні партії. Нібито керівництво партії прийняло рішення, що через військовий стан і через те, що політичний процес наразі зупинений, гроші потрібно перерахувати не на рахунки партії, а у благодійний фонд Коханенка. Вирішили створити такий фонд, це обговарювалося зі свідками-політтехнологами. Гроші мали піти на особисте «розкручення» і піар майбутнього кандидата.

За словами Мазурчака, ані він, ані керівник вінницького обласного осередку партії не збиралися отримувати ніякі гроші від Кохненка. А висувати на майбутні вибори від своєї партії невідомого кандидата, не готового вкладати кошти у власний піар, буцім-то теж не хотіли. За 8 місяців, як каже Мазурчак, ані він ані Телегузов нічого з грошей не отримали від заявника Сергія Кохненка.

Про що каже заявник Сергій Кохненко

8 червня Кохненко зайшов із грошима в кабінет Мазурчака. Під час допиту він пригадував - коли дістав пакет, то Мазурчак начебто запропонував ножиці, щоб розрізати і надібрати 20 тисяч доларів для Телегузова. Однак, як говорить адвокат, із фотографії з місця затримання, яку публікували правоохоронці, видно, що гроші лежать у файлі і розрізати його не було потреби.

Як у Києві проходить судовий процес над головою партії «Наш край» Мазурчаком 3

Кохненко поклав гроші на стіл і начебто майже одразу повідомив, що мусить відлучитись у туалет. Після цього швидко зайшли працівники СБУ.

«На столі залишаються гроші, і там вони й вилучаються… Де факт вручення цих коштів як неправомірної вигоди?!» — звертався до суду адвокат Анатолій Попов.

Крім того, Кохненко стверджував, що отримував від Мазурчака на WhatsApp інформацію про розрахунки неправомірної вигоди. Зображення з його телефона додані до справи.

Адвокат Бовнегра каже, що коли придивитися до фото з екрана, то там ідеться про зарплату керівника, офіс, ремонт офісу, комп’ютери та ін. Захисниця вважає, що це підтверджує версію підозрюваного, що обговорювалася організація благодійного фонду для непублічного Кохненка, щоб той у майбутнього міг балотуватися у народні депутати, але не від «Нашого краю», а самостійно.

Влаштування на роботу в «Київводоканал»

Ще одним епізодом злочинної діяльності вважається те, що голова партії «Наш край», зловживаючи впливом, добивався працевлаштування Кохненка у «Київводоканалі».

На допиті у слідчого Кохненко казав, що йому обіцяли керівну посаду, а пізніше уточнив, що йшлося про посаду помічника гендиректора. 3 червня Кохненко разом із Мазурчаком приїздив у «Київводоканал», на зустріч із генеральним директором.

«В ході розмови Мазурчак переконав вказану особу прийняти мене на роботу своїм помічником», — йдеться у показаннях заявника. За це нібито слід було заплатити 20 тисяч доларів. ПрАТ «Київводоканал» потім обшукали і вилучили тільки особову справу керівника і список працівників підприємства.

Мазурчак також підтвердив, що на «Київводоканалі» була вакантна посада і він влаштував там співбесіду для Кохненка з гендиректором і його першим заступником. Керівник попросив підтверджуючі документи, щоб переконатися, що кандидат підійде на цю роботу. Кохненка начебто погодились оформити на два місяці випробувального терміну.

Прокуратура просила заставу в 36 млн грн - приблизно половину суми, яку Мазурчак нібито намагався отримати у змові з Телегузовим. Адвокати називають озвучену суму застави непомірною.

Суду надано відомості, що за 2021 рік Мазурчак у партії заробив 73 тис грн, а за п’ять місяців цього року – 14,6 тисяч. Майнова декларація ж підозрюваного, як каже його захисник, більш аніж скромна: там немає елітної нерухомості і великої кількості авто, активів у банках тощо.

Суддя Вовк звільнив Олександра Мазурчака під особисте зобов’язання. Протягом наступних місяців адвокати Мазурчака спробують зібрати докази його невинуватості.

Прокуратура оскаржуватиме запобіжний захід Мазурчаку та вимагатиме тримання під вартою з альтернативою у сплаті 36 млн грн застави. Водночас прокуратура наголошує, що суд визнав їхню підозру обгрунтованою.

У партії «Наш край» назвали всі елементи справи сфабрикованими – «починаючи з підставного діяча, який у розпал війни та під час відсутності виборчого процесу вирішив йти на вибори, закінчуючи постановкою затримання, яке було влаштовано лише під камери».

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.