За ігнорування повітряних тривог в Україні хочуть штрафувати: законопроект

За ігнорування повітряних тривог в Україні хочуть штрафувати: законопроект

Влада робить роботу над помилками, згадуючи трагедію в Кременчуці. Тепер власники магазинів, салонів, ресторанів, можливо, матимуть платити від 17 до 51 тисяч грн за продовження роботи під час тривог. Зможуть навіть сісти за грати. 

Відповідний законопроект з’явився на сайті Верховної Ради 11 липня. Деталі - в Інформатор Гроші. Автор законопроекту №7546 - народний депутат Сергій Кузьміних.

“Зважаючи на те, що ціллю ворога стають об’єкти цивільної інфраструктури, торгові центри, дитячі садочки та школи, після повідомлення про повітряну тривогу або іншу небезпеку, негайна зупинка роботи таких закладів з подальшою евакуацією людей, максимально допоможе зберегти людські життя”, - йдеться у пояснювальній записці. Нардепи підкреслюють, що на п’ятий місяць війни у підприємців має бути чіткий алгоритм дій на випадок повітряних тривог. Якщо поруч немає укриття або іншого безпечного місця, вони мають перевести працівників на дистанційний формат роботи. 

Отже, за порушення таких вимог застосовується одна з нижче наведених мір покарання:

  • штраф від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 тисяч грн)
  • виправні роботи на строк до двох років
  • обмеження волі на строк до трьох років
  • позбавлення волі на той самий строк.  

За повторно вчинене діяння або якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, на порушника чекає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років. Слід зазначити, що вказане порушення буде розглядатися як кримінальне. 

Законопроект стане чинним, якщо його схвалить Верховна Рада та підпише Президент. 

Раніше ми писали про те, що робити відвідувачам та робітникам ТРЦ під час повітряних тривог. Про розслідування трагедії читайте тут.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.