Що робити відвідувачам та робітникам ТРЦ під час повітряної тривоги

Що робити відвідувачам та робітникам ТРЦ під час повітряної тривоги

Багато загиблих, поранених та зниклих безвісти. Такі сумні результати обстрілу російськими військами торгівельного центру «Амстор» у Кременчуці на Полтавщині 27 червня. Чи можна було уникнути жертв?

У понеділок, 27 червня, рф завдала ракетного удару по торговельно-розважальному центру «Амстор» де на той час, за різними оцінками, було близько тисячі людей.

Що робити відвідувачам та робітникам ТРЦ під час повітряної тривоги 1

Станом на ранок, 28 червня, пошуково-рятувальні роботи тривають. За інформацією ДСНС України, рятувальники розбирають пошкоджені будівельні конструкції за допомогою важкої інженерної техніки. Вже розібрано 50% загальної площі центру.

Що робити відвідувачам та робітникам ТРЦ під час повітряної тривоги 2

Посадовці всіх рівнів не перестають нагадувати, що під час повітряної тривоги усі мають перейти в укриття. В разі повітряної небезпеки магазини та торгові центри повинні припинити роботу і через гучномовець запропонувати відвідувачам пройти в найбільш безпечне місце, визначене у торгівельному закладі. Якщо поруч є укриття, то спрямувати відвідувачів до нього.

Але навіть при наявності поруч з «Амстором» укриття, лише деякі відвідувачі перейшли туди, чим і врятували собі життя. Проте адміністрація торгівельного центру ухвалила рішення з 23 червня не закриватися під час повітряної тривоги. Про це у соцмережі повідомив міський голова Кременчука Віталій Малецький.

Що робити відвідувачам та робітникам ТРЦ під час повітряної тривоги 3

«Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова відвідала місце трагедії у Кременчуці. Відпрацювали посилення відповідальності власників ТРЦ, магазинів та інших місць масового скупчення людей за недотримання правил евакуації під час повітряної тривоги, - повідомив Віталій Малецький. - В Україні війна, нехтувати повітряною тривогою - це злочин, що в черговий раз показала трагедія у Амсторі. Тому звертаюся до закладів усіх форм власності: під час повітряних тривог має проводитися евакуація відвідувачів та персоналу до укриттів. У разі порушення цієї вимоги будемо вживати заходи включно з кримінальними справами та закриттям закладів».

За словами Генпрокурора Ірина Венедиктової, результати трагедії невтішні: 18 загиблих цивільних. Але ще не всі завали розібрані.

«Також на місці знайдено 7 фрагментів тіл, які ідентифікуватимуться з допомогою ДНК-аналізу. За медичною допомогою звернулось 59 осіб, 25 із них госпіталізовані. Залишаються безвісти зниклими наразі - 36 осіб», - повідомила Генпрокурор.

Чергова трагедія – це привід для нових перевірок, які потрібно було проводити раніше. За словами Генпрокурорки, випадок в Кременчуці стане предметом розгляду у Гаазі.

«Поставила завдання правоохоронній системі також дати оцінку ситуації, чому громадський об‘єкт не був евакуйований під час повітряної тривоги. Якщо тут була недбалість - за це мають відповісти», - зазначила Ірина Венедиктова.

Також після обстрілу ТРЦ у Кременчуці в Києві перевірятимуть дотримання евакуації під час повітряної тривоги. Про це сайту «Страна» повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник

«Ці правила давно існують, їх потрібно дотримуватись, більше нічого вигадувати не потрібно. Звісно, перевірки проводитимуться поліцією. У тому числі і ТРЦ. Якщо хтось не дотримуватиметься? Є відповідальні люди, які перевіряють, знають методи впливу, адміністративні тощо», - повідомив Поворозник.

А як ви поводитися під час повітряних тривог у магазинах?

Олега Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.