Як українці оцінюють роботу Президента, уряду та ЗСУ під час війни: опитування КМІС

Як українці оцінюють роботу Президента, уряду та ЗСУ під час війни: опитування КМІС

Довіра українців до влади та оборони на четвертому місяці війни здається безпрецедентною. Також соціологи дізналися, які проблеми турбують людей та на що вони очікують.

Дослідження провів Національний демократичний інститут. Про це повідомляє Інформатор Гроші з посиланням на КМІС

Політичний вибір

Трійця політичних партій, до яких позитивно ставиться найбільше українців:

  • “Слуга Народу”
  • партія, яку очолює Сергій Притула
  • “УДАР” Віталія Кличка.

Найгірші показники у забороненої  “Опозиційна платформа - За життя” Юрія Бойка. Однак і в неї є 6% прихильників. Цікаво, шо “Національний корпус” Білецького за рейтингом поступається багатьом партіям і має більше негативного ставлення, аніж позитивного. Хоча саме вона відрізнялася в Раді найбільш патріотичним та войовничим наративом. 

Як українці оцінюють роботу Президента, уряду та ЗСУ під час війни: опитування КМІС 1

Вочевидь, кожна партія стає впізнаваною завдяки окремим персонам. тому соціологи опитали людей щодо ставлення до певних лідерів і медійних людей. Очолив рейтинг Володимир Зеленський (88 голосів “за” та 7 - “проти”). Далі йде Арестович (65 - “за”, 18 - “проти”). Він обігнав Віталія Кличка та Сергія Притулу - останній посів лише 4 місце. Відзначимо, що опитування проводилося з 2 по 11 травня, тому є ймовірність, що збір на “Байрактари” змінив картинку. Замикає п’ятірку лідерів Денис Шмигаль. 

Антирейтинг очолили Юрій Бойко, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко - антипатію вони викликали частіше у людей, аніж симпатію. 

Що ж до державних інституцій, то Президента за народною довірою обігнали ЗСУ. Лише 2 % відповіли, що довіряють їм стільки, скільки й не довіряють. А зовсім зневірених - ще менше. 

Як українці оцінюють роботу Президента, уряду та ЗСУ під час війни: опитування КМІС 2

Війна і міжнародні відносини

73% респондентів готові боротися за Донбас і Крим, повертаючи їх до складу України, причому чоловіки в цьому впевнені за жінок більше на 9%. Трохи менше - 65% - не приймають варіанту залишитися з тими територіями, які наразі контролює Україна. 

Очікувана тривалість війни досі залишається невизначеною для більшості українців  - 39% жінок і 35% чоловіків не знають, коли вона закінчиться. Але 28% і 25% відповідно мають оптимізм і вважають, що кінець війни настане менше, ніж через 3 місяці. 

Як українці оцінюють роботу Президента, уряду та ЗСУ під час війни: опитування КМІС 3

90% опитуваних хотіли б, щоб до 2030 року Україна стала членом ЄС, а 73% - НАТО. Причому чим молодша аудиторія, тим частіше вибір схиляється до бажання стати членом НАТО і лише очікування сленства ЄС. Соціологи наводять цікаве порівняння - в грудні 2021 року 58% респондентів хотіли, щоб Україна вступила до ЄС і 48% - в НАТО.

Позаяк лишається 27% опитуваних, які хочуть позаблокового статусу для України. І  24%, які очікують цього. 

Оцінюючи вплив зовнішніх політичних гравців, більше прихильності отримала Великобританія. Але США оцінили як найбільш сильну фігуру. 88% українців вважають, що росія має дуже негативний вплив. - у грудні 2021 року цей показник був 49%. 

Як українці оцінюють роботу Президента, уряду та ЗСУ під час війни: опитування КМІС 4

Інформація

Люди звикли дізнаватися новини з соцмереж - таких серед респондентів є 64%. Менше - по телебаченню та на веб-сайтах. Причому жінки більше за чоловіків звикли сприймати інформацію про політику та поточний перебіг подій саме по ТБ. 

28% вважають, що інформації нараз достатньо продукується в Україні. 13% бракує новин з фронту. 5% хочуть більше чути про втрати, які зазнали ми у війні. 

Суспільні настрої та потреби

52% українців налаштовані дуже оптимістично, і 36% - скоріш, оптимістично, ніж ні. Такі цифри під час війни мають незвичайний вигляд, якщо порівняти їх з показниками грудня 2021 року. Тоді лише 9% респондентів почували оптимізм і 30% - скоріше, оптимізм, ніж песимізм. Вірою у краще, за даними дослідження, надають такі слова:

  • армія
  • перемога
  • люди
  • єдність 
  • віра
  • надія
  • Україна

Проблеми все одно є, і в топі - зниження доходу, погіршення психічного і фізичного здоров’я. Причому статки зменшилися більше у чоловіків,а на здоров’я частіше скаржаться жінки. 

Як українці оцінюють роботу Президента, уряду та ЗСУ під час війни: опитування КМІС 5

Переселенці частіше відчувають серйозні матеріальні труднощі, аніж ті, хто не змінив місце проживання. Натомість на останній категорії тем відобразилися певні фінансові проблеми. 

Однак гроші - не те, без чого українцям доводиться постійно обходитись. Їм не вистачає сну. На третій позиції - медичне забезпечення. Майже ніколи не було потреби в теплому одязі та взутті, їжі. 

Після початку повномасштабного вторгнення в побут українців увійшли нові звички. Найпопулярніші:

  • розмовляти українською
  • жертвувати гроші ЗСУ та на гуманітарні потреби
  • долучатися до волонтерської діяльності
  • допомагати ВПО.

Така статистика ще раз доводить, що після війни наша нація стане ще більш свідомою та згуртованою. Однак є три позиції, де голосів “Ні, я б це не робив/робила, якби була нагода”, більше - це приєднання до ТрО, ЗСУ та Нацгвардії. 

Для опитування дослідники провели 2500 інтерв’ю з респондентами. Вдалося навіть запитати думки у людей, які знаходяться на території в окупації після 24 лютого 2022 року. Повну версію дослідження читайте тут

Раніше ми писали про те, як змінився психологічний стан у українців після вторгнення рф

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.